Deco Bilik Air Kampung

Bilik mandi dengan reka bentuk yang sama mungkin membosankan. Jika anda inginkan sesuatu yang segar, deco bilik air kampung boleh menjadi pilihan yang tepat. Bilik air yang akan memberikan rasa semula jadi dan suasana yang lebih cantik. Anda boleh melaraskan bahan yang digunakan untuk beberapa bahagian bilik mandi supaya kelihatan lebih semula jadi.

Bahan kayu, batu, hingga tumbuhan hiasan adalah yang paling boleh dipercayai. Anda tidak perlu keliru tentang reka bentuk bilik mandi. Berikut adalah inspirasi reka bentuk bilik mandi semula jadi yang boleh anda terapkan, dari bilik mandi berdinding batu ke bilik mandi tanpa bumbung.

Deco Bilik Air Kampung
Source: pinterest.com

1. Reka Bentuk Dinding Bata

Contoh Reka Bentuk Bilik Air Dinding Bata
Source: housely.com
Reka Bentuk Bilik Air Dinding Bata
Source: pinterest.com

Adakah anda seorang pencinta reka bentuk semula jadi? Reka bentuk dinding bata ini sesuai untuk kawasan bilik mandi. Dindingnya diperbuat daripada batu bata yang memberikan kesan sejuk dan rasa yang lebih semula jadi.

2. Seramik Putih Model Lama

Model lama bilik air seramik putih
source: hgtvhome

Puas hati dengan reka bentuk bilik mandi di rumah anda tetapi mencari sesuatu yang moden? Apa kata mencuba reka bentuk tandas desa yang menjimatkan ruang ini!

Reka bentuk bilik mandi yang kelihatan moden dan artistik ini digayakan dengan jubin putih standard dan disokong oleh perabot kayu untuk sentuhan semula jadi. Tanpa mengabaikan keperluan, ia juga menawarkan sisi menarik dari pemilihan aksesori bilik mandi.

3. Bersantai Dalam Reka Bentuk Bilik Mandi Desa

Deco Bilik Air Kampung Nyaman
source: escapetoblueridge.com

Kadang-kadang rupa desa boleh dicapai dengan hanya membeli satu perabot. Contohnya, almari pakaian gaya antik ini (inspirasi). Untuk suasana yang cantik dan mesra, gantungkan rak dengan tumbuhan dan kepingan hiasan, seperti candelier gaya mentol desa.

Pelajari juga: Design Bilik Air Cantik

4. Reka Bentuk Bilik Mandi Pedesaan Rustik

Reka Bentuk Bilik Mandi Pedesaan Rustik
source: houzz.com

Banyak inspirasi reka bentuk bilik mandi desa gaya kabin yang patut didengari. Unsur kayu biasanya mendominasi, dengan batu untuk singki menjadi pilihan yang popular juga. Reka bentuk ini menjimatkan ruang dan fleksibel, menjadikannya pilihan yang baik untuk bilik mandi dalam sebarang saiz.

5. Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Tropika

Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Tropika
source: victoriaplum.com

Anda boleh menemui reka bentuk desa, tropika yang dicuba dan benar di vila atau resort. Anda boleh menggunakan gaya ini untuk menjadikan semua bilik anda berasa seperti versi mereka yang lebih menarik.

Bermula dari dinding simen, lantai kayu dan hiasan hijau, tampil dengan reka bentuk anda sendiri untuk bilik mandi. Mulakan dengan mempertimbangkan jenis pelapisan yang anda inginkan (batu sungai, kayu) dan hiasan (rak gantung yang diperbuat daripada kayu dan hiasan hijau).

6. Loghat Buluh Yang Buat Anda Rasa Di Rumah

Loghat Buluh Yang Buat Anda Rasa Di Rumah
source: airbnb.com

Salah satu penyelesaian praktikal untuk bilik mandi gaya desa adalah menggunakan hiasan seperti partition buluh. Mereka bukan sahaja dapat menjimatkan ruang, tetapi juga mencerminkan suasana yang anda inginkan.

Satu pilihan untuk bilik mandi anda ialah menambah dinding sisi batu semula jadi. Ini akan meningkatkan lagi suasana tenang dan bersahaja serta menambahkan privasi pada ruang tanpa rasa sempit. Batu semula jadi akan mencipta reka bentuk anti-rumit dengan semua faedahnya.

