Bilik Air Tersumbat

Penyumbatan longkang bilik mandi boleh berlaku pada bila-bila masa. Anda akan kecewa jika perkara ini berlaku, terutamanya apabila terdapat ramai tetamu di rumah. Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba beberapa kaedah di rumah. Berikut ialah beberapa cara untuk membersihkan longkang bilik air tersumbat yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

1. Tuangkan Air Mendidih ke Dalam Longkang

Menggunakan air mendidih kadangkala boleh memecahkan sabun atau minyak yang menahan penyumbatan dan membersihkan bilik air tersumbat oleh kotoran.

cara atasi bilik air tersumbat
source: www.99.co

Langkah-langkah yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

 • Didihkan air di atas dapur sehingga betul-betul mendidih
 • Tuangkan air mendidih ke dalam longkang
 • Adalah idea yang baik untuk menggunakan corong atau sesuatu untuk menahan air semasa anda menuang.
 • Lakukan dengan berhati-hati supaya air mendidih tidak mengenai kaki atau tangan Anda.

Kaedah ini mungkin tidak berfungsi, terutamanya jika anda mengalami sekatan yang serius disebabkan oleh jumlah kusut yang banyak yang terkumpul dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, ia boleh membersihkan sebahagian daripada sekatan dan berfungsi sepenuhnya apabila digunakan bersama dengan kaedah lain di bawah.

Menuangkan air mendidih boleh membantu melonggarkan bekas yang menyumbat tandas anda. Pastikan anda mencurahkannya dari ketinggian supaya ia tidak memercik kembali ke atas anda dan pastikan anda membenarkan air itu duduk selama kira-kira 30 minit sebelum mencuba apa-apa lagi.

Pelajari juga: Design Bilik Air Cantik

2. Cuba Gunakan Pelocok atau Sedutan Manual

Plunger Untuk Bilik Air Tersumbat
Source: www.placesure.com

Lokasi penyumbatan adalah di dalam longkang, dan reka bentuk longkang akan menentukan sejauh mana kaedah ini akan berjaya dalam menangani masalah anda. Contohnya, jika penyumbatan itu dalam dan disebabkan oleh rambut, anda mungkin menghadapi masalah mendapatkan sedutan yang mencukupi daripada pelocok untuk kaedah ini berkesan.

Alat Untuk Bilik Air Tersumbat
Source: alibaba.com

Untuk itu, anda boleh cuba menambah jeli petroleum pada tepi pad sedutan untuk hasil yang lebih baik. Kemudian, tambahkan air ke pancuran mandian supaya hujung pelocok tenggelam.

3. Soda Penaik dan Cuka (Alternatif Semula Jadi Kepada Bahan Kimia)

soda untuk mengatasi bilik air tersumbat
source: tubshroom.com

Ini adalah penyelesaian yang lebih semula jadi daripada menggunakan bahan kimia pembersih:

 • Tuangkan secawan baking soda ke dalam longkang
 • Tunggu beberapa minit
 • Tuangkan juga secawan cuka ke dalam longkang
 • Tunggu beberapa jam untuk melihat sama ada penyumbat rambut hilang
 • Bersihkan longkang dengan menuang air mendidih ke dalamnya.

Walaupun kaedah ini lebih disukai dari segi ekologi, dan tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan pada paip plastik, anda mungkin masih perlu menggunakan bahan kimia.

4. Buka Penutup Longkang dan Tarik Penyumbatan Dengan Tangan

mengatasi bilik air tersumbat dengan tangan
source: wikihow

Kaedah ini mempunyai peluang yang agak baik untuk berjaya, tetapi anda perlu menggunakan tangan anda, jadi anda disyorkan untuk memakai sarung tangan getah.

Pertama, anda hanya perlu menanggalkan penutup longkang, kadang-kadang terdapat skru di tengah yang anda perlu tanggalkan, atau anda perlu menggunakan pemutar skru untuk membukanya. Lihat ke dalam longkang dan cari penyumbatan, gunakan lampu suluh, jika perlu. Jika sekatan itu boleh dicapai, tarik keluar dengan jari anda.

Nota: Ini ialah kaedah yang bagus untuk membetulkan sekatan yang disebabkan oleh objek kecil atau rambut, tetapi tidak begitu berkesan untuk membaiki sekatan yang disebabkan oleh pengumpulan mineral. Anda mungkin masih perlu menggunakan bahan kimia atau menggunakan kaedah lain.

5. Gunakan Pengapit Khas Dengan Cangkuk

Pengapit Khas Dengan Cangkuk untuk Bilik Air Tersumbat
source: indiamart

Ini adalah kesinambungan kaedah pembersihan tangan.

Caranya: Jika anda tidak dapat mencapai sekatan dengan tangan, cuba keluarkan sekatan dengan seutas wayar. Jika anda tidak mempunyai alat dalam bentuk cangkuk khas atau pengapit dengan cangkuk, anda boleh cuba menambah baik alat itu dengan penyangkut baju dawai, membuat cangkuk di hujungnya.

Nota: Jika anda mengalami penyumbatan yang disebabkan oleh pengumpulan mineral, ini mungkin bukan kaedah terbaik untuk menyumbat longkang anda.

6. Gunakan Bahan Kimia

Kebanyakan kedai perkakasan dan pasar raya menjual pembersih kimia kuat yang direka untuk membuka sekatan longkang. Ikuti arahan dengan teliti.

bahan kimia untuk mengatasi bilik air tersumbat
source: shopify.com

Caranya:

 • Ikut arahan pada bungkusan dan pastikan anda tidak menggunakan terlalu banyak.
 • Jumlah yang anda gunakan akan berbeza-beza.
 • Pakai sarung tangan dan cermin mata sebagai peralatan perlindungan diri.
 • Jangan campurkan bahan kimia. Ini boleh menyebabkan gas toksik.
 • Tuangkan bahan kimia ke dalam longkang.

Nota: Jangan gunakan bahan kimia secara terburu-buru, kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada paip saliran, terutamanya jika anda menggunakan kaedah ini dengan kerap. Walau bagaimanapun, menggunakan bahan kimia biasanya merupakan kaedah yang cepat, mudah dan berpatutan. Anda boleh meminimumkan penggunaannya pada masa hadapan dengan mengelakkan sekatan pada masa hadapan.

7. Hubungi Tukang Paip Tandas

Hubungi Tukang Paip Tandas ketika Bilik Air Tersumbat
source: bullseye-plumbing.com

Jika anda tidak mahu membuka pembetung dan tidak selesa menggunakan bahan kimia, atau ia tidak berfungsi, anda harus menghubungi tukang yang profesional.

Ini adalah pilihan yang paling murah dan pastinya pilihan terakhir, jika anda ingin menjimatkan wang. Walau bagaimanapun, ini adalah satu-satunya kaedah yang anda boleh pilih jika semua yang lain telah dicuba dan ia tidak berfungsi.

Pilihan terakhir ini boleh anda gunakan apabila anda telah mencuba beberapa kaedah sebelumnya di atas.

Beberapa cara untuk membersihkan longkang bilik air tersumbat boleh anda cuba sendiri di rumah (kecuali yang terakhir). Setiap langkah pastikan anda menjaga keselamatan dengan memakai sarung tangan.

Sarung tangan untuk membersihkan bilik mandi boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Ada yang diperbuat daripada lateks, sebahagian daripada getah, dan sebahagian daripada nitril.