Design Rumah Kampung Moden

Rumah kampung ialah sejenis rumah yang biasanya terdapat di bandar-bandar kecil atau kawasan luar bandar. Reka bentuk rumah berbeza dari rantau ke rantau, tetapi semuanya dicirikan oleh reka bentuk yang lebih desa dan tradisional. Design rumah kampung moden selalunya dibina dengan bahan semula jadi seperti kayu, batu, dan tanah liat. Bahan-bahan ini sering digabungkan dengan kemudahan moden yang menjadikan kehidupan di rumah ini lebih mudah untuk penghuninya.

Design Rumah Kampung Moden Pertengahan Abad
Source: www.studio27arch.com

Reka bentuk rumah kampung moden sering menampilkan tingkap besar yang membawa cahaya semula jadi ke bahagian dalam rumah pada waktu siang dan memberikan pemandangan yang menakjubkan pada waktu malam. Reka bentuk lama untuk rumah kampung mungkin menampilkan bidai dan tingkap loteng kecil. Banyak rumah tradisional direka dengan tingkap besar untuk memberikan cahaya dan pemandangan.

Design Rumah Kampung Moden
Source: www.idesignarch.com

Apakah itu Rumah Kampung Moden?

Inspirasi Design Rumah Kampung Moden
Source: maricamckeel.com

Rumah kampung moden ialah sejenis rumah yang biasanya terletak di kampung luar bandar. Ia dibina dalam gaya tradisional dengan beberapa kemudahan moden, menjadikannya lebih selesa dan cekap untuk didiami.

Rumah tradisional biasanya merupakan rumah kampung luar bandar dengan ciri-ciri lama seperti bumbung rendah pinggul dan dinding bata, tetapi rumah ini mungkin juga mempunyai ciri moden. Rumah itu biasanya akan dibahagikan kepada dua tingkat dan mengandungi satu atau dua bilik. Tingkat pertama mempunyai ruang tamu utama yang dikumpulkan di sekeliling pendiangan terbuka.

Design Rumah Kampung Moden Simple
Source: wowowhome.com

Mengapa Pilih Rumah Kampung Moden Berbanding Rumah Tradisional?

Design Rumah Kampung Moden Klasik
Source: customhomesonline.com.au

Rumah tradisional ialah sejenis rumah yang direka bentuk supaya selesa, selamat dan terjamin. Rumah tradisional diperbuat daripada bata atau batu, dan mempunyai bumbung bernada. Mereka biasanya mempunyai dua tingkat dengan anjung depan.

Rumah kampung moden juga dibuat dengan batu bata atau batu tetapi bukannya berbumbung tinggi, ia mempunyai bumbung rata. Rumah kampung moden biasanya mempunyai satu tingkat dengan ruang tamu di tingkat bawah dan bilik tidur di tingkat atas.

Rumah tradisional direka untuk keluarga yang ingin tinggal dalam satu ruang bersama manakala rumah kampung moden boleh menjadi lebih sesuai untuk keluarga yang tinggal di bahagian yang berbeza di dunia kerana mereka lebih kecil dan tidak memerlukan banyak ruang untuk bergerak.

Contoh Berbeza Rumah Kampung Moden Di Seluruh Dunia

Contoh Design Rumah Kampung Moden
Source: medium.com

Di bawah ini kita akan membincangkan beberapa contoh rumah desa moden dari seluruh dunia dan perkara yang menjadikannya unik kerana budaya dan lokasinya. Contohnya termasuk rumah kampung Jepun di luar bandar Jepun, rumah petak di London dan rumah pasang siap di pulau-pulau di luar pantai Finland.

