Ruang Makan Scandinavian

Sejak kira-kira puluhan tahun yang lalu, gaya Scandinavia tiba-tiba berkembang pesat dan sering diperkatakan kerana daya tarikannya yang ringkas dan moden. Gaya Scandinavia juga boleh mencipta persekitaran rumah yang lebih ringan dan kelihatan ringan dan praktikal.

Selain itu, gaya Scandinavia dalam sesebuah rumah pastinya dapat memberikan kesan tenang dan selesa apabila anda sekeluarga. Untuk mencipta gaya rumah seperti ini, anda boleh mulakan dengan mencipta reka bentuk ruang makan Scandinavian minimalis.

Idea lengkap pelajari di sini: Desain Ruang Makan

Ruang makan di bawah adalah sama dengan konsep dan gaya tersendiri dengan warna putih ini. Jika anda berminat untuk menyampaikan suasana ini, lihat ulasan penuh di bawah.

Ruang Makan Dominan Putih

Ruang Makan Scandinavian Putih
source: www.cococamellia.com.au

Gaya Scandinavia mengetengahkan konsep “clean cut”, iaitu susunan dalaman yang kelihatan bersih.

Ini dapat dilihat daripada warna putih yang mendominasi bahagian dalam, bermula dari dinding serta perabot di ruang makan dan dapur. Penampilan ruang makan juga kelihatan kemas kerana penempatan dan pemilihan jenis perabot di setiap bilik yang tidak pelbagai dan sangat ringkas.

Selain itu, kesan lega dan kelapangan dapat dilihat dari bilik-bilik dengan gaya ini kerana kesan warna yang diterapkan.

Kombinasi Warna Hitam

Ruang Makan Scandinavian Kombinasi Warna Hitam
source: entrancemakleri.se

Bukan sahaja putih, hitam juga sering muncul di bilik konsep gaya Scandinavia, termasuk ruang makan.

Penggunaannya tidak lebih dominan daripada unsur putih. Namun, pemakaian warna hitam memberi kesan tersendiri pada ruang makan.

Tumbuhan Sebagai Pelengkap

Ruang Makan Scandinavian Dengan Tumbuhan
source: hubsch-interior.com

Tumbuhan adalah elemen hiasan universal, boleh diletakkan di mana-mana dan padan dengan mana-mana konsep reka bentuk bilik.

Memberi sentuhan hiasan ke dalam ruang makan pastinya akan membawa udara segar dan rasa semula jadi ke ruang makan gaya Scandinavia.

Pilihlah tumbuhan yang senang dijaga, boleh cari di internet, terdapat banyak jenis tumbuhan yang senang tumbuh di dalam bilik. Tumbuhan kecil sangat disyorkan supaya tidak memenuhi ruang makan anda.

Ruang Makan Scandinavian Lantai Kayu

Ruang Makan Scandinavian Lantai Kayu
source: meubleduquebec.com

Kayu asli Scandinavia seperti pain, spruce, aspen, birch, maple, elm, dan alder sering terlibat dalam menghias bahagian dalam gaya ini.

Kebanyakan kayu sengaja tidak diproses alias dalam keadaan mentah dan semula jadi sehingga memberi kesan tersendiri.

Secara umumnya, kayu ini digunakan sebagai bahan lantai, aka lantai. Ini dapat dilihat daripada contoh dalam gambar di atas. Malah perabot gaya Scandinavia di dalam bilik, termasuk ruang makan, sering menggunakan bahan kayu ini.

Tradisional Bertemu Moden

Ruang Makan Scandinavian Tradisional Bertemu Moden
source: heritagecomponents.co.uk

Gabungan kerusi gaya lama dengan perabot gaya Scandinavia berjaya menunjukkan gabungan sempurna gaya moden dan tradisional.

Lebih-lebih lagi, tambahkan candelier dengan reka bentuk yang unik untuk menambah karakter pada ruang makan. Adakah anda ingin mencubanya?

Maksimumkan Ruang Makan Dengan Kerusi Lipat

Ruang Makan Scandinavian dengan Kerusi Lipat
source: expandfurniture.com

Salah satu cara untuk memaksimumkan ruang yang terhad adalah dengan menggunakan perabot yang boleh dilipat dan disimpan apabila tidak diperlukan.

Kerusi lipat ini boleh menjadi penyelesaian kepada masalah sejagat yang sering menghantui pemilik rumah kecil.

Selain daripada fungsinya yang berguna, penampilan modennya juga sesuai untuk ruang makan gaya Scandinavia.

Ruang Makan Menghadap Jendela

Ruang Makan Menghadap Jendela
source: vwartclub.com

Selain menyediakan reka bentuk restoran dengan penampilan hangat yang selesa, jangan lupa meletakkan meja makan di tempat terbaik.

Meja yang disimpan di hadapan tingkap dengan cahaya matahari semulajadi akan menjadikan reka bentuk ruang makan minimalis kelihatan lebih mengagumkan. Tak percaya? Cubalah!

Jangan Takut Untuk Bermain Dengan Warna

Bermain Warna di Ruang Makan Scandinavian
source: home-designing.com

Rumah gaya Scandinavia sinonim dengan warna seperti putih atau kuning air. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh bermain dengan warna lain.

Buktinya, kerusi dengan 3 warna berbeza seperti ini boleh menjadi focal point yang memaniskan penampilan bilik kan?

