DIY Bilik Tidur Sempit

Adakah anda rasa bilik tidur anda terlalu kecil? Adakah anda bergelut untuk mencari cara untuk menghiasinya dengan cara yang bergaya? Jangan risau, kami sedia membantu anda.

Dalam catatan blog ini, kami akan membincangkan idea hiasan DIY bilik tidur sempit kreatif yang akan menjadikan bilik anda kelihatan lebih besar dan lebih bergaya. Jadi teruskan membaca untuk mengetahui cara memanfaatkan ruang kecil anda sepenuhnya!

Idea DIY Bilik Tidur Sempit

Idea Rak Bilik Tidur Ringkas
Source: pinterest.com

Bahagian ini akan membincangkan masalah yang dihadapi oleh orang ramai dengan bilik tidur mereka yang sempit dan cara mereka boleh diselesaikan menggunakan penyelesaian dinding DIY yang berbeza.

Idea bilik tidur kecil: Storan tersembunyi

Apabila bercakap tentang penyimpanan di dalam bilik tidur kecil, rak dan rel tambahan akan sentiasa memberikan anda tempat tambahan untuk meletakkan barang-barang anda. Mempunyai bilik tidur yang lebih kecil tidak bermakna mempunyai lebih sedikit pakaian.

Idea bilik tidur kecil
source: www.housebeautiful.com

Dengan ruang penyimpanan yang bijak seperti GIMSE, pakaian boleh diisih dan disimpan sambil memastikan bilik kelihatan kemas,’ jelas Clotilde Passalacqua, Ketua Reka Bentuk Dalaman dari Ikea UK dan Ireland. ‘Manfaatkan ruang almari pakaian sepenuhnya dengan menggunakan petak storan SLAKTING untuk menyusun pakaian dengan cara yang cekap dan pintar.

Tambah Warna Melalui Aksesori

Tambah Warna Melalui Aksesori Deco Bilik Tidur Kecil
source: www.housebeautiful.com

Sememangnya, bilik putih akan meningkatkan ruang dan kecerahan, jadi memperkenalkan aksen berwarna-warni melalui aksesori dan perabot. Skim reka bentuk manis ini bergantung kepada pastel yang terang dan chalky untuk menambah warna tanpa mengurangkan rasa bilik yang lapang dan terang.

Gunakan Dinding Aksen

dinding aksen bilik tidur kecil
source: goodhousekeeping.com

Dinding bercorak yang direka oleh Kevin Isbell Interiors menekankan sentuhan simetri bilik ini, dari katil twin hingga lampu meja yang suka bermain. Tambah konsep ini untuk bilik tidur kecil anda.

Gunakan Setiap Sudut

Gunakan setiap sudut bilik tidur kecil
source: housebeautiful.com

Bilik tidur yang indah ini mungkin kecil, tetapi ia dipenuhi dengan watak, warna dan sentuhan hidup peribadi. Gunakan setiap sudut, dengan menggantung lampu membaca di atas katil atau membuat rak buku gaya D.I.Y (di sini mereka hanya diletakkan di sisi katil).

Selesa Sehingga Sudut

bilik tidur sempit selesa sehingga sudut
source: housebeautiful.com

Brian Patrick Flynn mengubah bilik tidur kecil ini menjadi dunia yang luas dengan kertas dinding yang kaya, hiasan dinding dimensi, dan perabot yang sempurna. Pop merah menambah kejutan yang menyeronokkan dan menggalakkan kami untuk mencampurkan warna utama.

Deco Bilik Tidur Kecil Menggunakan Rak

Rak tambahan di ruang yang lebih kecil adalah cara terbaik untuk menyimpan buku tambahan, majalah, tumbuhan dan bingkai foto. Bilik tidur super-kecil ini telah menggunakan pulangan kecil untuk lapisan beberapa bingkai dan karya seni yang mencipta dinding galeri mini sementara.

Deco Bilik Tidur Kecil Menggunakan Rak
source: housebeautiful.com
Idea Rak Bilik Tidur Simple
Source: www.pinterest.com

Kami mahu menyelesaikan masalah ruang kecil dengan mencipta ilusi ruang yang lebih besar. Kita boleh melakukan ini dengan menggunakan penyelesaian dinding DIY yang berbeza, seperti menambah cermin dan menggunakan warna terang.

