Peralatan Dalam Bilik Air

Memandangkan dunia semakin berubah dari hari ke hari, begitu juga dengan reka bentuk dan ciri lekapan bilik mandi. Anda boleh mengatakan bahawa setiap tahun ia berubah mengikut masa dan sudah tentu, keperluan anda. Ini sememangnya mempunyai pengaruh yang besar dalam tetapan bilik mandi hari ini.

Bagi anda yang sukakan praktikal, pancuran mandian adalah pilihan yang tepat dan tandas boleh diletakkan bersebelahan. Tetapi bagi anda yang suka bermain air dalam jangka masa yang lama, tab mandi adalah peralatan yang sempurna. Apatah lagi sinki dan pili air yang pasti nampak cantik. Anda memerlukan petua untuk mengatur peralatan dalam bilik air? baca artikel ini sampai habis.

Petua Mendapatkan Peralatan Dalam Bilik Air
Source: www.residentialproductsonline.com

Oleh kerana varian yang sangat pelbagai ini, lekapan bilik mandi moden sebenarnya telah dibahagikan lagi. Bermula daripada peralatan bilik mandi, aksesori, penyelesaian penyimpanan, sehinggalah keperluan tekstil. Jadi memilih lekapan bilik mandi yang sesuai dengan pilihan anda akhirnya boleh membantu anda menikmati kebebasan apabila menjaga diri anda. Adakah ia menyeronokkan?

Lekapan Bilik Mandi Moden

Bilik mandi haruslah ruang yang tenang, selesa, dan menyediakan kemudahan untuk sesi menyegarkan sebelum dan selepas aktiviti. Jadi, jangan hanya mengidamkan bilik mandi yang terbaik, buat versi bilik mandi terbaik anda sekarang.

Pelajari juga: Petua Memilih Cat Bilik Air

Lekapan Bilik Mandi Terlengkap
Source: thefiftypluslife.com
Lekapan Bilik Mandi
Source: aliexpress.com

Petua Memilih Peralatan bilik air

Peralatan bilik mandi secara umumnya merupakan kemudahan utama yang perlu ada dalam sesebuah bilik air. Tab mandi, pancuran mandian, tandas, singki dan pili air. Semua mesti dilengkapi dengan saluran air dan paip yang layak yang mengalirkan air sisa dengan betul.

Petua Menyusun Kelengkapan Bilik Mandi
Source: homesfeed.com

Beberapa petua penting apabila memilih peralatan bilik mandi yang betul adalah seperti berikut:

1. Pilih Kualiti Terbaik

Peralatan bilik mandi dengan kualiti terbaik akan menjamin penggunaan jangka panjang. Bahan boleh seramik atau akrilik ABS. Bagi pili air pula, bahan yang sesuai ialah loyang dan krom kerana ia anti karat.

Peralatan Bilik Mandi Anti Karat
Source: aliexpress.com

Memilih peralatan bilik mandi yang terbaik akan menambah bajet, tetapi penggunaannya adalah jangka panjang. Jadi anda tidak perlu kerap membuat belanjawan untuk penyelenggaraan secara berkala.

2. Pilih Barangan Terjamin

Beberapa jenama peralatan bilik mandi kini turut dilengkapi dengan jaminan alat ganti untuk menampilkan jaminan perkhidmatan. Ini sangat penting, yang memberikan keselamatan dan keselesaan tambahan untuk anda. Lebih-lebih lagi apabila membeli produk yang harganya melebihi purata. Anda harus benar-benar yakin bahawa alat ganti pasti tersedia.

Peralatan Bilik Mandi Dengan Jaminan Alat Ganti
Source: dynastybath.com
Peralatan Bilik Mandi Bergaransi
Source: www.frontlinebathrooms.co.uk

3. Berfungsi

Pilih produk peralatan bilik mandi yang mempunyai pelbagai fungsi dalam satu alatan. Contohnya, paip air yang boleh digunakan untuk air panas dan sejuk, juga untuk pancuran mandian dan longkang ke dalam tab mandi. Ini berguna untuk menyimpan susun atur bilik mandi anda.

Pancuran Bilik Air
Source: bigbathroomshop.co.uk
Pancuran Mandian Terbaik
Source: bigbathroomshop.co.uk

4. Rekaan Kegemaran

Akhir sekali, sudah tentu reka bentuk mengikut pilihan anda. Ini juga merupakan perkara penting untuk merealisasikan penampilan bilik mandi impian. Reka bentuk boleh meningkatkan nilai bilik mandi itu sendiri ke ruang yang berbeza.

Perlengkapan Bilik Air
Source: www.uk.roca.com
Idea Perlengkapan Bilik Air
Source: westonebathrooms.com

Aksesori Bilik Mandi

Perkara seterusnya yang penting dalam bilik mandi ialah aksesori bilik mandi. Aksesori bilik mandi secara semula jadi menyokong sesi pembersihan dan sudah tentu memudahkan urusan. Mencapai sabun lebih mudah, mengeringkan lebih mudah, dan membersihkan bilik mandi lebih mudah. Ringkasnya, praktikal, berfungsi, dan menarik dalam satu.

