Ruang Solat Mini Di Rumah

Surau mini adalah ruang solat kecil yang boleh didapati di banyak pejabat, sekolah, dan ruang awam. Ia juga boleh dijadikan tempat solat sementara bagi orang yang ingin bersolat tetapi tidak mempunyai tempat untuk bersolat.

Jika anda ingin menambah ruang solat mini di rumah, kami mempunyai panduan yang boleh menyediakan sumber yang anda perlukan. Ruang yang bagus dan kemas akan membantu meningkatkan keselesaan semasa solat dan panduan kami boleh memberi petua.

Ruang Solat Mini Di Rumah Warna Putih
Source: pinterest.com

Solat Di Rumah Dengan Ruang Sembahyang Mini

Solat adalah bahagian penting dalam kehidupan setiap Muslim. Ia adalah cara untuk berhubung dengan Tuhan, dan untuk menyatakan rasa syukur atas nikmat dalam hidup seseorang.

Umat Islam diwajibkan solat lima waktu sehari – pada waktu subuh, tengah hari, tengah hari, matahari terbenam dan petang. Waktu solat ini berubah bergantung pada musim, tetapi ia sentiasa dilakukan pada waktu yang sama setiap hari.

Ruang Solat Mini Di Rumah Moden
Source: pinterest.com

Orang Islam boleh bersolat di rumah sekiranya mempunyai kelengkapan yang diperlukan – seperti sejadah dan kelengkapan lain. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin tidak mempunyai ruang yang mencukupi di rumah mereka atau mungkin tidak mahu mengganggu keluarga mereka semasa waktu solat , jadi mereka perlu mencari tempat yang berasingan untuk berdoa.

Jika anda tidak mempunyai ruang yang mencukupi, anda boleh menggunakan ruang bawah tanah, loteng atau garaj anda. Jika anda tidak mahu orang lain di rumah anda mengetahui tentang amalan anda, gunakan ruang solat mini di rumah secara khusus.

Pelajari juga: Rumah Kecil Tapi Cantik

Ruang Solat Mini Di Rumah Sejuk
Source: housetodecor.com

Cara Membuat Ruang Solat Mini Di Rumah

Bilik solat ialah cara untuk berasa lebih dekat dengan Tuhan dan berhubung dengan kuasa yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, tidak selalu mungkin untuk mencari ruang solat apabila anda memerlukannya.

Ruang Solat Mini Di Rumah Untuk Keluarga
Source: pinterest.com

Artikel ini akan memberikan beberapa petua tentang cara mereka bentuk ruang solat mini anda sendiri di rumah. Jika anda tidak biasa dengan konsepnya, surau adalah ruang kecil yang direka untuk digunakan untuk meditasi dan juga solat.

Ia juga boleh termasuk barangan peribadi yang membantu memastikan orang yang berdoa sentiasa berhubung dengan iman mereka. Sama ada anda mereka bentuk ruang anda sendiri atau untuk orang lain, berikut ialah beberapa idea tentang caranya untuk menjadikan ruang solat mini di rumah.

Contoh Ruang Solat Mini di Rumah

Ruang solat mini di rumah adalah salah satu cara yang paling biasa untuk menyediakan ruang untuk umat Islam bersolat. Ruang solat bukan sahaja untuk masjid, ia juga terdapat di rumah, pejabat dan tempat lain.

Umat Islam menggunakan bilik ini untuk solat lima waktu sehari, yang merupakan salah satu daripada lima rukun Islam. Ruang solat boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz, daripada ruang kecil dan ringkas kepada ruang besar dengan segala kemudahan yang diperlukan untuk solat. Sesetengah orang Islam mungkin mempunyai lebih daripada satu ruang solat di rumah atau tempat kerja supaya mereka boleh solat sedekat mungkin dengan rumah atau tempat kerja mereka.

Berikut adalah contoh ruang solat mini di rumah:

design ruang solat mini di rumah
source: interiorera.in

Seronok ada surau sendiri. Anda boleh mencari tempat di tepi tingkap atau di salah satu bilik yang kurang digunakan. Pastikan ada ruang yang cukup untuk sejadah anda! Adalah disyorkan untuk mengetepikan ruang ini secara eksklusif untuk solat yang tenang dan bacaan rohani, dan elakkan menggunakannya untuk aktiviti lain seperti memeriksa telefon anda.

idea ruang solat mini di rumah terbaik
source: interiorera.in

Berikut adalah beberapa idea untuk menghias ruang solat anda:

 • Anda boleh meletakkan Al-Quran dan buku Islam lain di atas rak atau rak buku kecil.
 • Hiaskan dinding dengan ayat-ayat al-Quran, kaligrafi, atau seni Islam yang memberi inspirasi selain daripada figura manusia atau haiwan. Gantungkan mana-mana karya seni di sisi dinding, bukan terus di hadapan.
 • Tambahkan kotak hiasan untuk menyimpan tasbih, kad duas dan banyak lagi.
ruang solat mini di rumah minimalis
source: interiorera.in

Pastikan bilik anda luas dengan mengelakkan terlalu banyak kabinet dan perabot lain. Gunakan permaidani, langsir dan permaidani ringkas tanpa sebarang gambar dicetak padanya. Pastikan tahap kecerahan cukup tinggi untuk mengelakkan ketegangan mata dan terdapat pengudaraan udara yang mencukupi untuk mengekalkan suhu yang sesuai.

