Ruang Makan Bohemian Style

Bohemian adalah gaya dalaman yang mula berkembang sejak abad ke-19 di Paris. Gaya ini sinonim dengan penggunaan banyak warna, corak, tekstur, bahan dan lapisan. Gaya ini cenderung menggunakan bahan semula jadi atau bahan dalaman. Bagaimana untuk membuat ruang makan bohemian style? teruskan membaca artikel ini sehingga habis.

Bohemian memberikan kesan bilik yang hangat dan selesa. Ruang makan adalah ruang penting untuk masa berkualiti bersama keluarga. Untuk menjadikan makan lebih selesa, lihat idea ruang makan gaya bohemian!

Pelajari juga: Design Ruang Makan Minimalis

Ruang Makan Dengan Permaidani Merah

Ruang Makan Dengan Permaidani Merah
source: dreamgreendiy.com

Ciri khas gaya bohemian ialah penggunaan permaidani bercorak terang. Warna merah adalah antara yang paling banyak digunakan. Bahan & hiasan warna neutral mengimbangi gaya bohemian estetika ruang makan.

Contoh Ruang Makan Dengan Permaidani Merah
source: dreamgreendiy.com

Menambah Unsur Semula Jadi (Tmbuhan Hiasan)

Ruang Makan Bohemian Unsur Semula Jadi
source: greenweddingshoes.com

Unsur semula jadi berkait rapat dengan gaya bohemian. Bagi anda penggemar tumbuhan, gaya ini sangat sesuai diaplikasikan di ruang makan anda.

Pilih tumbuhan yang mudah dijaga dan tidak membesar terlalu cepat, supaya ia tidak memenuhi bilik.

Ruang Makan Berdinding Gelap

Ruang Makan Bohemian Berdinding Gelap
source: beckiowens.com

Jika anda inginkan ruang makan yang eksklusif, anda boleh memilih dinding berwarna gelap. Gunakan seni dinding berwarna neutral sebagai pemanis.

Gaya ini boleh menjadi pilihan untuk anda yang tidak begitu menggemari warna terang.

Petua deco ruang makan Boheiman:

Gaya bohemian adalah trend reka bentuk popular yang telah wujud selama beberapa dekad. Ia dicirikan oleh corak mengalir bebas yang selalunya berani dan dramatik. Hiasan boleh termasuk pelbagai bahan, warna dan tekstur yang berbeza. Hiasan ruang makan gaya bohemian dicirikan oleh yang berikut:

Ruang makan haruslah ruang yang menarik dengan tempat duduk yang luas untuk hidangan santai.

Dinding hendaklah dicat dengan warna terang untuk kontras dengan perabot dan lantai yang gelap. Ini akan mewujudkan rasa keterbukaan dan membolehkan ruang berasa lebih besar daripada yang ada.

Gunakan kepingan aksen seperti permaidani, bantal, pasu atau karya seni untuk menambah tekstur dan warna pada bilik anda.

Pilih perabot dalam warna tanah seperti coklat atau hijau untuk dipadankan dengan persekitaran semula jadi.

Ruang Makan Bohemian Terang
source: pinterest

Gunakan Banyak Bahan Semula Jadi

Bilangan bahan semula jadi yang digunakan seperti kayu, rotan, gentian semula jadi, dan tumbuhan, menjadikan ruang makan anda berasa lebih hangat. Warna-warna hangat juga merupakan salah satu ciri gaya Boheiman. Anda boleh menggabungkan kayu, rotan dan beberapa tumbuhan untuk menghiasi ruang makan anda.

Ruang Makan Bohemian Hangat
source: pinterest

Bohemian Minimalis

Bilik Makan Bohemia yang minimalis ialah tempat yang sesuai untuk menikmati hidangan bersama rakan dan keluarga. Ia adalah bilik yang direka dengan tujuan untuk menarik dan selesa. Ruang makan minimalis hendaklah terbuka dan lapang, dengan banyak cahaya semula jadi.

Perabot hendaklah ringkas, tetapi tidak jarang, kerana ia sepatutnya mempunyai tempat duduk yang mencukupi untuk tetamu.

Ruang Makan Bohemian Minimalis
source: digsdigs.com

Meja makan di ruang ini adalah bulat, yang membantu menggalakkan orang ramai berinteraksi antara satu sama lain semasa makan.

Tampilan Kasual

contoh ruang makan bohemian kasual
source: decoholic.org

Untuk mencipta ruang yang terasa santai/tersusun, adalah penting untuk menangkap suasana bilik gaya bohemian dan yang merakam suasana zaman pertengahan barat daya.

Dikelilingi oleh kerusi makan yang tidak padan dan dibarisi permaidani kulit lembu berlapis, meja makan gaya blok daging menekankan keseimbangan antara menarik dan menarik.