Adakah anda berani mencubanya? Atau adakah anda pernah mempunyai idea seperti itu?

Lampu Hiasan

Hiasan Lampu Ruang Makan Scandinavian
source: blogpictures.99.co

Candelier adalah elemen bilik yang kadang-kadang diabaikan. Malah, kewujudannya boleh mengubah suasana bilik dengan ketara.

Sebagai contoh, candelier dengan kombinasi warna yang unik memberikan pop warna yang diperlukan oleh mana-mana bilik dalam nada santai seperti ini.

Ruang Makan Dengan Hiasan Taman Kecil

Ruang Makan Dengan Hiasan Taman Kecil
source: almekahomes.com

Pernahkah anda membayangkan konsep bilik bersebelahan dengan taman? Mendengar konsep ini sudah tentu membuatkan anda tertanya-tanya bagaimana rupa hiasan ruang makan yang mempunyai taman di dalamnya. Malah, apabila konsep ini benar-benar diterapkan, ruang makan anda akan mempunyai reka bentuk minimalis dengan nuansa semula jadi yang akan menarik sesiapa sahaja.

Seperti biasa, warna putih sentiasa menjadi warna dominan untuk hiasan ini. Kemudian anda meletakkan taman mini kecil yang terletak tidak jauh dari meja makan. Anda juga perlu memberikan sentuhan putih pada meja makan untuk dipadankan dengan konsep yang anda tunjukkan.

Dengan meletakkan taman atau akuarium kecil, anda boleh mendengar percikan air semasa makan. Anda dapat merasai ketenangan yang diberikan yang pastinya membuatkan anda selesa ketika menjamu selera di sini. Konsep yang mudah tetapi akan memberikan manfaat yang luar biasa.

Sentuhan Semula Jadi Digabungkan Dengan Kerusi Kayu

Ruang Makan Scandinavian Sentuhan Semula Jadi Digabungkan Dengan Kerusi Kayu
source: thearchitecturedesigns.com

Jika anda memilih lantai parket kayu untuk ruang makan Scandinavia, mengapa tidak menggunakan komponen yang serupa untuk perabot?

Kerusi kayu ini misalnya memberi kesan semula jadi yang tebal berserta hiasan berupa tumbuhan hijau.

Monokrom Yang Menarik

Ruang Makan Scandinavian Monokrom
source: delightfull.eu

Gaya Scandinavia bukan sahaja dilekatkan pada warna putih dan bersih. Penggemar reka bentuk monokrom juga boleh menggabungkannya dengan pelbagai aksesori seperti perabot hitam, pasu bunga dan candelier untuk meningkatkan penampilan ruang makan yang lebih elegan.

Ruang Makan di Loteng

Ruang Makan di Loteng
source: dailydreamdecor.com

Ruang makan tidak semestinya berada di tingkat satu, apatah lagi ia perlu bersebelahan dengan dapur. Jika anda mempunyai loteng yang tidak digunakan di atas rumah, anda boleh menggunakannya sebagai ruang makan.

Lengkap dengan perabot ringkas seperti kerusi kayu, bunga dan permaidani vintaj. Bayangkan kemeriahan menikmati jamuan makan malam di bawah cahaya lilin di sini bersama orang tersayang sambil ditemani bintang-bintang yang cantik.

Foresta Fiore House

Design Ruang Makan Foresta Fiore House
soure: amazonaws.com

Salah satu contoh reka bentuk rumah Scandinavia yang menggabungkan ruang makan dengan bilik keluarga ialah Foresta Fiore House.
Menggunakan reka bentuk meja makan yang ringkas dan kerusi dengan kusyen lembut, kedua-dua bilik ini kelihatan menyokong antara satu sama lain. Reka bentuk ruang makan ini boleh diguna pakai untuk anda yang menggemari gaya Scandinavia.

Ruang makan tidak semestinya berada di tingkat satu, apatah lagi ia perlu bersebelahan dengan dapur. Jika anda mempunyai loteng yang tidak digunakan di atas rumah, anda boleh menggunakannya sebagai ruang makan. Lengkap dengan perabot ringkas seperti kerusi kayu, bunga dan permaidani vintaj. Bayangkan kemeriahan menikmati jamuan makan malam di bawah cahaya lilin di sini bersama orang tersayang sambil ditemani bintang-bintang yang cantik.

Contoh Design Ruang Makan Scandinavian

Design Ruang Makan Scandinavian Lantai Kayu
source: mydecorative.com

Gabungan meja putih dengan kerusi kayu sangat sesuai. Ditambah dengan lantai kayu, menjadikan ruang makan sangat menarik untuk rumah anda.

Design Ruang Makan Scandinavian Putih dengan Lantai Kayu
source: decoist.com

Kerusi coklat, lantai kayu dan lampu putih, ketiga-tiganya sesuai untuk ruang makan gaya Scandinavia minimalis.

Ruang Makan Scandinavia Di Tepi Tingkap
source: decoist.com

Reka bentuk Bilik Makan Scandinavia di tepi Tingkap sangat menarik. Banyak cahaya akan memasuki ruang makan supaya suasana menjadi terang dan selasa.

Terdapat beberapa cadangan untuk hiasan ruang makan gaya Scandinavia minimalis yang boleh memberi inspirasi kepada anda dalam menghias rumah anda. Anda boleh memilih beberapa imej di atas untuk diguna pakai, juga boleh diubah suai mengikut keperluan anda.