Deko Dapur Rumah Kampung

Pada masa lalu, orang ramai menggunakan dapur mereka untuk memasak dan menyediakan makanan. Tetapi hari ini, dapur dilihat sebagai tempat orang ramai berkumpul untuk menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. Akibatnya, dapur bukan lagi sekadar tempat memasak. Mereka telah menjadi sebahagian daripada hiasan rumah.

Ramai pemilik rumah sedang mencari cara untuk deko dapur rumah kampung mereka kelihatan lebih menarik dan menarik dengan menambahkan elemen seperti lekapan lampu, perabot, kaunter atas, kabinet dan peralatan. Salah satu cara pemilik rumah boleh memberikan dapur mereka rupa yang dikemas kini adalah dengan menghiasnya dengan seni dinding atau barangan hiasan seperti pasu atau tumbuhan.

Deko Dapur Rumah Kampung
Source: pinterest.com

Apakah Perkakas dan Perabot Rumah yang Lazim di Dapur Rumah Kampung?

Dapur adalah bahagian penting setiap rumah. Mereka adalah tempat kita memasak, makan dan beramah mesra dengan orang tersayang. Itulah sebabnya dapur perlu dilengkapi dengan semua peralatan dan perkakas yang diperlukan.

Dapur ialah tempat di mana anda boleh menemui pelbagai jenis peralatan daripada pemerah jus kepada ketuhar gelombang mikro, daripada pengisar kepada mesin kopi, daripada pembuat roti kepada mesin basuh pinggan mangkuk dan sebagainya.

Pelajari: Design Rumah Kampung Moden

Deko Dapur Rumah Kampung Gambar
Source: pinterest.com

Peralatan rumah biasa di dapur rumah kampung ialah:

  • Ketuhar gelombang mikro untuk memasak makanan dan memanaskan semula sisa
  • Ketuhar pembakar roti untuk membuat roti bakar dan memanggang sayur-sayuran
  • Pembancuh kopi untuk membancuh kopi
  • Pengisar untuk membuat smoothie atau susu kocak atau sup
  • Pembuat nasi/pasta
  • Periuk perlahan untuk memasak hidangan lembap dan berperisa dengan usaha yang minimum
  • Kuali besi tuang untuk memasak telur, sayur-sayuran atau burger
  • Periuk besar untuk merebus pasta
  • Pengadun untuk membuat smoothie atau milkshake
Idea Deko Dapur Rumah Kampung
Source: www.houlivewood.com
Contoh Deko Dapur Rumah Kampung
Source: hgtv.com
Idea Terbaik Deko Dapur Rumah Kampung
Source: www.kitchenkraftinc.com

Petua Deko Dapur Rumah Kampung

Dapur adalah nadi rumah. Di sinilah kami memasak, makan, dan menghabiskan masa bersama keluarga. Maka tidak hairanlah ramai yang ingin membuatnya sendiri.

Terdapat banyak cara untuk menghias dapur anda, tetapi terdapat juga beberapa perkara yang perlu anda elakkan. Pertama sekali, jangan cat dapur anda dengan warna terang. Ia boleh menjadi sangat sukar untuk menjaga kebersihan dan mungkin membuatkan anda berasa seperti terlalu banyak kerja untuk memasak di dapur jika ia sentiasa tidak kemas.

Idea Gambar Deko Dapur Rumah Kampung
Source: gardenhouz.com

Contoh Deko Dapur Rumah Kampung

Terdapat banyak idea reka bentuk dapur di bawah untuk inspirasi anda. Anda boleh memilih satu untuk menjadi titik permulaan untuk diri sendiri, atau kumpulkan beberapa idea dan cipta sesuatu yang baharu dan unik yang mencerminkan anda – tidak kira apa pun, nikmati menyemak imbas dan mengulas/berkongsi jika anda suka!

Terima kasih sebahagian besarnya kepada Joanna Gaines, gaya rumah ladang telah menjadi pilihan estetik di kalangan beberapa pereka. Ini telah membawa kepada peningkatan populariti untuk alat peraga seperti alatan lama atau pintu bangsal. Potongan reka bentuk desa, khazanah yang ditebus dan digunakan semula, dan dinding putih bersih kini dilihat di rumah dari seluruh AS, termasuk telaga di pedalaman.

Walaupun mana-mana bilik di dalam rumah boleh berfungsi untuk gaya rumah ladang, dapur dicari untuk rak terbuka, kabinet dicat dan singki di hadapan apron.

deko dapur rumah kampung cantik
source: countryliving.com

Jadi, bagaimana anda mendapatkan satu daripada anda sendiri? Adakah anda perlu berpindah ke rumah yang luas dan membuat pelaburan besar untuk mengeluarkan dapur anda yang menawan? Tidak sama sekali. Keindahan gaya rumah ladang ialah anda boleh bermula dengan hanya beberapa gelen cat dan meja yang kelihatan biasa untuk akhirnya mendapatkan dapur idaman anda. Ia tidak semestinya mahal; anda boleh mengembangkannya mengikut bajet anda dan bermula dari kecil.

