Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk

Memilih warna cat luar boleh menjadi sukar kerana terdapat begitu banyak pilihan untuk dipilih. Tetapi dengan beberapa kajian dan pertimbangan yang teliti, anda akan dapat mencari skema warna yang sesuai untuk ruang anda. Anda sedang mencari idea warna cat luar rumah yang sejuk?

Langkah pertama untuk memilih warna cat luar yang betul ialah menentukan skema warna. Sebagai contoh, anda mungkin mahukan palet hijau dan biru yang menenangkan untuk ruang belakang rumah anda.

Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk
Source: www.paintzen.com

Petua Memilih Warna Cat Luar Rumah

Pemilik rumah sentiasa mencari warna cat luaran yang sempurna. Mereka ingin mencari warna yang menjadikan rumah mereka kelihatan hebat dan juga mencerminkan keperibadian mereka.

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang psikologi warna dan bagaimana ia boleh mempengaruhi mood dan perasaan orang. Kami juga akan merangkumi beberapa warna cat luaran yang popular dan apa yang mereka katakan tentang personaliti anda.

warna cat luar rumah yang sejuk
source: www.oldhouseguy.com

Warna cat luaran yang kita pilih untuk rumah kita boleh memainkan peranan yang besar dalam suasana ruang. Sebagai contoh, apabila kita mencari warna yang akan membuatkan kita berasa santai, kita mungkin mahu memilih warna seperti biru atau hijau. Warna seperti ini telah terbukti menenangkan dan tenang – sesuai untuk bilik tidur atau ruang tamu.

warna cat luar rumah yang sejuk biru
source: hawk-haven.com

Warna cat juga boleh mengubah cara orang melihat rumah anda. Sebagai contoh, jika kita cuba menjual rumah kita, lebih baik mengecatnya dalam warna neutral supaya tidak menakutkan bakal pembeli.

Anda perlu mempertimbangkan iklim, umur rumah anda, dan perkara yang anda mahu ia katakan tentang anda.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa memilih warna cat luar:

 • Apakah jenis luaran yang anda ada?
 • Apakah warna di rumah anda?
 • Apakah warna di kawasan kejiranan anda?
 • Apakah iklim anda?
 • Berapa banyak masa yang anda akan luangkan di luar?
idea warna cat luar rumah yang sejuk terbaik
source: joyfulderivatives.com

Semasa anda memilih warna untuk dinding dan perabot untuk rumah anda, perlu diingat bahawa warna utama, aksen dan kemasan adalah penting. Skop kejiranan anda untuk inspirasi warna; warna jiran anda boleh menjadi titik permulaan yang hebat. Jika rumah mereka kebanyakannya mempunyai warna redup dan neutral, anda juga harus memperkecilkan warna rumah anda supaya anda tidak bertembung dengan kawasan kejiranan lain.

idea warna cat luar rumah yang sejuk pintu hijau
source: stylendesigns.com

Apabila memilih warna untuk aksen anda, pertimbangkan untuk menggunakan penutup yang tebal dan terang atau yang tenang dan senyap – putih, kelabu atau coklat dengan pintu hijau yang ceria. Putih adalah neutral yang menyegarkan, tetapi warna lain seperti coklat, hitam dan kelabu berfungsi dengan baik dengan banyak skema warna.

Memandangkan anda telah mempelajari asas warna rumah luaran, lihat cadangan warna cat ini dan lihat perkara yang memberi inspirasi kepada anda untuk menceriakan bahagian luar rumah anda sendiri.

Contoh Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk
Source: www.thespruce.com
Gambar Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk
Source: lifelovelarson.com

Sebelum mengecat bahagian luar rumah anda, anda harus mempertimbangkan lokasi rumah anda dan persekitaran sekeliling. Warna cat anda akan dipengaruhi oleh cahaya di kawasan anda.

Berikut ialah senarai warna cat luaran yang popular di kawasan berbeza:

 • Pantai Barat: Kelabu, Biru, Putih dan Coklat
 • Barat Tengah: Kelabu, Merah, Coklat
 • Barat Daya: Beige atau Tan
 • Timur Laut: Hijau
Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Ringkas
Source: thecolorcoachpalmdesert.com
Idea Terbaik Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk
Source: pinterest.com
Gabungan Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Terbaik
Source: latestdecortrends.com

Warna cat luar bukan sahaja untuk ruang luar. Mereka boleh digunakan di ruang dalaman juga.

Warna cat luar yang paling popular ialah:

 1. Beige
 2. Hijau pudina
 3. Marigold
 4. Kuning berkrim
 5. Kelabu

Daripada senarai warna di atas, warna manakah yang paling anda suka?

Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Cantik
source

Contoh Warna Cat Luar Rumah yang Sejuk

Ini adalah panduan tentang cara memilih warna cat luar yang sesuai untuk rumah anda. Ia menawarkan contoh warna cat luar yang sejuk dan rupa mereka.