Petua untuk Hiasan Ruang Solat

Kami kini telah melihat konteks di mana anda mungkin memerlukan hiasan bilik solat, tetapi mari kita lihat mengatur ruang solat. Berikut adalah beberapa petua hiasan rumah mudah yang boleh anda ikuti.

 1. Anda mungkin memerlukan ruang yang cukup untuk ruang solat anda dipisahkan daripada kawasan sibuk di rumah anda seperti ruang tamu, ruang TV, atau bilik kanak-kanak.

 2. Tentukan arah kiblat sebelum mereka bentuk hiasan ruang solat anda. Ini akan membantu memastikan anda menghormati Tuhan di rumah anda dan membolehkan anda berdoa dengan bermaruah.

 3. Untuk memastikan pengalaman yang menyenangkan apabila menggunakan bilik serbuk, tuala bebas alkohol dan minyak wangi perlu disediakan.

 4. Kami mengesyorkan agar anda meletakkan sejadah anda pada kedudukan yang sama supaya anda boleh menggabungkan solat apabila diperlukan. Kami mengesyorkan anda meletakkan permaidani anda dari dinding ke dinding dan letakkan permaidani anda selepas itu.

 5. Berikut adalah beberapa petua untuk menghias rumah Islam: letakkan rak dinding hiasan untuk memaparkan Al-Quran atau koleksi buku Islam yang lain. Susun sudut solat dengan susunan tempat duduk yang merangkumi kusyen lantai dan meja kecil. Susunan khas juga boleh disediakan untuk al-Quran, dengan buku-buku kecil lain disimpan di dalam rak kayu atau tasbih diletakkan di atas.

 6. Semasa menghias surau, tempat duduk lipat atau tempat duduk tinggi hendaklah diletakkan bagi memudahkan mereka yang tidak boleh berdiri ketika solat.

 7. Letakkan wangian dalam penyegar bilik tanpa alkohol untuk suasana yang menyenangkan untuk solat.

 8. Letakkan rak kasut hiasan di sebelah pintu masuk surau anda.

 9. Anda boleh menyusun ayat-ayat khat penyangkut dinding untuk hiasan ruang solat anda.

 10. Susunan audio untuk mendengar Al-Quran Tajwid dan teks Arab boleh menjadi tambahan yang bagus untuk ruang solat anda. Ini akan membolehkan anda memainkan persembahan al-Quran di latar belakang atau mendengar terjemahan al-Quran dalam bahasa Malaysia sambil membaca bersama-sama.

Koleksi Gambar Ruang Solat Mini

Ruang solat mini adalah kawasan yang memberikan faedah yang sama seperti surau yang lebih besar tetapi dalam skala yang lebih kecil. Bilik solat mini ini biasa ditemui dalam perniagaan seperti pejabat dan sekolah kerana ia menyediakan pelarian dari persekitaran kerja yang sibuk untuk menumpukan perhatian kepada diri mereka selama beberapa minit untuk berkumpul sebelum kembali menjalankan tugas mereka.

Tetapi bukan sahaja di pejabat atau sekolah, ruang solat mini juga penting di rumah kita. Berikut adalah koleksi gambar ruang solat mini yang kami kumpulkan untuk anda:

Contoh Ruang Solat Mini Di Rumah
Source: tripadvisor.com
Ruang Solat Mini Di Rumah Ringkas
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Mewah
Source: pinterest.com
Idea Deco Ruang Solat Mini Di Rumah
Source: pinterest.com
Deco Ruang Solat Mini Di Rumah
Source: pinterest.com
Design Ruang Solat Mini Di Rumah
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Minimalis
Source: temonggo.com
Ruang Solat Mini Di Rumah Simple
Source: temonggo.com
Idea Design Ruang Solat Mini Di Rumah
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Terang
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Minimalis
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Untuk Anak
source
Ide Ruang Solat Mini Di Rumah Untuk Anak
source
Design Terbaik Ruang Solat Mini Di Rumah
source
Ruang Solat Mini Di Rumah Mewah
source

Pilih salah satu reka bentuk terbaik, mengikut anda, dan gunakannya di rumah anda. Dapatkan ruang solat mini di rumah yang selesa untuk ibadah anda dan keluarga.