Perisian Reka Bentuk Dalaman Percuma Terbaik

Alat reka bentuk dalaman ada di mana-mana tetapi jika anda baru bermula dan anda ingin menunjukkan kepada pelanggan anda reka bentuk pemikiran anda maka di manakah anda harus bermula? Anda sedang mencari perisian reka bentuk dalaman percuma terbaik?

Jika anda baru bermula dalam reka bentuk dalaman dan ingin menunjukkan kepada pelanggan anda pemikiran reka bentuk anda, maka mungkin terdapat alat reka bentuk untuk anda. Sama ada anda suka melakar, melukis atau mereka bentuk dalam 3D, terdapat alat untuk anda. Anda juga boleh menggunakan alatan ini untuk membuat pembentangan visual semasa dalam perjalanan atau berkongsi kerja anda dengan pelanggan dengan pantas.

Berikut ialah senarai beberapa perisian reka bentuk dalaman percuma untuk membantu anda dengan reka bentuk anda tanpa perlu bosan dengan mempelajari cara perisian itu berfungsi.

Tidak kira sama ada pelanggan ingin menukar dapur mereka, mereka bentuk semula pelan lantai mereka atau sekadar menyegarkan ruang kediaman mereka. Alat ini membolehkan anda menggambarkan idea pelan lantai anda dengan cepat dan menunjukkan beberapa pilihan reka bentuk bilik yang berbeza dengan tepat.

Alat reka bentuk yang anda gunakan di rumah boleh digunakan untuk membantu mempamerkan bakat anda dan membantu anda berkomunikasi dengan lebih baik dengan pelanggan.

Adakah anda tahu apakah perisian reka bentuk dalaman yang terbaik? Saya akan menunjukkan kepada anda beberapa pilihan kegemaran saya berikut:

1. Cedreo

Perisian Reka Bentuk Dalaman Cedreo
Cedreo

Cedreo ialah platform reka bentuk rumah 3D dalam talian yang telah digunakan oleh pembina dan pengubahsuai profesional untuk pelan lantai 2D & 3D yang berkualiti – termasuk pemaparan dalaman dan luaran.

Perisian ini benar-benar mudah untuk digunakan dan akan membolehkan anda mereka bentuk reka bentuk dalaman yang realistik dengan mudah menggunakan perpustakaan 7,000+ perabot, bahan dan hiasan 3D yang boleh disesuaikan.

Pereka boleh dengan cepat menyusun reka bentuk dan menunjukkannya kepada bakal pelanggan. Perlu menerangkan proses reka bentuk atau menghantar lakaran melalui e-mel kini telah digantikan dengan menunjukkan produk siap. Oleh itu, pelanggan meluluskan projek dengan lebih mudah, membawa kepada pelanggan yang lebih berpuas hati dan pereka yang berjaya.

Cedreo ialah platform berasaskan awan, jadi anda boleh mengusahakan projek dalam talian dengan pelanggan dan membuat pengeditan pada reka bentuk dan cadangan.

2. Floorplanner

Perisian Reka Bentuk Dalaman Floor Planer
Floorplanner

Tidak seperti alat desain interior online lainnya, Floorplanner memiliki berbagai kemampuan dalam perangkat lunak manajemen properti. Misalnya, ini memungkinkan Anda untuk mendesain ruang Anda secara online dan kemudian melihat tata letak 3D sebelum membuat komitmen apa pun untuk proyek tersebut.

Meskipun aplikasi ini tentu membanggakan kehebatan desainnya, itu juga cukup bagus. Anda dapat dengan mudah mendapatkan detail denah atau tata letak rumah ideal Anda dengan berbagai jenis furnitur dan jendela. Selain itu, Anda dapat memvisualisasikannya dalam 2D ​​atau 3D untuk melihat hasil Anda lebih baik.

Sebagai perangkat lunak desain gratis, fitur dasar dalam aplikasi disertakan. Namun, jika Anda memiliki anggaran terbatas, Anda dapat mengabaikan peningkatan ini dan tetap menggunakan Definisi Standar. Jika Anda ingin menghabiskan lebih banyak uang, Anda memiliki pilihan untuk mendapatkan HD daripada SD.

