Ruang Makan Menghadap Halaman

Ruang makan adalah salah satu bahagian terpenting dalam rumah. Di ruang ini, anda dan keluarga anda boleh berkumpul, makan dan ketawa bersama. Oleh itu, adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada cara mengatur ruang makan agar suasana perhimpunan lebih selesa. Bagaimana dengan ruang makan menghadap halaman rumah?

Dalam mengatur ruang makan anda sendiri, anda boleh mempertimbangkan peraturan atau garis panduan feng shui. Feng shui adalah sains topografi kuno dari China yang dipercayai dapat memberikan keseimbangan dalam kehidupan jika diaplikasikan dengan cara yang betul. Selain dapat mewujudkan suasana yang lebih positif dan menyenangkan, dilaporkan menerapkan garis panduan feng shui di ruang makan juga boleh membawa tuah.

Ruang Makan Separuh Terbuka dengan Dinding Kaca

Ruang Makan Separuh Terbuka dengan Dinding Kaca
source: helloshabby.com

Di ruang dapur belakang serta ruang makan, ia menghadap ke taman belakang yang turut ditumbuhi pepohonan rimbun menambahkan lagi suasana taman yang rendang.

Selain itu, penggunaan dinding yang diperbuat daripada kaca menambahkan lagi kebebasan untuk melihat pemandangan taman di belakang rumah.

Pelajari juga: Design Ruang Makan Minimalis

Dalaman yang Menawan

Ruang Makan Dekat Dengan Jendela
source: homeshabby.com

Ruang dapur ini menggunakan dalaman yang menawan dengan dominasi putih bermotifkan batu alam.

Pemilihan ruang dapur dan ruang makan bersebelahan dengan taman akan memberikan pandangan yang positif agar memasak dan berbual pada waktu makan lebih menyeronokkan. Ruang makan ini akan merosakkan aktiviti memasak anda, cubalah!

Dapur Belakang dengan Taman Terbuka

Dapur Belakang dengan Taman Terbuka
source: homeshabby.com

Tidak perlu mempunyai taman yang luas dan luar untuk memberi kesan sejuk dan hijau pada ruang dapur. Hanya gunakan ruang kecil yang boleh dijadikan taman dengan susunan tebal nuansa taman, jadi anda masih dapat menikmati suasana sejuk taman di ruang dapur serta meja makan. Ruang makan dan dapur ini sesuai untuk keluarga kecil.

Meja makan yang kelihatan dari ruang tamu adalah pantang larang dalam Feng Shui. Komposisi ini boleh memudaratkan kewangan dan kerjaya penduduk, kerana ia melambangkan satu bentuk persaingan yang tidak adil.

Masalah meletakkan meja makan adalah berbeza dengan kebiasaan orang Cina yang sering menawarkan makanan kepada rakan sekerja setiap kali mereka berkunjung.

Tabiat menawarkan makanan setiap kali pertemuan antara rakan atau keluarga, adalah satu bentuk layanan yang ikhlas daripada orang Cina untuk menghargai tetamu mereka.

Walaupun begitu, menunjukkan meja makan dari ruang tamu adalah satu bentuk kesilapan Feng Shui yang mesti dielakkan.

Keadaan ini boleh diibaratkan sebagai satu bentuk “kelemahan” yang tidak perlu ditunjukkan kepada orang luar.

Dapur dan Ruang Makan Asing Menghadap Taman

Dapur dan Ruang Makan Asing Menghadap Taman
source: nanawall.com

Dengan saiz yang agak besar di taman belakang, gunakan dapur berasingan dengan ruang makan supaya anda boleh memasak untuk keluarga besar secara peribadi dan tenang dengan suasana taman.

Mempunyai pemandangan taman dengan bilik bersebelahan di sudut bilik akan memberikan masa yang lebih berkesan dan cekap dalam menyediakan makanan di ruang makan.

Pacific Palisades Estate

Ruang Makan Pacific Palisades Estate
source: houzz.com

Idea ruang makan di Los Angeles yang menghadap ke halaman belakang. Terdapat juga kolam renang di belakang rumah yang sesuai untuk kanak-kanak. Anda boleh menggunakan reka bentuk ini apabila anda ingin membuat rumah dengan ruang makan terbuka.

Ruang Makan Semi Outdoor

Ruang Makan Semi Outdoor
source: amazonaws.com

Orang ramai suka navigasi mudah kehidupan lantai terbuka. Mengapa mengehadkan aliran trafik yang lancar hanya di dalam rumah? Bukaan besar mengalu-alukan orang di luar dan membenarkan lalu lintas mengalir untuk pemilik rumah dan tetamu mereka.

Meja di Tepi Tingkap

Meja Makan di Tepi Tingkap
source: pinterest.com

Pernahkah anda memberi perhatian kepada fakta bahawa di mana-mana kafe dan restoran memesan dahulu meja di tingkap, dan kemudian yang lain? Dan anda sendiri, kemungkinan besar, lebih suka duduk di salah satu meja ini.

