Rumah Kecil Tapi Cantik

Rumah kecil tapi cantik adalah impian ramai orang. Ia adalah cara terbaik untuk melarikan diri dari kehidupan bandar yang sibuk dan menikmati ketenangan alam semula jadi.

Langkah pertama untuk membina rumah yang kecil tetapi cantik adalah dengan mencari tapak yang sesuai dan kemudian mendapatkan arkitek atau pereka di atas kapal. Anda perlu meluangkan masa untuk meneliti perkara yang anda mahukan, apa yang anda perlukan dan berapa kosnya.

Langkah kedua ialah menyediakan pasukan pembinaan anda, yang termasuk pembina, tukang paip, juruelektrik dan banyak lagi. Anda juga memerlukan peralatan seperti mesin, alatan dan bahan.

rumah kecil tapi cantik
source: www.lunchboxarchitect.com

The Copper House ialah pondok pantai mewah yang dibalut dengan loyang. Ia datang dengan bahan berkualiti tinggi, kemudahan yang digilap dan banyak ciri mewah. Reka bentuknya minimalis dan memberi tumpuan kepada elemen pentingnya.

Dengan hanya 60 m2, rumah itu dianggap kecil mengikut piawaian Australia. Ia sebenarnya padat dengan semua keperluan dalam pakej penjimatan ruang yang ringkas dan digabungkan dengan baik ke dalam tapak keras yang curam.

idea rumah kecil
source: www.lunchboxarchitect.com

Rumah ini mempunyai halaman: Pintu berkembar membuka ruang tamu ke taman yang subur dengan ruang yang jauh dari dinding penahan bertentangan. Rumah itu terletak empat meter jauhnya sebelum ini, dan ini merangkumi perasaan tertutup di dalam halaman luar.

Idea Rumah Kecil

ide rumah kecil
source: www.countryliving.com

Dahulu orang tidak mampu tinggal di rumah yang kecil. Tetapi kini, orang ramai lebih terbuka kepada idea untuk tinggal di rumah kecil. Sebabnya ialah mereka boleh menemui banyak rumah kecil yang cantik yang direka oleh arkitek.

Bahagian ini akan membincangkan faedah tinggal di rumah kecil dan cara mereka bentuknya.

Faedah tinggal di rumah kecil:

  • Jejak yang lebih kecil pada alam sekitar
  • Lebih murah pada cukai dan kos penyelenggaraan
  • Lebih berpatutan daripada membeli atau menyewa apartmen atau rumah besar
rumah kecil cantik simple
source: www.housebeautiful.com

Reka bentuk di Tiny Heirloom adalah contoh utama minimalisme yang dibawa ke tahap yang lain. Teres atas bumbung hanyalah satu contoh reka bentuk optimum hotel.

rumah kecil cantik minimalis
source: www.housebeautiful.com

POD-iDladla oleh Clara da Cruz Almeida ialah rumah boleh lipat yang datang sebagai kotak dan boleh dibuka ke pangsapuri umum.

contoh rumah kecil simple
source: www.housebeautiful.com

Chicago Cottage adalah penting dari segi sejarah kerana saiznya yang menawan. Mereka juga satu-satunya kabin asal yang masih didiami di Chicago. Menurut Perkhidmatan Taman Negara, bangunan itu berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi mereka yang kehilangan rumah mereka dalam Kebakaran Chicago Besar. Hari ini, ia adalah mercu tanda yang dilindungi oleh undang-undang bandar.

Reka bentuk rumah kecil boleh menjadi rujukan kepada anda yang ingin memiliki rumah kecil yang cantik.

Dalaman Rumah Kecil

dalaman rumah kecil cantik
source: www.extraspace.com

Pertimbangkan untuk menggunakan beberapa permaidani untuk memberikan tempat anda rasa panjang dan ruang. Ini adalah cara yang bagus untuk menjadikan bilik kecil kelihatan lebih besar dengan mengalihkan perhatian mata daripada sebarang jalan buntu.

Cuba gunakan pelari di dapur atau ruang tamu untuk menyambungkannya antara satu sama lain. Anda boleh menggunakan permaidani besar di pintu masuk untuk mengalu-alukan semua orang masuk, atau tambahkan permaidani kecil di sudut atau lokasi lain pejabat anda untuk menambah tempat yang selesa.

Rumah Kecil Rustik Moden
source: www.thespruce.com

Minimalis, bereksperimen dengan bentuk kehidupan moden yang baharu dengan mencipta sebuah kampung dan rumah impian. Garisan yang bersih, padat dan kebanyakannya skema warna putih mencipta kesederhanaan mewah yang sesuai untuk cara hidup minimalis.

Setiap sentimeter ruang menegak mempunyai tujuan. Cermin di dinding terbuka ke meja makan.Di bawahnya ialah unit rak bersaiz pint. Di seberang bilik terdapat kaunter makan bersaiz remaja dengan TV yang dipasang di dinding. Berhampiran almari terbina dalam terdapat rak penyimpanan yang besar.

dalaman rumah kecil tapi cantik
source: www.thespruce.com

The Marion ialah rumah seluas 320 kaki persegi yang telah dipaparkan dalam rancangan “Tiny House, Big Living” di Rangkaian DIY. Banyak pemikiran telah dimasukkan ke dalam cara menjadikan ruang kecil ini selesa dan berfungsi sebaik mungkin.