Aksesori Bilik Mandi Moden
Source: www.frp-manufacturer.com
Idea Aksesori Bilik Mandi
Source: thekitchenandbathroomblog.com.au

Disebabkan terdapat pelbagai jenis produk yang anda boleh beli, tidak rugi untuk membuat senarai sebelum membeli-belah. Ini membantu anda membeli semua yang anda perlukan, terutamanya untuk mencipta bilik mandi yang terbaik. Jangan lupa, pilih reka bentuk dan warna yang sepadan dengan peralatan bilik mandi sedia ada.

Senarai Aksesori Bilik Bandi yang Perlu Ada di Rumah Anda:

 1. Sabun mandi dan rak syampu
 2. Sabun tangan, sabun bar, dan pemegang berus gigi
 3. Pemegang tisu
 4. Tong sampah
 5. Penyangkut tuala
 6. Pemegang tambahan, jika ada warga emas atau berkeperluan khas
 7. Kaca anti-kabut
 8. Elektronik bilik mandi
 9. Berus pembersih bilik air
 10. Aksesori lain, seperti tempat duduk tandas tambahan untuk kanak-kanak dan najis kecil.
Perlengkapan Bilik Air Selesa
Source: roohome.com
Deko Bilik Mandi Selesa
Source: hikeallthenationalparks.com

Petua daripada Sarabeth Assaf – Pereka Dapur & Bilik Mandi:

Rumah minimalis atau kawasan bilik mandi terhad, anda harus memilih aksesori bilik mandi dengan tema yang bersih.

Untuk tema bilik mandi vintaj, pilihan ideal boleh menjadi aksesori dengan gabungan elemen krom dan kayu.

Jika anda sudah jatuh cinta dengan paip air emas, padankan dengan aksesori emas juga.

Penyimpanan Peralatan Dalam Bilik Air

Simpanan Bilik Air Ikea
Source: trendecors.com

Setiap bilik air pasti akan lebih kemas dengan penyelesaian penyimpanan bilik mandi. Penyelesaian penyimpanan seperti ini akan menyamarkan timbunan perabot kecil, seperti bekalan tisu tandas, peralatan mandian dan botol cecair pembersih bilik mandi. Menjadikan segala-galanya mudah dicari secepat yang diperlukan.

Simpanan Bilik Air Terbaik
Source: walmart.com
Idea Simpanan Bilik Air
Source: industrystandarddesign.com

Walaupun kawasan bilik mandi anda kecil, penyelesaian penyimpanan kadangkala boleh menjadi penyelamat dan memberikan ilusi ruang yang lebih luas. Tidak mustahil kini anda juga mencari tempat kecil untuk meletakkan seni atau wangian di sana. Crate & Barrel membentangkan idea yang bijak untuk masalah ini.

Petua Untuk Mengatur Penyelesaian Penyimpanan Bilik Mandi

Berikut ialah beberapa petua untuk mengatur penyelesaian penyimpanan bilik mandi untuk menjadikannya lebih kemas dan selesa. Di bawahnya terbahagi kepada dua bahagian iaitu untuk bilik air kecil dan bilik air besar.

Rak Bilik Air Sempit
Source: sweetyhomee.com

1. Untuk Bilik Mandi Kawasan Terhad

Untuk bilik mandi yang agak sempit, cuba ikuti beberapa petua di bawah:

 • Cuba gunakan rak terapung atau rak terbuka, untuk membantu anda mencipta ruang storan tanpa mengambil terlalu banyak ruang.
 • Tiada laci? tiada masalah. Terdapat banyak pilihan bakul, kotak berwarna-warni, hingga mangkuk artistik yang boleh anda ubah menjadi gaya laci baharu, Jadilah kreatif!
 • Jika anda masih mencari ruang dan ingin meletakkan beberapa seni, cuba sesuatu yang disimpan dalam bingkai foto kecil. Silap mata ini memberikan impak yang lebih besar pada rupa keseluruhan bilik mandi.
Rak Bilik Air Kecil
Source: www.designideasguide.com

2. Untuk Bilik Air yang Lebih Besar

Untuk bilik air yang besar, sudah tentu ia lebih mudah, kerana anda mempunyai banyak tempat untuk menyimpan barang. Tetapi untuk bilik mandi yang besar anda biasanya keliru dari mana hendak bermula? Cuba petua berikut untuk penyelesaian:

 • Mempunyai kabinet bilik mandi sentiasa menjadi pilihan yang tepat. Sama ada di bawah singki, di dinding atau di sepanjang dinding bertingkap.
 • Memandangkan laci sedia ada, sudah tiba masanya untuk mengisinya dengan pelbagai keperluan. Gunakan penganjur untuk memastikan kandungan laci sentiasa kemas.
 • Nah, jika anda masih mencari tempat di atas kabinet, bunga dan pelbagai pasu sangat bagus untuk memberikan kesan bilik mandi yang selesa seperti di spa.
Kabinet Bilik Air Untuk peralatan dalam bilik air
Source: www.clickbasin.co.uk
Lemari Bilik Air
Source: www.burroughshardwoods.com
peralatan dalam bilik air terbaik
Source: homebnc.com
Perlengkapan Bilik Air Ringkas
Source: www.mhomebuyers.com

Beberapa petua dan contoh imej di atas mungkin membantu anda untuk dapat menyusun peralatan dalam bilik air anda dengan kemas dan selesa. Dapatkan lebih banyak petua menghias bilik mandi dalam artikel yang kami tulis sebelum ini, semak kategori: Bilik Air.