Jika tidak, versi gratisnya sudah cukup untuk kebutuhan desain Anda.

Baca juga: design bilik air cantik

3. Sweet Home 3D

Perisian Reka Bentuk Dalaman Sweet Home 3D
Sweet Home 3D

Dengan Sweet Home 3D, mudah untuk mencipta semula dalaman yang serupa menggunakan objek dalam perpustakaan yang disertakan. Hanya seret dan lepaskannya pada reka bentuk anda dan anda sudah bersedia.

Perisian ini mudah difahami dan membolehkan anda membuat pelan lantai dari awal. Anda tidak memerlukan pengalaman reka bentuk terdahulu—hanya seret dan lepaskan bentuk sedia ada atau buat bentuk baharu dari awal. Hasilnya sentiasa tidak teratur, yang mungkin bukan untuk semua orang tetapi selaras dengan aliran seni bina semasa.

Untuk bermula, anda boleh memilih daripada beberapa templat reka bentuk reka letak yang berbeza untuk Planner 5D yang menyediakan titik permulaan yang baik. Jika tidak, anda boleh menyesuaikan sepenuhnya reka bentuk kandungan di atas kanvas kosong. Terdapat banyak alat yang boleh anda gunakan untuk mengedit reka bentuk rumah ini. Contohnya, anda boleh seret dan lepaskan perkara seperti perabot dan tingkap. Anda juga boleh mengedit saiz dan warna item ini.

Perkara yang menarik tentang perisian ini ialah anda boleh melukis dinding dalam medium 2D, tetapi simulasi 3D akan muncul dalam masa nyata semasa anda melukis dinding.

Selepas anda berpuas hati dengan reka bentuk yang telah anda cipta, anda boleh melakukan lawatan 3D maya untuk melihat dengan lebih baik setiap sudut dan celah dalaman maya. Jika anda ingin mengubahnya menjadi foto atau video, itu juga boleh dilakukan.

4. Planner 5D

Perisian Reka Bentuk Dalaman Planner 5D
Planner 5D

Planner 5D ialah pereka bilik maya yang bukan sahaja membenarkan anda mereka bentuk reka letak dalaman tetapi juga membolehkan anda meneroka rumah anda seolah-olah anda berada dalam pelan lantai.

Perancang mempunyai fungsi drag-and-drop untuk susun atur dan penyesuaian yang paling mudah. Anda juga boleh menambah item definisi tinggi dengan mudah dan memilih bahan binaan dinding, warna dan saiz yang sesuai dengan keperluan anda. Untuk menjadikan proses reka bentuk anda lebih mudah dan kurang memakan masa, anda boleh bertukar antara mod 2D dan 3D apabila anda suka. Setelah anda selesai, anda boleh menyimpan imej atau video apa yang telah anda buat dan menghantarnya kepada rakan atau meletakkannya di blog anda.

Apa yang menarik tentang apl ini ialah anda boleh menggunakannya pada peranti iOS dan Android. Dengan cara itu, jika anda tidak mempunyai banyak masa, anda boleh merancang reka bentuk dalaman anda semasa dalam perjalanan.

Planner 5D ialah salah satu perisian reka bentuk dalaman percuma yang paling mudah digunakan dan terbaik—ia mesra amatur. Satu-satunya kelemahan dengan apl ini ialah jika anda ingin menyimpan foto-foto realistik reka bentuk anda, anda perlu membayar jumlah yang sesuai. Walau bagaimanapun, melainkan anda seorang profesional, kebanyakan orang tidak memerlukan ciri tersebut kerana anda masih boleh menyimpan foto yang dipaparkan secara kerap.