Sama ada anda tinggal di rumah besar, pangsapuri kecil atau di mana-mana sahaja di antaranya, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencipta ruang kediaman yang sempurna.

deko dapur rumah kampung
source: countryliving.com

Joris Van Aper mereka bentuk semula dapur ini menjadi ruang kreatif dengan kabinet farmasi antik sebagai hiasan utama. Ia kini menawarkan banyak tempat duduk, ruang kerja dan storan!

idea deko dapur rumah kampung
source: countryliving.com

Jika anda menyukai gaya reka bentuk Amy dan Brian, adalah idea yang baik untuk mencuba dan mencari item yang serupa dengan yang mereka miliki, atau cuba mencari reka bentuk pencahayaan lain. Mungkin jika anda tidak menemui lampu yang serupa dengannya, lihat jika ada lampu lain di luar sana untuk inspirasi.

deko dapur rumah kampung selesa
source: countryliving.com

Kabin ini menggunakan kepingan tebus guna di seluruh dan ditunjukkan di dapur. Ia membawa sentuhan unik pada hiasan. Dapur rumah ladang yang menawan ini mempunyai sinki batu sabun hitam, meja jati dan lantai pain jantung dari kilang lama di South Carolina. Bahagian dalamannya mempunyai perwatakan dan penampilan yang bagus, berumur.

deko dapur rumah kampung terbaik
source: countryliving.com

Rumah ladang Virginia tahun 1820-an ini telah dipulihkan baru-baru ini dan kini menjadi rumah yang indah. Semasa anda masuk, nilai utilitarian adalah jelas, dengan batu bata terdedah dan peralatan vintaj. Kediaman bekas pemilik rumah itu kini menjadi ruang pelan terbuka yang dipenuhi cahaya siang dan gaya desa kekal utuh melalui rak yang terdedah.

Pasangan itu membuat meja sendiri dan memilih untuk membasuh pinggan dengan tangan berbanding menggunakan mesin basuh pinggan mangkuk. Mereka menggantung pinggan mangkuk mereka dari cawan saliran logam di atas singki.

deko dapur rumah kampung dengan bebatuan
source: elledecor.com

Bekas editor Vogue Virginia Tibker membantu rakannya dengan projek: dia mereka bentuk semula ladang 1870-an di Bedford, New York untuk kehidupan moden. Pulau dapur diperbuat daripada papak marmar vintaj di atas dasar keluli, dapur adalah oleh BlueStar, dan rak adalah kayu tebus guna yang terdapat di ladang; lampu loket adalah dari Rewire, dan lantainya adalah konkrit.

deko dapur rumah kampung
source: housebeautiful.com

Lulu Powers ialah pakar reka bentuk dapur luar yang telah mencipta ruang untuk memasak dan berhibur di luar. Ini termasuk rak, pemegang kayu api tersuai dan kabinet minuman untuk membuat koktel segera.

idea deko dapur rumah kampung terbaik
source: housebeautiful.com

Mick De Giulio, pereka projek, mengubah bangsal Illinois lama menjadi dapur yang cantik. Keseluruhan lantai terdiri daripada papan bangsal tebus guna.

deko dapur rumah kampung unik
source: homebnc.com

Dapur didominasi oleh kerja kayu yang kuat dalam bentuk rak terbuka di atas singki.

Kaunter dan kabinet lantai dengan cawan tarik dan engsel dipukul dengan baik. Jangan takut untuk menambah lukisan. Gambar kapal diletakkan berhampiran rak sementara nenek moyang yang merungut melihat lukisan berbingkai di dinding lain.

idea deko dapur rumah kampung rustik
source: architecturaldigest.com

Dapur ladang hitam Carole King mempunyai dapur pembakaran kayu Arcadian dan juga menampilkan sentuhan baharu seperti meja granit. Bilik itu dipanaskan oleh air dari mata air panas berhampiran kerana sumber geoterma memanaskan udara.

idea gambar deko dapur rumah kampung
source: architecturaldigest.com

Di Villa Lunardi, sebuah rumah yang direka oleh Dede Pratesi, salinan fabrik Pratesi digunakan dalam reka bentuk, dan perapian dapur asal diperbuat daripada pietra serena. Anda melihat kepingan vintaj dari setiap tahun di dalam bilik ini.

Idea lain tentang deco dapur rumah kampung:

Deko Dapur Rumah Kampung Kabin
Source: www.architectureartdesigns.com
Deko Dapur Rumah Kampung Mewah
Source: roomisti.com
Deko Dapur Rumah Kampung Rustik
Source: pinterest.com
Deko Dapur Rumah Kampung Luas
Source: www.stylemotivation.com
Deko Dapur Rumah Kampung Rustik Luas
Source: house-interior.net
Deko Dapur Rumah Kampung Yang Moden
Source: designtrends.com

Banyak lagi idea untuk deko dapur rumah kampung yang akan kami buat dalam artikel seterusnya. Sentiasa ikuti blog Deco Malaysia untuk idea dekorasi rumah terbaik. Semak sekarang untuk idea menghias dapur yang boleh dijadikan inspirasi untuk menghias dapur rumah anda.