Bahan Kimia Untuk Saluran Air Tersumbat

Longkang tersumbat adalah masalah biasa dalam rumah tangga. Masalah ini biasanya disebabkan oleh penumpukan rambut, sabun, dan serpihan lain. Ia juga boleh disebabkan oleh pengumpulan gris, yang telah dibasuh ke dalam sinki dengan air. Dalam artikel ini kami mempunyai maklumat tentang Bahan Kimia untuk Saluran Air Tersumbat.

Apabila paip tersumbat, ia mula melimpah dan menyebabkan pertumbuhan cendawan pada dinding rumah anda. Tersumbat juga lebih cenderung berlaku jika anda menggunakan bahan kimia yang keras untuk membersihkan paip anda atau jika anda menggunakan pelocok dengan tidak betul. Salah satu cara untuk membersihkan longkang tersumbat adalah dengan menggunakan bahan kimia.

Bahan Kimia untuk Saluran Air Tersumbat
source: berita.99.co

Cara Mencegah dan Menghilangkan Tersumbat dengan 4 Kaedah Mudah

Cara terbaik untuk mengelakkan penyumbatan adalah dengan kerap membersihkan longkang anda. Berikut adalah 5 kaedah mudah yang boleh anda gunakan untuk menghapuskan penyumbatan:

  1. Tuangkan air mendidih ke dalam longkang dan biarkan seketika sebelum dituangkan ke dalam periuk air sejuk. Ulangi proses ini sehingga air menjadi jernih.
  2. Gunakan soda penaik dan cuka untuk membuka longkang anda dengan menuang 1 cawan soda penaik diikuti dengan 1 cawan cuka ke dalam longkang, kemudian tutupnya dengan periuk atau mangkuk dan biarkan selama sejam sebelum menggunakan air mendidih untuk membilasnya. campuran dari singki atau tab mandi anda.
  3. Ambil pelocok dan terjun ke atas dan ke bawah beberapa kali di atas sinki dapur sehingga anda merasakan rintangan berkurangan semasa menjunam ke bawah, kemudian tuangkan air panas mendidih ke atas pelocok supaya ia berfungsi dengan lebih baik dan cekap.
  4. Tuangkan 2 cawan garam diikuti dengan 2 cawan cuka ke dalam longkang anda yang tersumbat, tunggu selama 30 minit.

Pembersih Longkang Buatan Sendiri Semulajadi Pengganti Bahan Kimia untuk Saluran Air Tersumbat

Terdapat banyak bahan kimia yang digunakan untuk menyelenggara paip dan longkang, tetapi ia boleh menjadi mahal dan berbahaya. Lima pembersih longkang buatan sendiri ini akan memastikan paip anda berjalan lancar tanpa merosakkan alam sekitar.

Pelajari juga: Cara Mengatasi Bilik Air Tersumbat

Cuka

Ia adalah pembersih yang bagus untuk longkang anda, terutamanya jika anda mempunyai paip yang perlahan atau tersumbat. Masukkan sedikit cuka ke dalam air mendidih dan tuangkan ke dalam longkang. Ia juga akan membunuh mana-mana bakteria dalam paip yang mungkin menyebabkan masalah.

Cuka adalah barangan rumah biasa dan boleh digunakan untuk membersihkan longkang tersumbat. Cuka bersifat berasid dan keasidan ini membantu melarutkan tersumbat dengan memecahkan lemak dan minyak yang menyebabkannya. Ia juga membantu menghilangkan timbunan kotoran sabun di bahagian dalam paip.

Kaedah ini tidak begitu berkesan untuk membersihkan terompah berminyak atau berminyak, tetapi ia akan berfungsi untuk kebanyakan jenis terompah lain.

Cuka pengganti Bahan Kimia untuk Saluran Air Tersumbat
source: berkeluarga.id

Baking Soda

Ini adalah satu lagi pembersih semula jadi untuk paip anda serta longkang tersumbat. Apa yang perlu anda lakukan ialah taburkannya di atas air mendidih sebelum mencurahkannya ke dalam longkang. Soda penaik akan membantu memecahkan sebarang penyumbatan sambil membersihkan sebarang timbunan dalam paip longkang anda pada masa yang sama.

Baking soda adalah cara semula jadi untuk membersihkan longkang tersumbat. Soda penaik bertindak balas dengan air untuk membentuk buih dan buih, yang membantu memecahkan sumbatan di dalam longkang.

Langkah-langkah:

  • Tuang 1 cawan baking soda ke dalam longkang.
  • Kemudian tuangkan 1 cawan cuka ke dalam longkang.
  • Tunggu 15 minit, kemudian tuangkan air mendidih ke dalam longkang untuk mengeluarkannya.

Jus Lemon

Ini telah dikatakan berkesan pada longkang tersumbat kerana sifat berasidnya yang membantu melarutkan sebarang timbunan atau sisa dalam sistem paip anda. Anda boleh menggunakan jus lemon dengan sendirinya.

air lemon pengganti Bahan Kimia untuk Saluran Air Tersumbat
source: klopmart.com

Cara Berkesan untuk Membersihkan Talian Pembetung Anda & Mencegah Tersumbat

Artikel ini akan memberi anda beberapa petua berguna untuk membantu anda memastikan saluran pembetung anda bersih dan mengelakkan tersumbat.

Jika anda mempunyai sistem septik, langkah pertama ialah memastikan ia berfungsi dengan betul. Anda boleh melakukan ini dengan meminta seorang profesional memeriksanya sekurang-kurangnya sekali setahun. Jika masalah ditemui, ia akan diperbaiki sebelum ia menjadi lebih teruk dan lebih mahal untuk diperbaiki.

Langkah seterusnya ialah memastikan saluran longkang rumah anda bersih. Anda harus melakukan ini dengan menggunakan berus paip logam atau plastik sekali setiap enam bulan atau lebih untuk memastikan paip bebas daripada sebarang timbunan bahan organik atau serpihan lain yang boleh menyebabkan saluran tersumbat.

Anda juga harus mengelak daripada menuang gris ke dalam longkang anda serta apa-apa lagi yang mungkin menyumbatnya seperti serbuk kopi, kulit telur, tuala kertas dan tuala wanita.

Petua Mencegah Bilik Air Tersumbat

Bilik air tersumbat bukanlah pemandangan yang cantik. Selalunya ia adalah hasil gabungan faktor, termasuk rambut, sabun, dan ubat gigi. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu mengelakkan bilik mandi tersumbat:

  • Jangan siram tuala wanita, tampon atau lampin ke dalam tandas.
  • Jangan letak minyak, lemak atau gris ke dalam longkang. Ini termasuk minyak masak dan lemak haiwan.
  • Jangan masukkan bahan makanan bertali ke dalam tandas seperti sekam jagung dan daun articok. Ini akan menyumbat paip anda.

Dalam artikel sebelum ini kami ada buat tips untuk menangani longkang tersumbat. Terdapat 7 cara anda boleh melakukannya sendiri di rumah. Sila semak artikel bertajuk: Bilik Air Tersumbat.