Design Ruang Makan Minimalis

Anda ingin mencipta ruang makan yang cantik tetapi dikekang oleh ruang yang sempit? Jangan risau, Anda boleh cuba membuat ruang makan minimalis yang sudah tentu akan menjadi sangat cantik walaupun dengan tempat yang kecil.

Namun pastinya, jangan lupa sentuhan kelas di dalamnya, sama ada ruang makan minimalis akan diletakkan di ruang tamu atau dapur.

Nah, bagi anda yang ingin melihat beberapa inspirasi reka bentuk restoran minimalis yang cantik dan berfungsi, artikel ini akan membincangkan sebahagian daripadanya.

1. Moden Scandinavia

Ruang Makan Tema moden Scandinavia
Source: hubsch-interior.com

Tema Scandinavia sangat popular hari ini. Reka bentuknya yang ringkas tetapi menarik membuatkan orang ramai sangat menyukainya. Anda boleh memilih reka bentuk ini untuk ruang makan minimalis di rumah anda. Suasana makan keluarga anda pasti lebih selesa dan hangat.

Semak selengkapnya: Gambar Ruang Makan Scandinavian (17 Gambar)

2. Ruang Makan yang Menghadap ke Halaman Rumah

Ruang makan yang menghadap ke halaman rumah
Source: racheldeeksdesign.net

Adakah anda mempunyai halaman belakang rumah? Anda boleh mencuba reka bentuk ruang makan yang satu ini.

Jadikan ruang makan anda menghadap ke halaman atau taman di belakang rumah anda supaya apabila anda makan, anda boleh melihat pemandangan taman anda yang indah.

Pelajari selengkapnya: Ruang Makan Menghadap Halaman

3. Bohemian Style

Ruang Makan Bohemian Style
source: roohome.com

Bohemian adalah tema yang digunakan secara meluas untuk menghias bilik, kafe, dan ruang makan. Anda boleh menggunakannya di ruang makan rumah anda. Pilih perabot berwarna krim ringan dengan rumpai kering dan hiasan cantik lain.

Pelajari selengkapnya: Ruang Makan Bohemian Style

4. Gaya Industrial

Ruang Makan Gaya Industrial
source: homebnc

Tema yang satu ini juga menjadi kegemaran ramai orang. Gunakan meja kayu dan kerusi zink unik dalam warna neutral seperti hitam atau coklat gelap. Anda juga boleh menambah lampu hiasan yang unik untuk mencantikkan ruang makan anda.

Tema industri ini boleh menjadi pilihan yang menarik untuk menghias ruang makan rumah anda.

Pelajari selengkapnya: Ruang Makan Industrial Terbaik

5. Japan Style Minimalis

Ruang Makan Jepun Minimalis
source: homedit.com

Reka bentuk dalaman gaya Jepun sentiasa memberi inspirasi. Jika anda berminat, gunakan perabot dengan warna terang tetapi pucat. Walaupun begitu, ruang makan anda akan tetap selesa dan menawan. Reka bentuk ala Jepun terkenal dengan design ringkas tetapi kelihatan elegan.

Anda suka design ringkas? pelajari juga Hiasan Dapur Moden Cantik Simple

6. Ruang Makan Putih dengan Gabungan Tumbuhan Hijau

Ruang Makan Putih dengan Gabungan Tumbuhan Hijau
source: vivandtimhome.com

Bilik yang serba putih itu sangat sedap mata memandang. Dengan warna serba putih, ia boleh menjadikan ruang makan anda lebih bersih dan lebih luas. Keluarga anda juga akan berasa lebih selesa ketika makan.

Selain warna putih yang memanjakan mata, sentuhan tumbuhan hijau juga menyejukkan suasana dan membuatkan anda berasa lebih tenang.

7. Ruang Makan Bercantum Dengan Ruang Keluarga

Ruang Makan Bercantum Dengan Ruang Keluarga
source: thediyplaybook.com

Konsep ruang lapang yang menjadikan ruang makan sebati dengan ruang keluarga sudah tentu mampu menjadikan rumah anda lebih luas. Selain itu, anda juga boleh makan sambil menonton TV di dalam bilik keluarga anda.

8. Ruang Makan Disepadukan Dengan Dapur

Ruang Makan Disepadukan Dengan Dapur
source: shopify.com

Selain menjimatkan ruang, reka bentuk yang satu ini juga akan memudahkan anda untuk memindahkan peralatan makanan dan produk masakan anda kerana jarak yang dekat.

Reka bentuk ini sesuai untuk keluarga kecil anda. Suasana dapur dan ruang makan bersebelahan akan membuatkan keluarga anda lebih hangat.

9. Kombinasi Warna Krim dan Hijau

Design Ruang Makan Kombinasi Warna Krim dan Hijau
source: mathi-design.net

Reka bentuk ruang makan dengan warna krim dan hijau mampu menjadikan suasana lebih segar dan natural. Lebih-lebih lagi apabila anda bangun dan bersarapan, anda pasti akan berasa lebih segar dan teruja. Warna hijau sangat bagus untuk mata kita, membuatkan mata lebih manja.

10. Ruang Makan Dengan Meja Kaca

Ruang Makan Dengan Meja Kaca
source: zoli99.com

Menggunakan meja makan kaca juga merupakan idea yang baik. Kaca boleh menjadikan ruang makan anda kelihatan lebih luas dan bersih. Sudah tentu ia juga akan mewujudkan suasana makan yang selesa.