Rumah di Yamanakako Jepun

design rumah kampung moden jepun
source: www.archdaily.com

Ini adalah rumah untuk empat orang dalam satu keluarga. Pereka bentuk ingin membuat rancangan yang murah hati, jadi mereka membuat sesuatu yang telus dan juga membenarkan penghuni rumah itu memisahkan harta mereka dari kawasan sekitar. Lampiran terapung melindungi rumah, tetapi kerana ia terapung, rumah itu kekal bersambung dengan persekitarannya.

design dalaman rumah kampung moden jepun
source: www.archdaily.com

The Park House Melbourne, Australia

design rumah kampung moden australia
source: www.beautifullife.info

Park House ini dibina oleh tenfiftyfive, terletak di Melbourne, Australia. Ini adalah tambahan baharu kepada rumah warisan, dengan struktur kayu yang berbeza dengan persekitaran sekeliling. Menambah tingkap keluli hitam menghasilkan kontras visual yang kuat dan mempunyai banyak ruang untuk kediaman dalaman dan luaran.

design rumah kampung moden the park house
source: www.beautifullife.info

Bahagian dalamannya dipenuhi dengan bahan-bahan yang akan menua dengan baik, memberikan bangunan itu rasa sejarah. Dapur dan ruang tamu mempunyai siling terdedah yang diperbuat daripada kayu kitar semula. Kabinet dapur mempunyai panel kayu, manakala pantri mempunyai rak keluli hitam bercampur dengan rak kayu kitar semula. Tangga kayu menambah kelegaan pada bahagian rumah ini.

Semak juga artikel mengenai rumah kayu minimalis.

Rumah Kampung Slovenia

design rumah kampung moden slovenia
source: beautifullife.info

Design rumah kampung moden ini direka oleh Studio Pikaplus pada tahun 2014-2015. Rumah kayu kecil itu mempunyai dua bilik tidur dan terletak di Slovenia. Bahagian luar bangunan bertepi dengan logam hitam, tetapi bahagian dalam sebenarnya dibina daripada kayu ringan lembut. Pintu kaca ruang tamu terbuka ke dek luar.

Dapur terletak berhampiran ruang makan dan mempunyai pencahayaan yang baik kerana tingkapnya yang direka unik. Ia mempunyai countertop berbentuk “U” dengan perabot yang boleh dikeluarkan dengan mudah apabila diperlukan. Terdapat juga rak terbuka dengan meja kayu, kabinet dalam kemasan putih, dan banyak ruang atas meja. Tangga kayu rumah ini menuju ke tingkat atas, yang mempunyai dapur dan bilik tidur utama.

design rumah kampung moden di slovenia
source: beautifullife.info

Terdapat bilik tidur utama dan bilik kanak-kanak di tingkat atas. Terdapat juga kawasan bertutup kaca, menghadap ke ruang makan di tingkat bawah.

Amoroso Residence di Los Angeles, California

design rumah kampung moden amoroso residence
source: beautifullife.info

Dicipta oleh Bowery Electric, sebuah syarikat yang berpangkalan di Venice pada 2017, The Amoroso Residence ditemui di LA. Rumah persendirian yang meliputi ruang seluas 1000-3000 kaki persegi ini mempunyai siling tinggi, kerja kilang tersuai dan pintu kaca gelangsar yang menjangkau panjang bilik.

idea design rumah kampung moden amoroso residence
source: beautifullife.info

Para arkitek ingin mencipta design rumah kampung moden kontemporari yang digabungkan dengan persekitaran sekeliling, jadi mereka menggunakan reka bentuk Scandinavia moden dan bangunan berdekatan sebagai inspirasi. Terdapat dek bumbung di atas rumah persinggahan dengan dapur luaran terbina dalam, jadi penghuni boleh menikmati pemandangan pelabuhan yang menakjubkan.

Rumah di Toronto

design rumah kampung moden toronto
source: beautifullife.info

Rumah di Toronto ialah rumah kampung moden dua tingkat. Ia telah siap pada 2016 dan bertujuan untuk menampung satu keluarga. Terdapat beberapa ciri yang menonjol di dalam rumah, seperti sungai di sebelah kolam air masin dan melalui suite bilik tidur.

contoh design rumah kampung moden toronto
source: beautifullife.info

Bangunan ini memenuhi kedua-dua keperluan tradisional dan moden, jadi ia cukup besar untuk menerima tetamu dan mempunyai masa bersama keluarga. Struktur ini mempunyai keupayaan reka bentuk dan mata yang baik untuk perincian, itulah sebabnya ia memenangi anugerah firma untuk pengubahsuaian terbaik.