Oleh itu, jika ada peluang untuk menghiasi ruang makan di tepi tingkap dan di dalam rumah – lakukannya. Perlu dipertimbangkan pilihan lokasi sedemikian, jika tingkap adalah panorama yang menyenangkan.

Susun Atur Ruang Makan dengan Hiasan Minimalis

Susun Atur Ruang Makan dengan Hiasan Minimalis
source: lenorefrances.com

Ruang yang kecil boleh memberi anda sedikit atau tiada ruang untuk menghias dan menambah item untuk menghidupkan kawasan itu.

Nah, terdapat beberapa perkara yang boleh anda sertakan pada bila-bila masa walaupun ruang adalah minimum, seperti candelier, pemegang garam dan lada, atau pasu kecil. Alas meja atau permaidani yang bagus juga akan berfungsi.

Ruang Makan Mewah Menghadap Tingkap

Ruang Makan Mewah Menghadap Tingkap
source: lenorefrances.com

Anda boleh meniru ruang makan yang mewah seperti di kerajaan. Dengan rupa yang megah seperti di sebuah kerajaan besar, ruang makan ini menghadap tingkap, membenarkan cahaya semula jadi masuk ke dalam bilik.

Campur dan Padan Ruang Makan Anda

Campur dan Padan Idea Ruang Makan Anda
source: zephyronline.com

Kadang-kadang tidak penting untuk mempunyai semua warna yang sama atau reka bentuk yang sama. Lihatlah bagaimana apartmen ini menggabungkan pelbagai bentuk dengan sempurna. Ini mungkin juga menjimatkan ruang untuk anda.

Tidak kira sama ada anda mempunyai pangsapuri kecil atau besar. Terdapat beribu-ribu reka bentuk susun atur ruang makan untuk anda pilih, dan lebih banyak lagi, item untuk ditambah untuk sentuhan yang edgy atau ringkas. Seperti yang dinyatakan, warna juga memainkan peranan yang sangat penting untuk menghasilkan rupa yang anda benar-benar cari. Jadi, bukan ruang tetapi sentuhan peribadi anda yang menjadikan ruang makan yang sempurna.

Ruang Makan Minimalis Yang Membuatkan Keluarga Berkumpul
source: alacasa.id

Petua untuk meningkatkan kualiti udara dalaman anda:

  • Hidupkan hud pengudaraan anda
  • Buka tingkap anda semasa memasakHiaskan hiasan anda dengan tanaman hiasan
  • Membaiki paip bocor untuk mengelakkan acuan yang menyukai kelembapan
  • Pastikan haiwan peliharaan dijaga dengan baik
  • Bersih dengan bahan kimia bukan toksik

Pintu Gelangsar untuk Akses Taman dan Ruang Makan

Ruang Makan menghadap taman
source: ryanleidner.com

Mempunyai taman hijau boleh menjadi pemandangan yang indah sambil menjamu selera bersama keluarga. Jangan biarkan keindahan dan udara sejuk menghalang anda dengan tingkap dan pintu kecil.

Maksimumkannya dengan pintu gelangsar yang besar, walaupun sehingga 2 meter. Pastikan anda menggunakan bingkai dan rel yang kuat untuk memegang kepingan kaca yang besar.

Ruang Makan Menyatu Bilik TV

Ruang Makan Menyatu Bilik TV
source: homeadore.com

Penggunaan ruang yang cekap dapat dimaksimumkan dengan membahagikan satu bilik kepada dua kawasan iaitu ruang makan dan bilik televisyen untuk bersantai. Begitu juga, pencahayaan semula jadi boleh dioptimumkan dengan bukaan tingkap lebar yang menghadap ke taman.

Sementara itu, pencahayaan buatan juga akan menjadi lebih cekap dengan menggunakan lampu sorot dengan garisan trek. Ciri ini membantu anda meletakkan lampu mengikut keperluan di antara dua kawasan bilik.

Contoh Ruang Makan Menghadap Halaman Belakang

Ruang Makan Menghadap Halaman Belakang
source: thehoneycombers.com

Halaman belakang rumah adalah salah satu pertimbangan dalam membina rumah idaman. Untuk tanah terhad, konsep minimalis boleh menjadi pilihan terbaik untuk perumahan. Reka bentuk jenis pintu boleh menentukan pembukaan ruang yang dikehendaki.

Pintu lipat atau gelangsar adalah alternatif kepada bukaan lebar yang menyediakan sambungan antara bahagian dalam dan halaman belakang.

ruang makan menyatu ruang tamu menghadap halaman
source: thewest.com

Ruang makan yang sebati dengan ruang tamu atau ruang keluarga sangat selesa. Selain itu, ruang makan yang terang kerana menghadap ke halaman belakang menjadikan pencahayaan sempurna pada waktu pagi dan petang.

Kami mempunyai banyak idea untuk hiasan ruang makan yang menarik. Jika anda tidak menemui design ruang makan menghadap halaman yang sesuai dengan citarasa anda dalam gambar di atas, cuba lihat artikel lain di blog kami.