5. Roomeon

Perisian Reka Bentuk Dalaman Roomeon
Roomeon

Bilik telah menawarkan perisian reka bentuk dalaman yang sangat baik selama bertahun-tahun, dan kini mereka telah beralih ke VR. Mereka menawarkan pelbagai ciri yang boleh anda manfaatkan. Ia juga menampilkan objek dan fungsi berputar untuk mendapatkan pengalaman tontonan yang terbaik. Terdapat tiga jenis kamera yang berbeza: kamera orang, kamera percuma dan kamera satelit. Jenis yang anda pilih bergantung pada apa yang anda perlukan kamera.

Sebagai aplikasi reka bentuk dalaman yang pantas dan percuma, Roomeon membolehkan anda mereka bentuk reka letak bilik dalam 3D. Terdapat juga ciri “Cipta Mood” yang berguna untuk mensimulasikan cara masa yang berbeza dalam sehari mempengaruhi penampilan dalaman anda. Proses reka bentuk adalah mudah dan intuitif, yang menjadikannya pilihan yang bagus untuk semua peringkat pereka dalaman.

Satu lagi perkara hebat tentang aplikasi ini ialah anda boleh menyediakan rumah maya anda dengan perabot daripada jenama sebenar seperti IKEA dan Claude Monet.

6. Sketch Up

Perisian Reka Bentuk Dalaman Sketch Up
Sketch Up

SketchUp adalah salah satu alat reka bentuk dalaman terbaik yang tersedia. Kos efektif namun menawarkan keupayaan 3D yang komprehensif. Fleksibiliti perisian membuatkan anda berasa seperti sedang melukis dengan tangan, dan ia boleh digunakan dalam talian, menjadikannya pilihan yang hebat untuk mereka yang ingin beroperasi dengan bajet yang ketat.

Anda boleh menambah objek pada susun atur bilik anda dan menyesuaikannya. Walau bagaimanapun, anda memerlukan sambungan internet yang baik untuk apl berfungsi dengan baik dan beberapa objek mungkin perlu dimuat turun terlebih dahulu. Tetapi secara keseluruhan, ia adalah aplikasi yang agak berguna.

SketchUp tersedia secara percuma, tetapi jika anda berminat dengan tontonan Augmented Reality (AR) atau ciri lain, menaik taraf kepada langganan premium boleh berbaloi.

7. Roomstyler

Perisian Reka Bentuk Dalaman Room Styler
Room Styler

Seperti Roomeon, Roomstyler ialah aplikasi yang sangat intuitif yang boleh anda ambil dan kuasai dengan mudah sebagai pereka dalaman. Terdapat senarai main tutorial video berguna yang cepat membimbing anda melalui langkah asas. Jika anda rasa proses pembelajaran anda perlahan dan anda memerlukan dorongan tambahan, kami cadangkan membaca panduan langkah demi langkah yang terperinci.

Anda boleh mula mereka bentuk dalaman anda dari awal kerana tidak perlu risau tentang templat. Item yang anda keluarkan, seperti dinding dan tingkap, akan muncul serta-merta di bahagian dalam rumah anda dalam 2D & 3D. Seperti biasa, anda boleh menyesuaikannya dari segi warna, saiz atau peletakan.

Anda juga boleh menggunakan PocketLayout untuk membuat reka bentuk dalaman anda setepat mungkin. Sebagai contoh, anda boleh memilih produk untuk setiap sudut & celah dan melihat model 3D hasilnya sekaligus.

8. pCon.planner

Perisian Reka Bentuk Dalaman pCon.planner
pCon.planner

pCon.planner ialah aplikasi percuma sepenuhnya untuk sebarang kegunaan—sama ada untuk reka bentuk peribadi atau perniagaan. Walaupun 100% percuma, sejumlah besar ciri yang dimilikinya tidak boleh dipandang ringan. Anda boleh menemui sejumlah besar objek untuk digunakan di dalam pustaka apl.

Apl mudah alih ini agak mudah untuk digunakan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti apa yang perlu anda lakukan, terdapat banyak video tutorial yang boleh ditonton terlebih dahulu untuk memahami perkara ini. Selepas membiasakan diri dengan apl, anda akan mendapati ia berada di kedudukan antara alatan reka bentuk percuma terbaik kerana ia menawarkan banyak ciri yang sama seperti yang berbayar.

