Rumah Kayu Minimalis

Terdapat banyak kelebihan untuk tinggal di rumah kayu minimalis. Untuk satu, mereka mampan dan mesra alam. Mereka juga mempunyai rupa dan rasa semula jadi kepada mereka, yang menjadikannya sesuai untuk mereka yang mencari gaya hidup minimalis.

Rumah kayu boleh dibina dalam sebarang bentuk atau saiz, jadi anda boleh memiliki rumah idaman anda. Anda juga boleh menyesuaikan rumah anda dengan pelbagai jenis kayu, seperti cedar atau pain, bergantung pada jenis yang paling anda sukai atau yang paling sesuai untuk iklim anda.

Rumah Kayu Minimalis
Source: www.jbsolis.com
Contoh Rumah Kayu Minimalis
Source: www.contemporist.com

Mereka Bentuk Asas Rumah Bingkai Kayu Anda

Asas kayu adalah sejenis asas yang diperbuat daripada konkrit dan kayu. Konkrit memberikan kekuatan dan kestabilan manakala kayu menyediakan penebat.

Rumah Kayu Minimalis Terbaik
Source: www.jbsolis.com

Untuk membina asas kayu, anda perlu terlebih dahulu menggali sehingga anda mencapai tahap yang dikehendaki. Kemudian, anda perlu meletakkan lapisan kerikil supaya ia boleh mengalirkan sebarang air yang masuk dan juga menyediakan asas pepejal untuk asas kayu anda.

Seterusnya, anda perlu menuangkan simen ke atas dasar kerikil anda dan biarkan ia mengeras sebelum menambah bingkai kayu anda. Kemudian, anda akhirnya boleh mengisi tanah di sekeliling rumah bingkai kayu anda dan menanam rumput atau bunga di atasnya!

rumah kayu minimalis
source: thearchitecturedesigns.com

Kelebihan Rumah Rangka Kayu Berbanding Pelbagai Jenis Rumah

Rumah bingkai kayu semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kelebihan rumah ini berbanding jenis rumah lain dibincangkan di bawah.

Gambar Rumah Kayu
Source: islandtimberframe.com

Rumah bingkai kayu mempunyai banyak kelebihan berbanding jenis perumahan lain, seperti rumah bingkai tradisional, rumah bata, dan rumah konkrit. Rumah bingkai kayu lebih cekap tenaga berbanding jenis perumahan lain kerana ia mempunyai penebat dan kualiti udara yang lebih baik. Rumah bingkai kayu juga memerlukan kurang penyelenggaraan berbanding jenis perumahan lain.

Merekabentuk Ruang Dalaman Rumah Anda Selaras dengan Reka Bentuk Luaran

Reka Bentuk Ruang Dalaman Rumah Kayu
Source: homeli.co.uk

Mereka bentuk dalaman rumah mengikut reka bentuk luaran boleh menjadi mencabar. Tetapi ia tidak semestinya.Reka bentuk luaran rumah anda akan menentukan gaya dalaman dan palet warna yang boleh anda gunakan.

Sebagai contoh, rumah tradisional dengan dinding bercat putih dan bumbung logam hitam akan kelihatan terbaik dengan perabot minimalis, manakala rumah moden dengan tingkap besar dan bumbung logam akan kelihatan terbaik dengan warna lembut dan lebih terang.

Merekabentuk Ruang Dalaman Rumah Kayu Minimalis
Source: pinterest.com
dalaman rumah kayu minimalis
source: www.decoist.com

Beberapa petua tentang cara mereka bentuk rumah kayu minimalis.

  1. Pilih reka bentuk yang ringkas dan tidak terlalu rumit
  2. Ruang hendaklah terbuka dan lapang
  3. Gunakan bahan semula jadi seperti kayu, batu, dan logam
  4. Pastikan rumah diterangi dengan baik dengan cahaya semula jadi

Contoh Rumah Kayu Minimalis

Reka bentuk ini bagus untuk mempamerkan bagaimana ketinggian rumah ditentukan oleh bentuk muka bumi. Sebagai contoh, bumbung yang tinggi diperlukan supaya orang ramai dapat melihat laut dari atas bukit pasir. Bumbung rumah ini adalah perpustakaan, jadi anda boleh berjalan-jalan dan membaca jika anda ingin berehat dari bunyi bising. Bahagian berbentuk A juga harus membenarkan lebih banyak cahaya semula jadi masuk pada siang hari.

Ini kerana tingkat satu sebenarnya adalah ruang bawah tanah separuh terbenam yang mengandungi 3 bilik tidur dan ruang simpanan. Manfaat susunan ini ialah ia kekal sejuk secara semula jadi. Walaupun nampak kecil dari luar, rumah ini mempunyai banyak ruang di dalam dan seni binanya cantik.

idea rumah kayu minimalis
source: www.trendir.com

Rumah kayu kecil adalah popular, tetapi teknologi pembinaan baru telah memberikan mereka sentuhan yang lebih futuristik. Jenis kayu struktur yang berbeza tersedia untuk dipilih apabila anda membina rumah anda, tetapi jenis yang anda pilih hendaklah sentiasa bergantung pada estetika dan bajet reka bentuk anda. Beberapa reka bentuk yang kami pilih menawarkan ciri bangunan mampan yang mungkin anda ingin sertakan dalam reka bentuk anda.