Bermain Dengan Warna Untuk Gaya Bohemian

Ruang Makan Bohemian Berwarna
source: mydomaine.com

Palet bohemian tidak selalunya neutral, anda boleh bermain dengan coklat, merah tanah dan warna permata yang kaya.

Ruang makan boho ini telah disegarkan dengan beberapa permaidani dalam warna-warna terang. Mereka bekerjasama untuk membawa warna dan rasa yang unik ke dalam bilik. Aksesori tebal di atas meja sepadan dengan saiz permaidani dan memberikan tekstur yang menarik.

Gunakan Corak Untuk Menghiasi Ruang Makan Bohemian

Gunakan Corak Untuk Menghiasi Ruang Makan Bohemian
source: hgtv.com

Ia boleh menjadi lebih sukar apabila seseorang telah tinggal di rumah itu lebih lama daripada yang lain. Kaunselor perkahwinan mengesyorkan agar pasangan dalam situasi ini memperuntukkan sedikit masa untuk kedua-dua orang menghias semula dan meninggalkan perselisihan faham tentang skema warna atau gaya.

“Saya suka gabungan eklektik antara gaya kasual dan rupa kasual gaya bohemian,” katanya. “Dan suami saya suka gaya moden yang mewah. Jadi saya boleh mengimbangi dua gaya kami yang berbeza di rumah kami.”

Sentuhan moden seperti pencahayaan dan permaidani di ruang makan ini membantu mengimbangi kayu dan meja yang lebih tradisional. Aksen global seperti dinding bakul juga menyumbang kepada rupa berlapis dan eklektiknya.

Outdoor Concept

Jika anda mempunyai ruang luar rumah, anda harus mempertimbangkan untuk mereka bentuk ruang makan luar dengan sentuhan bohemian. Banyak hiburan boleh didapati di pelbagai ruang makan, tetapi bintang ruang ini adalah reka bentuknya yang cantik.

Ruang Makan Bohemian outdoor
source: timeout.com

Bahagian dalamannya adalah gabungan lama dan baharu, dengan kehijauan yang subur dan cahaya dari gabungan sumber, termasuk pelbagai lampu di siling.

Dengan mencampurkan pelbagai gaya perabot, teres menjadi hidup dengan warna dan tekstur. Terdapat dua meja makan berbeza diketepikan antara satu sama lain, dengan unsur semula jadi berbeza dengan cat biru terang dan kerusi logam.

Bahan Semula Jadi

Ruang Makan Bohemian Menggunakan Bahan Semula Jadi
source: airtasker.com

Memandangkan ruang makan bohemian adalah mengenai tekstur lapisan, fokus pada menggabungkan banyak bahan semula jadi dari semua jenis.

Bohemian dicirikan oleh bahan semula jadi seperti kayu, tekstil sentuhan, dan hiasan yang diperbuat daripada gentian semula jadi seperti rotan dan jut. Ini memberikan rasa selesa dan kemesraan bersahaja yang popular di kebanyakan rumah.

Gelap Tetapi Selesa

Apakah jenis perasaan yang anda inginkan dari ruang makan bohemian? Cerah, intim, atau gelap dan selesa? Ketiga-tiganya betul – itu pilihan anda!

Ruang Makan Bohemian Gelap
source: pinterest

Anda boleh menggunakan cat gelap atau terang pada dinding dan perabot, tetapi pencahayaan masih perlu dijaga untuk memastikan semuanya kelihatan dan tiada pengagihan cahaya yang tidak rata.

Reka bentuk Bohemian ialah gaya eklektik yang menggabungkan unsur-unsur budaya Boho, gipsi atau hippie. Gaya Bohemian sering dicirikan oleh gabungan corak dan tekstur dengan mengabaikan warna yang sepadan.

Mediterranean Boho Style

ruang makan Mediterranean Boho
source: walmartimages.com

Satu lagi contoh Boho gaya Mediterranean ialah ruang makan berorientasikan pantai. Ruang ini menampilkan palet warna tanah dengan banyak arca dan pasu terra cotta (antara barangan lain).

Tambah gentian tenunan semula jadi, gubahan bunga kering, dan gabungan kerusi lama dan baharu.

Ruang makan adalah ruang paling intim di dalam rumah. Di sinilah kami berkumpul bersama keluarga dan rakan-rakan untuk menikmati hidangan bersama. Ruang ini harus direka bentuk untuk membuat semua orang berasa dialu-alukan dan berada di rumah.

Beberapa contoh gambar di atas hanyalah sebahagian kecil, masih banyak lagi idea hiasan ruang makan untuk anda. Semak artikel lain di blog kami, cari reka bentuk terbaik untuk anda!