Rumah kecil tapi cantik mempunyai ruang dalaman berkonsep terbuka dengan tempat duduk cinta berwarna kelabu dan bangku yang boleh dilipat menjadi tangga. Rumah itu juga mempunyai tangga ke loteng tidur, di mana terdapat cangkuk tersembunyi untuk menyidai pakaian.

rumah kecil dalaman kayu
source: www.thespruce.com

Rumah kecil cantik ini dibina dengan mengutamakan daya tarikan luar bandar, serta kemudahan moden.

Dapur mempunyai kaunter makan keluli tahan karat yang boleh berfungsi sebagai meja dan disepadukan dengan lancar ke seluruh bilik. Sinki juga adalah keluli tahan karat untuk dipadankan dengan peralatan.

Pelajari: Hiasan Dapur Moden Cantik Simple

rumah kecil tapi cantik terbaik
source: www.thespruce.com

Kotej Millennium dari Build Tiny terletak di kawasan seluas 180 kaki persegi. Terdapat banyak helah penjimatan ruang yang disertakan untuk memudahkan kehidupan yang dirancang dengan baik, seperti penyimpanan batang tirai pancuran mandian Lacey dan rel katil terbina dalam. Kegemaran saya ialah tangga hitam-putih yang boleh ditarik balik yang meluncur ke dinding apabila tidak diperlukan.

Storan tersembunyi diakses melalui rongga papan lantai, manakala pintu kaca gelangsar yang besar terletak di kedua-dua belah bilik. Ini membolehkan cahaya mengalir ke dalam ruang mengikut keperluan.

dalaman rumah kecil moden
source: www.thespruce.com

Rumah kecil yang dipanggil Journey by Alabama Tiny Homes ini mempunyai bilik tidur loteng dua tingkat yang menampilkan bahagian pemuatan berdiri.

Dapur agak besar, dengan pelbagai peralatan dan ketinggian seni bina yang baik. Warna putih yang bergaya memberikan rupa segar pada kawasan memasak.

rumah kecil tapi cantik
source: foyr.com

Jika rumah anda terlalu sempit, gambar di atas boleh menjadi idea bagaimana untuk memanfaatkan ruang terhad yang anda ada. Pelan rumah minimalis atau reka bentuk kompleks boleh digunakan untuk mencipta ruang kecil. Karya seni atau perabot boleh digunakan sebagai titik fokus.

Walau apa pun yang anda lakukan, perkara kecil yang penting, seperti memiliki rumah yang cantik dan selesa.

Pilih Perabot Pelbagai Guna

Perabot Pelbagai Guna untuk Rumah Kecil Cantik
source: www.extraspace.com

Perabot rumah yang baik dan kecil boleh berfungsi dan bergaya. Ia sepatutnya sesuai dengan ruang di rumah anda serta gaya hidup anda. Berikut ialah beberapa idea perabot penjimatan ruang yang boleh membantu anda menjimatkan banyak masa dan menggunakan sedikit ruang untuk rumah kecil tapi cantik.

ide rumah kecil cantik
source: www.extraspace.com

Rumah kecil ini menggunakan panel solar dan dapur kayu untuk memasak, pemanasan ruang, peralatan kuasa dan air mengalir. Satu faedah terakhir membina rumah kecil ialah jumlah minimum bahan yang diperlukan.

Membina rumah pada skala yang lebih kecil ini mengurangkan keperluan bahan daripada pembekal, yang seterusnya menjejaskan kos keseluruhan pembinaan.

idea rumah kecil cantik simple
source: www.extraspace.com

Contoh Rumah Kecil Tapi Cantik

contoh rumah kecil tapi cantik
source: www.homedit.com
Contoh Reka Bentuk Rumah Kecil
Source: www.jbsolis.com
Idea Reka Bentuk Rumah Kecil
Idea Reka Bentuk Rumah Kecil | Source: homy.hogsportstalk.com
Idea Rumah Kecil Cantik
Source: jhmrad.com
Idea Reka Bentuk Rumah Kecil
Source: www.treesranch.com

Kotej kecil adalah sejenis pelan rumah di mana ruang hidup jauh lebih kecil daripada bahagian luar. Pelan rumah jenis ini menipu fikiran anda untuk memikirkan rumah itu lebih besar daripada yang sebenarnya.

Petua Membuat Rumah Kecil yang Cantik:

  1. Pastikan anda mengetahui berapa banyak cahaya semula jadi yang akan diperolehi oleh rumah anda. Banyak rumah kecil tidak mempunyai tingkap.
  2. Kerja dengan saiz rumah anda. Jangan cuba menjadikan rumah kecil menjadi ruang yang besar dengan menambah.
  3. Jangan sesak ruang. Buat rancangan dan berpegang padanya. Anda tidak akan dapat memanfaatkan ruang sepenuhnya jika anda sentiasa mengalihkan sesuatu.
  4. Reka bentuk rumah anda supaya bilik mengalir bersama akan membuka ruang dan menjadikannya lebih luas.

Dapatkan lebih banyak idea menghias rumah kecil tapi cantik di blog kami. Cari inspirasi dengan melihat idea imej yang kami kumpulkan. Kami akan sentiasa mengemas kini idea reka bentuk rumah, jadi pastikan anda menyemak semula blog kami.