Kos Renovate Bilik Air

Adakah anda akan melakukan pengubahsuaian bilik air yang lengkap dalam masa terdekat? Lihat anggaran kos renovate bilik air di sini!

Bilik mandi adalah salah satu bilik yang paling penting di dalam rumah. Kerana bilik itu digunakan setiap hari untuk melakukan pelbagai aktiviti penting. Seperti membuang air, mandi, membasuh tangan, dan lain-lain.

Pelajari juga: Cara mengatasi bilik air tersumbat

Anda boleh katakan, bilik mandi atau tandas adalah bilik yang sangat penting yang kewujudannya adalah penting di dalam rumah. Oleh itu, keadaan bilik mandi seboleh-bolehnya perlu dijaga. Sama ada kebersihan atau keadaan kebolehlaksanaannya. Namun, bagaimana jika keadaan bilik air di rumah sebenarnya tidak dapat dilaksanakan?

Jawapannya hanya satu iaitu segera lakukan pengubahsuaian!

Kos Renovate Bilik Air
Source: www.residencestyle.com

Kos Renovate Bilik Air

Pemilik rumah boleh membuat sedikit perubahan pada bilik mandi mereka. Menggantikan tab, mengecat semula, menukar jubin lantai dan menggantikan sinki adalah perkara biasa.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku sekiranya bilik mandi memerlukan ubah suai lengkap?

Jika ini kelihatan seperti projek yang anda ingin lakukan, kami akan menganaggarkan kos untuk anda dan perkara yang disertakan. Anggaran renovate bilik air ini meliputi jenis keperluan dan harganya.

Cara Renovate Bilik Air

Terdapat 2 cara untuk melakukannya. Yang pertama ialah ‘DIY segalanya’; ini bermakna anda boleh membeli semua perkara yang diperlukan, seperti jubin, peralatan bilik mandi dan cat pada masa yang sama. Amaran: Kaedah ini tidak disyorkan melainkan anda telah belajar atau mempunyai pengalaman melakukannya sendiri.

Cara kedua ialah mendapatkan pendapat orang yang pakar dalam pertukangan kayu atau pengubahsuaian rumah, tetapi tidak tahu apa-apa tentang apa yang anda lakukan.

Langkah pertama ialah mengukur bilik mandi anda dan mengetahui ruang yang ada untuk perkiraan kos renovate bilik air.

luas bilik air
source: hazwanhashim.com
size bilik air
source: hazwanhashim.com

Jadi, anda perlu membuat lakaran mudah seperti ini untuk mengetahui kawasan sebenar. Walaupun kami gunakan untuk sukatan dalam CM dan METER, untuk kes ubah suai rumah, kami masih menggunakan inci dan kaki.

Jika anda mempunyai pita pengukur, teruskan dan ukur kawasan itu. Kemungkinan besar, ia akan menjadi kurang daripada 40 kaki persegi. Anda juga boleh memilih untuk menggunakan kalkulator di bawah untuk menentukan keluasan dapur anda.

1 kaki = 30.48cm

Jadi menggunakan ukuran kaki mungkin agak sukar bagi sesetengah orang, tetapi bagi kebanyakan tukang dan kontraktor yang menggunakan unit ukuran ini. Oleh itu, adalah penting untuk tidak beralih kepada hanya inci jika anda ingin mengelakkan kekeliruan.

Sebaik sahaja anda mendapat saiz yang tepat, anda boleh memutuskan penambahbaikan lain pada bilik mandi yang anda inginkan, seperti lekapan baharu. Anggaran berikut atau kos pengubahsuaian bilik mandi.

Terdapat dua jenis kemudahan tandas di bangunan ini – satu keping dan dua keping. Anda perlu tahu sama ada tandas anda adalah jenis S-trap atau P-trap. Ini berbeza-beza bergantung pada apa yang anda ada di rumah anda. Jika paip yang bersambung ke tandas disambungkan ke lantai, anda memerlukan perangkap berbentuk S. Jika ia disambungkan ke dinding, anda memerlukan perangkap P untuk tandas anda.

jenis tandas bilik air
source: hazwanhashim.com

Petua Mencari Kontraktor Renovate Bilik Air

Pengubahsuaian bilik mandi ialah cara yang bagus untuk menambah nilai harta anda dan menjadikannya lebih selesa.

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mengubah suai bilik mandi. Anda perlu mencari kontraktor yang boleh melakukan kerja dengan baik. Berikut adalah beberapa petua untuk mencari kontraktor yang baik.

  • Tanya rakan dan ahli keluarga untuk cadangan
  • Semak ulasan dalam talian
  • Cari kontraktor yang pernah menyiapkan projek serupa pada masa lalu
Renovate Bilik Air
Source: www.rwcnj.com

Biaya Renovate Bilik Air

Anggaran untuk yang nak estimate keluasan 7*6 kaki:

Tidak jarang gaji pekerja bernilai RM3000 di Malaysia. Pekerja memperoleh purata RM 2500-3000 dan akan membelanjakan sehingga RM 4000 untuk bahan, barangan seperti simen/ plaster dll.

Peralatan mandi : RM 500-1000.

Jamban : RM 400

Water heater : RM200-500

Wiring water heater : RM 200

Tile : RM300-700

Jumlah kos adalah lebih kurang RM5000 untuk kos pengubahsuaian bilik mandi, pembelian barangan dan mengupah seseorang untuk membantu pemasangan.

Kos di atas adalah anggaran, jadi mungkin terdapat perbezaan antara kos buruh dan bahan mentah bergantung pada lokasi anda.

Untuk maklumat terperinci, anda boleh mencari kontraktor atau tukang dan kemudian berunding dengan mereka mengenai kos untuk mengubah suai bilik mandi anda. Beritahu mereka saiz bilik mandi anda, supaya mereka boleh menganggarkan kos renovate bilik air yang anda inginkan.