Ruang Makan Industrial

Ruang makan boleh direka bentuk dalam pelbagai gaya, termasuk menyesuaikan penampilannya dengan tema keseluruhan ruang. Kemudian, bagaimana jika ruang makan anda dibuat menjadi ruang makan industrial?

Ruang Makan Industrial
source: homestratosphere.com

Reka bentuk ruang makan gaya industri yang mendedahkan banyak aplikasi bahan mentah kepada beberapa elemen ruang, seperti dinding, lantai dan siling, boleh menjadi idea yang menarik untuk mereka bentuk ruang makan di rumah!

Gaya industri ini mungkin biasa kerana ia kini digunakan secara meluas di restoran atau ruang awam yang lain. Malah di rumah, gaya ini boleh diaplikasikan dengan mendedahkan sapuan bahan mentah ke dinding menggunakan bata terdedah, serta mortar simen yang kelihatan belum siap untuk menutup lantai.

Industrial Warna Putih

Ruang Makan Industrial Putih
source: houzz.com

Reka bentuk pertama ialah ruang makan ringkas dengan sentuhan industri. Anda boleh menemui sentuhan industri pada meja kayu, kerusi besi dan candelier antik.

Reka bentuk ini menggabungkan perabot putih bersih dengan perabot berkarakter. Gabungan ini menjadikan bilik kelihatan lebih menarik dan cantik.

Pilih pemegang lilin hiasan untuk dijadikan paparan yang menarik perhatian pada meja makan anda, papan sisi atau mana-mana permukaan lain.

Gabungan Kayu dan Besi

Ruang Makan Industrial Gabungan Kayu dan Besi
source: aftenbladet.no

Reka bentuk ruang makan ini menggabungkan meja besi dengan kerusi kayu. Berbeza dengan rekaan sebelum ini, yang ini nampak lebih kemas dan bersih.

Tambah kerusi berwarna terang, seperti kerusi kuning dan sarung bantal, untuk memberikan bilik itu kelihatan lebih cantik.

Ruang Makan Industrial Penuh Warna

Ruang Makan Industrial penuh warna
source: houzz.ie

Berikan sentuhan warna terang pada bilik anda supaya bilik tidak kelihatan terlalu polos.

Sebagai contoh, dalam bilik berwarna putih, anda boleh menambah perabot berwarna terang seperti hijau dan kuning untuk memberi kesan menarik di dalam bilik.

Bilik yang ringkas menjadi lebih menarik dengan kehadiran perabot ini.

Industri Dengan Banyak Aksen Kayu

Ruang Makan Industrial Aksen Kayu
source: mcintoshporis.com

Salah satu ciri reka bentuk perindustrian ialah perabot kayu dan besi.

Ruang makan ini dipenuhi dengan perabot yang diperbuat daripada kayu, seperti meja makan, kerusi, dan almari.

Perabot ini boleh memberikan gabungan kesan desa dan industri di ruang makan anda.

Petua: Terdapat banyak cara untuk mencipta ruang makan industri. Salah satu cara ialah menggunakan kayu, logam dan bahan konkrit yang ditebus. Anda juga boleh menambah dinding bata atau beberapa dinding bata terdedah untuk tekstur. Cara lain ialah menggunakan banyak cahaya semula jadi dan menjadikan ruang lapang dengan menambah banyak tingkap.

Ruang Makan Bergaya Industrial Namun Minimalis

Ruang Makan Industrial Minimalis
source: scandinavia-design.fr

Anda boleh gabungkan 2 reka bentuk yang paling anda suka untuk menghasilkan bilik yang kelihatan unik dan menarik. Anda boleh merasai gabungan reka bentuk industri dan minimalis di ruang makan yang satu ini.

Perabot di dalam bilik itu diperbuat daripada kayu tetapi mempunyai bentuk yang sama dengan reka bentuk minimalis. Kemudian, terdapat dinding bata yang dicat putih supaya memberikan kesan Scandinavia pada bilik itu.

Gaya industri bertemu dengan gaya Scandinavia, bukankah yang ini cantik?

Industial Dengan Dinding Bata Merah

Ruang Makan Industrial Dinding Bata Merah
source: houzz.com.au

Satu lagi ciri reka bentuk perindustrian ialah kehadiran dinding bata merah yang menjadikan bilik kelihatan berkarakter. Tingkap besar dan dinding bata memberikan bilik ini rasa industri.

Tanpa banyak hiasan dan perabot yang unik, bilik ini masih kelihatan menawan. Penggunaan permaidani berbulu di dalam bilik juga membuatkan ruang makan berasa lebih selesa.

Ruang Makan Gaya Industrial memenuhi Gaya Desa

Ruang Makan Industrial Bertemu Rustik
source: vintageindustrialstyle.com

Perabot desa yang digabungkan dengan bangunan perindustrian memberikan kesan unik yang indah kepada bilik. Gabungan kedua-dua rekaan ini memberikan rasa homey yang selesa lagi menawan.

Candelier di dalam bilik itu kelihatan cantik digabungkan dengan meja marmar dan kerusi kayu. Tiang kayu dan dinding bata merah menambah suasana hangat ke dalam bilik.

Pencahayaan memainkan peranan penting tidak kira apa gaya ruang makan anda, tetapi jika anda memilih gaya seperti Asia, Mediterranean atau industri, maka ia menjadi dua kali lebih penting!