PCon.planner bukan sahaja untuk kegunaan peribadi, ia juga menyediakan pilihan yang bagus untuk kegunaan komersial. Anda boleh membawa masuk model CAD daripada pelbagai format, seperti DWG dan 3DS ke dalam apl daripada program lain.

9. Dream Plan

Perisian Reka Bentuk Dalaman Dream Plan
Dream Plan

DreamPlan ialah apl berprofil rendah yang bagus untuk kegunaan peribadi. Anda mempunyai banyak objek untuk dipilih dan perisian ini mempunyai antara muka yang baik. Anda juga boleh mengubah saiz atau memutar apa-apa sahaja dalam program untuk memenuhi keperluan anda. Jika anda mahu, anda boleh membuat lebih daripada satu tingkat dengan menambahkan cerita tambahan pada projek anda, dan kemudian mengerjakannya secara berasingan.

Apabila anda membuka apl, anda boleh memilih untuk meneroka projek sampel dan mengeditnya. Tutorial untuk setiap jenis objek juga disediakan. Apl ini agak mudah, jadi tidak sukar untuk bermula.

Saya minta maaf untuk memberitahu anda bahawa versi percuma perisian ini bukan untuk tujuan komersial, malangnya. Terdapat versi berbayar apl dengan lebih banyak ciri jika anda mahukannya untuk perniagaan anda.

10. Homestyler

Perisian Reka Bentuk Dalaman Homestyler
Homestyler

Homestyler pada asalnya dibuat oleh Autodesk, syarikat di sebalik AutoCAD. Homestyler adalah mesra pengguna dan mudah digunakan tanpa pengalaman reka bentuk profesional. Easyhome kini telah mengambil alih pemilikan Homestyler. Ia bukan gred profesional seperti AutoCAD dan tidak dimaksudkan untuk projek reka bentuk seni bina. Walau bagaimanapun, ia bagus untuk keperluan reka bentuk rumah seperti membuat pelan lantai bersudut atau rata.

Apabila mencipta projek baharu, anda mempunyai tiga pilihan asas: Edit demo, gunakan templat atau mulakan dari awal. Mengedit projek contoh boleh berguna untuk pemula. Mereka akan melihat bahawa anda boleh mengedit semua elemen kerja anda yang berbeza dan juga menambah ciri tambahan seperti chatbots dengan mudah.

Kami menganggap Homestyler sebagai salah satu pilihan perisian reka bentuk dalaman percuma terbaik untuk utiliti menyeluruh. Terdapat juga versi pro jika anda ingin memanfaatkan versi penuh apl itu.

11. Design a Room

Perisian Reka Bentuk Dalaman Design a Room
Design a Room

Mereka bentuk bilik boleh menjadi proses yang sangat memakan masa dan juga memerlukan banyak kreativiti. Syukurlah, terdapat banyak alat yang boleh membantu menjadikan proses reka bentuk ini lebih lancar. Satu pilihan tertentu yang agak berbeza daripada yang lain ialah Design a Room by Armstrong Flooring di mana anda hanya perlu menggabungkan bilik dan perabot untuk melihat produk siap.

Untuk mula menghias rumah anda, cuma muat naik gambar bilik sedia ada atau pilih salah satu daripada beratus-ratus gambar templat dalam talian. Contohnya, anda boleh memilih untuk mengedit ruang makan dengan gaya desa. Selepas itu, anda boleh menukar lantai, cat dinding, atau noda perabot.

Kelemahan terbesar program ini ialah anda tidak boleh menyesuaikan mana-mana objek di dalam bilik anda kecuali lantai, cat dinding dan noda. Walau bagaimanapun, Design a Room ialah apl yang hebat untuk mereka yang ingin mencuba rupa baharu yang ringkas untuk bahagian dalam mereka.