7. Bilik Mandi Luar Dengan Alam Semula Jadi

Bilik Mandi Luar Dengan Alam Semula Jadi
source: pinterest

Petua reka bentuk bilik mandi luar:

 • Beri ruang terbuka dan letakkan tumbuhan hijau di dalamnya.
 • Anda boleh menggunakan
  bantuan alam semula jadi sebagai penutup dinding untuk menambah kesan tropika. Anda boleh menggabungkannya dengan simen atau ranting kayu.
 • Untuk bumbung, anda boleh menggunakan kayu yang direka bentuk separa terbuka. Anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi seperti kayu balak di siling dan dinding bilik mandi.
 • Menggunakan reka bentuk yang menyerupai kolam betul-betul di bahagian bawah pancuran mandian boleh menjadi air terjun di bilik mandi yang menyegarkan minda. Jika anda mahukan rasa yang lebih semula jadi, tambahkan tumbuhan dan bahan kayu di sekeliling pancuran mandian.
 • Gunakan simen terdedah untuk bahan tab mandi dan sinki minimalis.
 • Jika anda inginkan bilik air yang tertutup tetapi dengan rasa natural, gunakan bahan kayu yang disusun selari dengan dinding dan bumbung, kemudian ditutup dengan bahan separa lutsinar.
 • Asingkan bahagian kering dan basah, iaitu bahagian basah di kawasan untuk membilas badan dengan bahagian kering di kawasan singki dan tandas.
 • Terutama untuk kawasan basah, ia hendaklah di bahagian yang terdedah kepada cahaya matahari supaya air yang tinggal lebih cepat menyejat.
 • Untuk kelihatan elegan, cipta konsep laluan untuk ke bilik mandi dengan hiasan semula jadi. Contohnya dengan menghiasinya dengan batu alam dan tumbuhan hijau.
 • Untuk kelihatan minimalis, asingkan kawasan luar dengan pintu kaca.
 • Jika anda mempunyai reka bentuk bilik mandi kontemporari, anda boleh mencipta rasa tropika dengan menambah sentuhan aksesori dalam bentuk meja solek marmar.
 • Gunakan lampu terang atau kemerahan dengan tudung lampu rotan.
 • Sentiasa pastikan bilik air bersih.

Idea Gambar Deco Bilik Air Kampung

Cipta suasana hangat & nyaman dengan unsur semula jadi ialah hal sangat menarik untuk mencari idea menghias bilik mandi desa. Bilik mandi adalah bilik yang perlu dihias dengan teliti. Anda akan menghabiskan banyak masa di sini, jadi ia sepatutnya menjadi ruang yang anda rasa selesa dan hangat.

Unsur asli boleh menjadikan bilik mandi anda lebih seperti di rumah. Gunakan kepingan karya seni anda sendiri sebagai seni dinding atau sebagai hiasan di rak, atau buat susunan tumbuhan di ambang tingkap.

Deco Bilik Air Kampung
Source: pinterest
Reka Bentuk Bilik Air Dinding Bata
Source: pinterest
Contoh Reka Bentuk Bilik Air Dinding Bata
Source: housely.com
Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Yang Akan Menarik Nafas Anda
Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Yang Akan Menarik Nafas Anda | Source: www.architectureartdesigns.com
Reka Bentuk Bilik Mandi Desa
Source: thegreyhome
Reka Bentuk Cantik Idea Bilik Mandi Desa
Source: www.baltimoreathome.com
Idea Bilik Mandi Desa Yang Popular
Source: www.houseminds.com
Bilik Mandi Desa Yang Mengagumkan
Source: theownerbuildernetwork.co
Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Terbaik Dan Idea Hiasan Bilik Mandi
Source: homebnc.com
Hiasan Bilik Air Desa Kayu
Source: www.baltimoreathome.com
Bilik Mandi Tetamu Desa Dengan Ciri-Ciri Industri
Source: hgtv.com
Idea Bilik Mandi Desa Gelap
Source: www.baltimoreathome.com
Reka Bentuk Bilik Mandi Desa Terbaik Dan Idea Hiasan 2022
Source: homebnc.com
Deco Bilik Air Kampung Terkini
Source: www.decorationlove.com
Idea Deco Bilik Air Kampung Terbaik
Source: designtrends.com

Menghias bilik mandi boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Satu cara ialah menggunakan imaginasi dan kreativiti anda untuk mencipta sesuatu yang unik yang boleh anda panggil sendiri. Cara lain ialah dengan melihat idea orang lain untuk mendapatkan inspirasi dan melihat apa yang mereka lakukan dengan bilik mandi mereka.

Adakah beberapa petua deco bilik air kampung dan contoh di atas dapat membantu anda?