Meja Makan Industrial
source: peppermillinteriors.com

Meja ruang makan adalah titik fokus bilik, jadi penting untuk memilih meja yang sesuai dengan keperluan anda. Jenis meja makan yang paling biasa ialah meja bulat kerana ia boleh memuatkan lebih ramai orang daripada meja segi empat tepat.

Pilihan lain untuk duduk di meja bulat ialah menggunakan kerusi dengan lengan dan belakang. Kerusi tanpa lengan dan punggung adalah lebih tidak formal, tetapi ia boleh menjadi sama selesa dan praktikal.

Meja bulat boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz. Saiz ruang makan anda akan menentukan saiz meja yang sepatutnya. Jika anda mempunyai pelan lantai terbuka, maka anda mungkin ingin mendapatkan meja yang lebih besar supaya ia tidak mengambil terlalu banyak ruang di dalam bilik.

Ruang Makan Industrial Kecil

Ruang Makan Industrial Kecil
source: decoist.com

Walaupun banyak ruang tamu dan bilik tidur industri yang sering kita lihat adalah ruang yang besar dengan suasana terbuka dan lapang, gaya ini berfungsi dengan baik walaupun dalam suasana yang lebih kecil. Ruang makan kecil juga boleh menampilkan rupa industri, tetapi ia memerlukan lebih banyak penjagaan.

Sebagai permulaan, pastikan ruang tidak bersepah mungkin dan pencahayaan yang sekata. Walaupun ia tidak benar-benar luas, membukanya ke arah ruang tamu di sebelahnya atau pemandangan luar akan membantu dalam meningkatkan daya tarikan bilik. Pastikan penggunaan warna pada tahap minimum dan pilih satu tekstur yang mendominasi (bata, logam atau konkrit) untuk membentuk latar belakang.

Gaya Industrial Penuh Kejutan

Idea Ruang Makan Industrial
source: houzz.com

Ruang makan industrial membolehkan anda bereksperimen dengan hiasan dan aksesori jauh lebih bebas daripada hampir semua gaya lain.

Memberi ruang makan ini kelainan yang mengejutkan dengan tambahan seperti seni dinding berani, lampu loket bersaiz besar atau basikal gaya vintaj atau dua boleh menjadikannya sebagai penutup pameran mutlak.

Petua Memilih Meja Makan:

Memilih meja yang sesuai untuk ruang anda boleh menjadi tugas yang sukar, tetapi dengan petua ini anda boleh membuat keputusan dengan lebih mudah.

  • Ketahui ruang anda
  • Pertimbangkan untuk apa anda akan menggunakan jadual
  • Pertimbangkan gaya hidup anda dan kekerapan anda akan menerima tetamu
  • Pertimbangkan jika anda ingin memadankan atau membezakan perabot lain di dalam bilik

Lusso Industrial Dining Table

Meja Makan Industrial Kayu
source: curator.co.id

Inginkan reka bentuk meja makan yang mewah dan lasak? Anda boleh menggunakan Meja Makan Industri Lusso. Reka bentuk yang unik dan elegan sesuai untuk anda gabungkan di ruang makan dengan hiasan Art Deco, industri dan etnik.

Dengan kemewahan kayu padu asam jawa yang terang, dihiasi kaca biru tebal yang membelah meja seakan mengalir sungai, meja makan ini dijamin memberi kesan ‘wow’ di ruang makan anda. Saiznya 200 x 100cm sesuai untuk anda yang mempunyai keluarga besar.

Idea Ruang Makan dan Dapur Industrial Terkini

contoh ruang makan industrial mewah
source: houzz.com

Dengan pelan terbuka dan struktur terdedah, setiap elemen dalaman perlu cantik dan berfungsi. Di sini anda boleh melihat pendiangan konkrit yang besar kerana ia mentakrifkan empat kawasan.

Di satu sisi, ia adalah pendiang api kayu dengan kayu api sebagai karya seni. Di sisi lain ia mempunyai simpanan hidangan tambahan yang diukir daripada konkrit untuk dapur dan makan.

idea dapur industrial
source: houzz.com

Tudung yang dimesin, kabinet tahan karat tersuai dan saluran terdedah menunjukkan suasana komersial. Pulau bertopi marmar 5’x10′ memakai banyak topi. Ia berfungsi sebagai permukaan kerja yang besar, banyak storan, tempat duduk tidak formal, dan garis visual yang memisahkan kawasan makan dan memasak. Foto oleh Lincoln Barber

Foto dapur bandar di Portland dengan sinki bersepadu, kabinet keluli tahan karat, pancaran belakang logam, pancaran belakang logam, peralatan keluli tahan karat, kaunter atas marmar dan kabinet panel rata.

contoh ruang makan industrial lantai kayu
source: home-designing.com

Ruang makan ini menjadi eklektik dengan hiasan industrinya dengan mencampur dan memadankan kerusi berlengan logam merah dan Ludovica Palomba’s Sunrise Easychair.

Lampu loket kayu dan konkrit adalah alternatif yang diperkemas yang hebat kepada model yang lebih besar yang popular di ruang berinspirasikan industri.

Jika anda memerlukan idea lain untuk reka bentuk ruang makan anda, kami mempunyai beberapa gaya lain untuk dipilih. Banyak idea menarik yang kami tulis dalam artikel bertajuk Design Ruang Makan Minimalis