 • Sherwin Williams – Merpati Putih
 • Benjamin Moore – Cielo
 • Sherwin Williams – Lapisan Perak
 • Benjamin Moore – Moonlight Beige
 • Behr – Kabus Pagi Berkabus
 • Benjamin Moore – Suede Lembut

Warna Putih

Idea Warna Cat Luar Rumah Putih
Source: hunkercdn.com

Warna putih melambangkan kesucian dan kesucian. Ia juga merupakan simbol keamanan, ketenangan, dan keharmonian. Warna putih telah digunakan pada masa lalu untuk mewakili kuasa dan kewibawaan.

Warna Putih Cat Luar Rumah Yang Sejuk
Source: thespruce.com
Contoh Warna Cat Luar Rumah Putih Yang Sejuk
Source: www.brickandbatten.com

Cat putih telah digunakan selama berabad-abad sebagai salutan untuk dinding dan siling kerana ia memantulkan cahaya. Cat putih boleh dicampur dengan warna lain untuk menghasilkan warna putih atau warna lain yang berbeza, tetapi ia juga boleh dibiarkan tulen untuk menghasilkan kesan bilik yang lebih cerah.

Warna Cat Luar Rumah Putih Yang Sejuk
Source: www.housedigest.com
Contoh Warna Cat Luar Rumah Putih
Source: pinterest.com
Idea Warna Cat Luar Rumah Putih
Source: www.homebunch.net
Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Putih
Source: pinterest.com

Sesetengah orang berpendapat bahawa cat putih tidak boleh digunakan pada dinding luar kerana ia menarik lebih banyak haba pada musim panas berbanding warna yang lebih gelap. Mereka percaya bahawa ia akan membuatkan rumah berasa lebih panas pada bulan-bulan tersebut kerana terdapat lebih banyak jam cahaya matahari, yang bermakna lebih banyak haba daripada sinaran matahari mengenai dinding luar rumah.

Warna Hijau

Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Hijau
Source: pinterest.com

Terdapat pelbagai jenis cat luaran hijau. Sesetengah cat diperbuat daripada bahan semula jadi seperti tanah liat, kapur atau batu kapur. Cat lain diperbuat daripada minyak semula jadi, seperti minyak biji rami atau minyak kacang soya.

Idea Warna Cat Luar Rumah Hijau
Source: pinterest.com

Cat yang diperbuat daripada bahan semula jadi cenderung lebih mahal daripada cat lain kerana ia memerlukan lebih banyak masa dan tenaga untuk menghasilkan. Ia juga mempunyai jangka hayat yang lebih pendek dan mengambil masa lebih lama untuk kering.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai kesan alam sekitar yang lebih rendah kerana ia tidak mengandungi bahan kimia toksik seperti plumbum, kromium dan merkuri.

Contoh Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Hijau
Source: pinterest.com
Warna Hijau Cat Luar Rumah Yang Sejuk
source

Cat yang menggunakan minyak semula jadi boleh menjadi lebih murah daripada cat lain kerana minyak boleh diperolehi secara tempatan di beberapa kawasan di dunia yang permintaan untuk produk ini cukup tinggi untuk menjadikannya berdaya maju dari segi ekonomi.

Cat jenis ini juga mesra alam kerana ia penggunaan minyak dan kos pengeluaran yang lebih rendah. Warna hijau boleh menjadi pilihan untuk warna cat luar rumah yang sejuk rumah Anda.

Idea Terbaik Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Hijau
source
Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Popular
Source: pinterest.com

Kos mengecat boleh dikurangkan dengan banyak bergantung kepada penyediaan yang terlibat dengan projek. Sebagai contoh, mengecat seluruh rumah mengambil masa lebih lama daripada mengecat bilik tunggal jadi kosnya akan lebih tinggi dalam kes itu.

Faktor-faktor lain seperti kualiti cat dan sama ada pelukis berpengalaman atau tidak juga boleh mempengaruhi harga berpatutan . Cara terbaik untuk mencari pelukis murah adalah dengan melakukan penyelidikan dalam talian.

Warna Biru

Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Biru
Source: pinterest.com

Cat Luar Rumah Biru ialah sejenis cat yang digunakan untuk menutup bahagian luar rumah. Cat ini boleh sama ada berasaskan minyak atau lateks dan ia boleh datang dalam pelbagai warna.

Cat luaran biasanya digunakan pada dinding luar rumah dan ia membantu melindungi permukaan daripada air, kotoran dan unsur lain. Cat juga membantu mengelakkan acuan daripada terbentuk di permukaan, yang boleh menyebabkan kerosakan pada rumah anda.

Idea Warna Cat Luar Rumah Biru Yang Sejuk
Source: nipponpaint.co.in
Warna Cat Luar Rumah Yang Sejuk Biru Terbaik
Source: deavita.net

Cat luaran rumah biru juga memberikan perlindungan untuk bahagian tepi rumah anda, menjadikannya tahan lebih lama berbanding tanpa sebarang jenis perlindungan.

Idea Warna Cat Luar Rumah Biru
Source: pinterest.com

Cat berasaskan minyak selalunya lebih mahal daripada cat berasaskan lateks kerana ia cenderung mempunyai warna yang lebih terang. Cat berasaskan lateks lebih mudah digunakan kerana ia tidak memerlukan banyak penyediaan.

Jika Anda telah menemukan warna cat luar rumah yang sejuk, pelajari juga idea Cat Bilik Tidur Warna Pastel di blog kami.