12. HomeByMe

Perisian Reka Bentuk Dalaman HomeByMe
HomeByMe

HomeByMe membolehkan anda membuat pemaparan 2D, 3D dan foto-realistik rumah anda. Ini boleh membantu dengan pameran untuk bakal pembeli dan juga untuk mengemas kini rumah lama sebelum dijual.

HomeByMe termasuk komuniti pengguna yang berkongsi projek reka bentuk dalaman mereka sendiri. Perisian ini percuma untuk projek pertama yang anda rancang. Anda boleh memvisualisasikan pilihan reka bentuk anda dalam pemaparan 3D dan 2D, dan membuat senarai beli-belah untuk perkara yang anda perlukan untuk melakukan reka bentuk di rumah anda.

13. Infurnia

Perisian Reka Bentuk Dalaman Infurnia
Infurnia

Infurnia ialah perisian reka bentuk dalaman berasaskan web dengan fungsi yang bertindih dengan perisian asli profesional. Ia menggunakan platform berasaskan awan yang mampan sendiri untuk memastikan pembangunan berterusan dan sokongan yang lancar.

Infurnia boleh digunakan untuk semua fasa projek reka bentuk dalaman: daripada penciptaan pelan lantai 2D terperinci kepada penukaran automatik kepada 3D; daripada perabot seret & lepas kepada mencipta reka bentuk tersuai; daripada render berkualiti tinggi kepada BOQ & lukisan pengeluaran; daripada perkongsian reka bentuk berasaskan web kepada penyepaduan yang lancar dengan apl realiti maya Infurnia. Alat reka bentuk Infurnia menampilkan peletakan pintar, pengelakan perlanggaran dan banyak pilihan penyesuaian.

Ciri reka bentuk Infurnia adalah percuma untuk digunakan, namun dengan pelan berbayar anda boleh mendapatkan pengurusan katalog, berbilang akaun pengguna, pengurusan akses, alat penetapan harga tersuai dan banyak lagi ciri sedemikian.

14. Interior Design 3D

Perisian Reka Bentuk Dalaman Interior Design 3D
Interior Design 3D

Interior Design 3D ialah program automatik untuk menyediakan pelan tindakan 2D dan pelan rumah 3D. Aplikasi ini dibuat untuk peminat DIY dan orang yang baru mula melakukan pengubahsuaian rumah. Ia mudah digunakan, untuk menjadikan proses penggubalan semudah mungkin. Anda juga boleh membuat pelan lantai untuk rumah, pejabat dan pangsapuri dalam beberapa minit!

Dengan perisian reka bentuk dalaman ini anda boleh mereka bentuk bilik anda dari awal, mengubah suai pelan sedia ada kepada saiz dan keperluan gaya atau mengedit templat siap sedia yang disertakan dengan program ini. Di perpustakaan editor, anda akan menemui segala yang diperlukan untuk merancang pengubahsuaian atau pembinaan lengkap – semua jenis pintu, tingkap dan tangga; 700+ keping perabot yang boleh disesuaikan dan bahan hiasan seperti kertas dinding, jubin, lamina, dsb.

Setelah anda selesai dengan pelan lantai 2d anda dan memikirkan reka bentuk dalaman 3d, muat naik fail .DAE anda untuk menggunakan ciri Lawatan Maya. Ini akan membolehkan anda berjalan di sekitar harta masa depan anda seolah-olah ia telah dibina. Anda boleh memaksimumkan kesan reka bentuk tempat anda dengan menggunakan Reka Bentuk Dalaman 3D. Program ini berfungsi pada PC Windows baharu & lama, dan boleh mencipta suasana yang diingini dan menangkap beberapa sudut untuk dipertimbangkan oleh kontraktor anda.

Mana perisian reka bentuk dalaman percuma terbaik yang anda suka? Daripada beberapa Perisian Rekaan Dalaman di atas, semoga salah satu daripadanya boleh menjadi pilihan anda. Jika anda ingin mendapatkan gambar reka bentuk rumah, anda boleh menyemak artikel lain di Deco Malaysia ini.