11. Korean Style

Ruang Makan Korean Style
source: bstatic.com

Ramai orang sekarang suka drama Korea. Pasti anda sering terfikir untuk memiliki rumah, ruang makan atau bilik gaya Korea. Cuba reka bentuk ruang makan minimalis gaya Korea ini di rumah anda. Reka bentuk ini mengutamakan fungsi perabot itu sendiri daripada reka bentuknya. Dengan cara itu, ruang makan gaya Korea ini sangat ringkas, tetapi akan selesa dan hangat.

12. Ruang Makan Minimalis Kontemporari

Ruang Makan Minimalis Kontemporari
source: home-designing.com

Ruang makan gaya kontemporari kelihatan sangat moden, dengan lampu yang menakjubkan dan tumbuhan hiasan yang sejuk.

Terdapat begitu banyak kreativiti dalam bilik ini sehingga “sejuk” adalah perkataan terbaik untuk menggambarkan konsep keseluruhan ruang makan ini. Namun, untuk mengaplikasikannya, siling ruang makan minimalis diperlukan dengan ketinggian yang mencukupi.

13. Chic Style

Ruang Makan Chic Style
source: behance.net

Salah satu ciri rumah minimalis moden ialah pencahayaan yang sekata di dalamnya. Atas sebab ini, banyak rumah menggunakan tingkap lebar untuk memaksimumkan kemasukan cahaya semula jadi.

Anda boleh mengatakan bahawa elemen itu sangat menonjol dalam contoh ruang makan di atas, yang juga menggunakan gaya bergaya di dalamnya. Namun begitu, reka bentuk bilik ini tidak perlu diterapkan pada bilik yang besar dan pelbagai perabot moden di dalamnya. Dengan menyusun bilik menjadi lebih elegan dan bersih, anda sudah boleh mendapatkan ruang makan minimalis yang anda idamkan.

14. Ruang Makan Pelbagai Fungsi

Ruang Makan Pelbagai Fungsi
source: architecturaldigest.com

Suka melakukan banyak perkara sekaligus? Jika ya, maka reka bentuk ini mungkin untuk anda. Lebih-lebih lagi jika anda gemar membaca sambil bersarapan pagi atau selepas menikmati makan malam.

Bukan sahaja sebagai tempat makan, anda juga boleh mempunyai ruang bacaan yang selesa di rumah. Sangat pelbagai fungsi kan? Selain untuk membaca, ruang makan pelbagai fungsi ini juga sangat bagus untuk dijadikan tempat kerja kerana mempunyai pencahayaan yang sesuai.

15. Luas Tetapi Minimalis

ruang makan Luas Tetapi Minimalis
source: domusweb.it

Minimalis tidak bermakna sempit, dan ruang makan yang luas ini adalah bukti bahawa intipati minimalisme tidak perlu terikat dengan saiz bilik. Seperti yang anda lihat, ruang makan ini mempunyai tekstur yang bersih lengkap dengan kerusi dan meja makan kayu yang ringkas.

Bahagian dalamannya juga ringkas, jadi anda tidak perlu banyak hiasan atau hiasan yang sebenarnya boleh merosakkan keseimbangan di dalamnya. Satu lagi kemuncak bilik ini ialah siling ruang makan minimalis yang agak tinggi, yang tentunya akan memberikan peredaran udara yang lebih baik.

Selain kelihatan elegan, ruang makan yang satu ini juga kelihatan lebih bersih dan luas. Anda boleh mengatakan bahawa reka bentuk ini sesuai untuk rumah Jenis 70 atau pangsapuri tiga bilik tidur.

16. Contoh Ruang Makan Minimalis Warna Putih

idea ruang makan minimalis
source: home-designing.com

17. Ruang Makan Minimalis Lantai Kayu

contoh ruang makan minimalis
source: home-designing.com

Seperti yang anda lihat, ruang makan ini mempunyai tekstur yang bersih lengkap dengan kerusi dan meja makan kayu yang ringkas. Selain itu, penggunaan lantai kayu amat sesuai untuk meja dan kerusi.

18. Ruang Makan Dengan Hiasan Dinding

ruang makan minimalis terkini
source: home-designing.com

Dengan hiasan dinding, ruang makan di rumah anda akan kelihatan lebih sempurna. Anda boleh menggunakan hiasan dinding dalam bentuk lukisan, foto, atau hiasan daripada kayu.

19. Kombinasi Minimalis Dengan Kursi Industrial

Ruang Makan Terbaik 2022
source: houzz.com

Untuk mengukuhkan kesan industri, anda boleh menggunakan kerusi yang diperbuat daripada kayu dan besi dengan warna coklat dan hitam industri.

20. Ruang Makan Dengan Meja Memanjang

Ruang Makan Minimalis Moden
source: houzz.com

Pilihan meja makan yang sengaja direka bentuk memanjang boleh digunakan bersama keluarga atau tetamu anda. Meja panjang sangat sesuai untuk makan bersama satu keluarga.

21. Cuba Mainkan Warna-warna Terang

Ruang Makan Minimalis Luas
source: houzz.com

Minimalisme tidak semestinya hanya menggunakan putih atau hitam. Anda boleh cuba menggunakan warna terang untuk corak meja makan, contohnya dengan warna oren seperti gambar di atas.

Banyak lagi idea reka bentuk ruang makan yang anda boleh dapatkan di blog kami. Semak artikel lain dalam kategori ruang makan, dapatkan idea dan petua menghias ruang makan terbaik untuk rumah anda.