Idea Rumah Kayu Ringkas
source: www.housebeautiful.com

Ramai orang terlepas pandang kepentingan kemasan kayu yang baik dan dengan itu membuat kesilapan kerana tidak memilih yang sesuai untuk reka bentuk dalaman mereka. Seseorang boleh melihat ini berlaku dalam banyak sumber yang berbeza. Keseluruhan seni bina rumah, seperti reka bentuk bumbung dan bilangan lantai, banyak dipengaruhi oleh faktor seperti iklim, topografi tapak dan lokasi.

Permit bangunan di kawasan anda mungkin dipengaruhi oleh peraturan tempatan. Sesetengah wilayah membenarkan rumah kayu kecil, sementara yang lain mengehadkan rakaman persegi minimum yang dibenarkan.

Pelajari Kabinet Dapur Minimalis

Rumah Kayu Ringkas
Source: www.tinyhousetown.net
contoh rumah kayu minimalis
Source: www.tinyhousetown.net

Rumah Gabled Roprachtice

gambar rumah kayu minimalis
source: www.homedit.com

Rumah ini terletak di Pergunungan Jizera di Republik Czech, dengan pemandangan padang rumput dan bukaan di sekitarnya. Garis bumbung yang curam mengikut kontur tanah, dan adalah perkara biasa untuk rumput kering menutupi tanah pada musim gugur.

Bumbungnya bersatu dengan seluruh bangunan berkat papan panjang yang menutupi sudut curamnya. Untuk tingkat kedua, rasuk yang belum siap digunakan untuk melembutkan sudut dan perabot desa diletakkan di seluruhnya.

idea rumah kayu minimalis
source: www.homedit.com

Set Rumah Czech di Atas Batu

rumah kayu minimalis di atas batu
source: www.homedit.com

Pondok-pondok tersebut diperbuat daripada kayu, yang merupakan bahan khas untuk pondok tradisional di rantau ini. Dengan sedikit masalah mencarinya, rumah di Hejnice adalah rumah yang sangat unik.

Bahagian luar rumah diperbuat daripada papan larch menegak dan dibina di atas tiang. Anda boleh melihat pemandangan lembah yang indah dari tingkap dari lantai ke siling di seluruh rumah. Kayu dan batu kedua-duanya digunakan untuk menstabilkan tapak kerana tanahnya agak berbatu.

Kayu juga digunakan secara meluas dalam bahagian dalam rumah untuk menyediakan ciri ciri, seperti lantai kayu yang digilap, trim dan rasuk. Rumah tersebut boleh menjadi rujukan untuk membuat rumah kayu minimalis anda.

idea rumah kayu minimalis
source: www.homedit.com
dalaman rumah kayu minimalis
source: www.homedit.com

Kabin Iceland

Kabin Iceland ini direka dalam warna kelabu monokrom dan sebati dengan persekitarannya. Kesederhanaan reka bentuk adalah bukti betapa indahnya ia digabungkan dengan persekitaran semula jadi, di samping menjadi keajaiban moden. Villa Lola terletak di seberang teluk dari Akureyri. Ia mempunyai tiga pangsapuri, setiap satu dengan pemandangan air.

rumah kabin minimalis
source: www.homedit.com

Dinding dan bumbung dihiasi dengan kayu larch tinggi dan halus yang telah diletakkan di hadapan warna kelabu semula jadi. Rumah itu terletak dalam persekitaran semula jadi di mana tumbuh-tumbuhan berubah mengikut musim. Rumput, rumpai dan hutan sebahagian besarnya tidak terganggu. Seluruh rumah diperbuat daripada bahan yang mampan, dan mempunyai banyak tingkap yang menghadap ke utara, menjadikannya terang dan semula jadi.

Dinding konkrit di sisi rumah memberikan kestabilan tambahan, dan ia diperbuat daripada bata. Di dalam, lantainya semuanya kayu berambut perang untuk memberikan rasa Scandinavia.

kabin kayu minimalis
source: www.homedit.com

Rumah di Tasik Zurich

Rumah kayu minimalis di Lake Zurich boleh memberi inspirasi kepada anda apabila anda akan mereka bentuk rumah kayu minimalis.

Rumah Kayu Minimalis di Tasik Zurich
source: www.ofdesign.net

Rumah kayu minimalis ini, yang direka oleh Architectural Studio Architects Rossetti + Wyss, terletak berhampiran Tasik Zurich di Halden God, Switzerland. Keseluruhan projek itu diarahkan oleh Claudio Sticca. Ia berkeluasan 320 meter persegi dan telah siap pada 2015.

Reka bentuk rumah yang ringkas, disertai dengan persekitaran semula jadi yang indah, mencipta rumah yang elegan dan minimalis. Berdekatan dengan alam semula jadi menjadikan ini lokasi yang sesuai untuk mereka yang mencari persekitaran jenis resort.

Rumah Kayu Dengan Reka Bentuk Dalaman Minimalis

bilik tidur Rumah kayu minimalis
source: www.ofdesign.net
Rumah kayu dengan reka bentuk dalaman minimalis
source: www.ofdesign.net

Rumah tersebut mempunyai reka bentuk minimalis dan kebanyakannya menggunakan kayu sebagai bahan utama. Warna yang digunakan terutamanya kuning air dan kelabu. Pereka moden menggunakan lebih sedikit butiran hiasan dan ciri tambahan untuk mencipta persekitaran serba putih yang kelihatan sangat selesa.