Kayu dan Batu yang Digabungkan

Jika anda ingin mencapai kemasan moden yang menggunakan bahan semula jadi, perkara pertama yang perlu diingat ialah kesejukan batu sangat berbeza dengan kehangatan kayu coklat.

Pencahayaan adalah aspek utama untuk menjalankan papan tanda yang berjaya. Ia boleh mencipta rupa yang menarik dan moden. Lihat reka bentuk yang menakjubkan ini sebagai contoh design rumah kampung moden.

design rumah kampung moden terbaik
source: www.homify.co.za

Rumah Scandinavia

design rumah kampung moden Scandinavia
source: www.loghouse.fi

Design rumah kampung moden dengan reka bentuk Scandinavia diperbuat daripada kayu berlamina. Reka bentuk Scandinavia yang terkenal di dunia telah mempengaruhi projek ini. Mereka diilhamkan oleh fungsi dan reka bentuk rumah Scandinavia sambil cuba menghasilkan reka bentuk baharu untuk rumah mereka sendiri. Projek ini berkisar tentang sejarah, termasuk gaya reka bentuk perabot dan tekstil masa lalu.

Kekurangan cahaya matahari pada musim sejuk boleh menjadi masalah, tetapi ruang tamu mendapat cahaya semula jadi dari dua tingkat dan ruang makan mempunyai pemandangan panoramik di luar. Projek Scandinavia adalah salah satu yang paling popular dan untuk alasan yang baik. Rumah itu menggabungkan ruang dengan reka bentuk minimalis untuk pengalaman hidup yang optimum.

idea design rumah kampung moden Scandinavia
source: www.loghouse.fi

Rumah itu mempunyai ruang tamu berukuran 36.4 meter persegi dan dapur berukuran 25.3 meter persegi. Tingkat bawah mempunyai bilik tidur tetamu, sauna dan blok pancuran mandian. Tingkat dua mempunyai tiga bilik tidur dan bilik mandi yang serba lengkap.

Design rumah kampung moden itu mempunyai dua bilik tidur, dan kedua-duanya mempunyai balkoni. Ia dibina dalam gaya Scandinavia, yang sering dilakukan oleh Aito Log Houses. Dua bahagian harta tanah yang lain adalah teres, satu untuk pintu masuk hadapan dan satu di belakang untuk kegunaan keluarga.

Rumah Kampung Germany

design rumah kampung moden germany
source: g-pulse.com

Rumah Hitam di Jerman terletak di sisi berbeza Tasik Ammersee, pada landskap seragam. Rumah itu berada di antara bangunan pejabat dan bangunan pangsapuri dan menarik perhatian kerana fasadnya yang hitam. Arkitek, Buero Wagner, mahu bangunan itu berasa kurang berkotak.

Untuk berbuat demikian, dia telah mencipta bilik dengan ketinggian berbeza yang mengalir dengan lancar bersama-sama di bahagian dalam dan mencipta tepi licin yang memecahkan garisan dari satu bilik ke bilik lain. Kerana warnanya yang gelap, nyalaan akan melekat pada sfera untuk masa yang lama. Di samping itu, salutan kayu yang terbakar menjadikannya tahan terhadap air dan fros.

design rumah kampung moden ringkas
source: www.beautifullife.info

Reka Bentuk Kampung Moden adalah gabungan reka bentuk moden dan seni bina tradisional. Di dalam kampung, pelbagai reka bentuk rumah kampung moden, rumah teres, dan rumah Melayu boleh didapati.

Beberapa idea reka bentuk rumah kampung moden yang telah kami kumpulkan di atas, adakah yang menarik minat anda? Jika anda masih memerlukan idea lain tentang hiasan rumah, sila semak artikel lain di blog kami.