Rak Bilik Tidur Minimalist
Source: www.pinterest.com

Perkara yang perlu anda lakukan apabila menghias bilik dengan rak adalah untuk memberi tumpuan kepada apa yang anda mahu lakukan dengan rak anda. Adakah anda mahu mereka untuk tujuan hiasan? Atau adakah anda mahu mereka untuk tujuan storan? Sebaik sahaja anda telah memutuskan apa rak anda akan digunakan, maka sudah tiba masanya untuk mula menghias!

DIY Decor Bilik Tidur Kecil untuk Kanak-Kanak Perempuan

Kami akan memberikan anda beberapa idea menghias bilik tidur kecil DIY untuk kanak-kanak perempuan. Ini adalah cara mudah dan murah untuk menjadikan bilik seorang gadis kelihatan cantik dengan sedikit wang!

Hiasan Bilik Tidur Kecil DIY: Lagu Swan

Hiasan Bilik Tidur Kecil DIY: Lagu Swan
source: www.elledecor.com

Pop merah jambu lembut melengkapkan bilik tidur putih yang bermimpi ini oleh firma reka bentuk dalaman SISSY + MARLEY. Seekor angsa buatan tangan, yang dirancang oleh Tamar Mogendorff, melengkapkan bagian dalam yang lapang. Anda boleh membuat hiasan ini di bilik tidur anda sendiri.

Decor Bilik Tidur Kecil: Burung Bulu

Decor Bilik Tidur Kecil Burung
source: www.elledecor.com

Di rumah Cape Cod ini, kertas dinding bertemakan burung adalah pusat. “Saya memanggilnya sarangnya kerana rasanya seperti burung kecil yang dihiasinya,” kata pemilik rumah itu. “Jika Anda pernah melihat burung membangun sarang mereka, mereka memiliki ranting dan segala macam hal kecil di paruh mereka, maka semuanya datang bersama-sama begitu organik. Itulah yang saya rasakan tentang ruang yang selesa.

Petuah DIY Decor Bilik Tidur Kecil untuk Kanak-Kanak Perempuan:

  • Gunakan imaginasi anda. Hiaskan bilik anda dengan barang-barang yang sudah ada di rumah anda. Anda juga boleh menggunakan barangan yang anda beli dari kedai. Tetapi jika anda ingin menjadi kreatif, fikir di luar kotak dan gunakan apa yang anda boleh temui di sekitar rumah atau di alam semula jadi. Contohnya, jika waktu musim panas, ambil beberapa bunga dan letakkan di dalam pasu di atas almari atau meja tidur anda!
  • Gunakan warna dengan bijak. Gunakan warna seperti merah jambu dan ungu untuk menjadikan bilik gadis kelihatan cantik tanpa membelanjakan terlalu banyak wang untuk hiasan seperti langsir atau peralatan tempat tidur.

Lukiskan Tirai Latar Secara Imaginatif

Salah satu cara yang paling mudah untuk menghiasi bilik tidur kecil adalah dengan menggunakan warna dan corak. Anda sentiasa boleh menambah percikan warna dengan bantal lemparan terang, permaidani kawasan berwarna-warni dan kepingan perabot yang dicat dengan terang.

Lukiskan tirai latar secara imaginatif bilik tidur kanak kanak
source: idealhome.co.uk

Anda tidak perlu mempunyai kemahiran seni yang luar biasa untuk melukis mural dinding yang akan merangsang imaginasi gadis kecil anda. Gunakan Pita Katak untuk menutup ‘peaks’ segi tiga, membuang beberapa cat oren atau hijau, dan tiba-tiba, anda berada di pergunungan seperti idea cat yang menyeronokkan ini.

Cara lain adalah dengan memperkenalkan corak dengan kertas dinding hiasan atau kain bertekstur seperti chenille atau baldu.

Ide Rak Buku untuk Bilik Tidur Sempit

Terdapat banyak idea rak buku DIY yang boleh anda gunakan untuk bilik tidur kecil anda. Satu idea yang baik adalah menggunakan rak buku yang mempunyai pintu di bahagian depan. Anda juga boleh menambah beberapa laci di bahagian belakang rak buku dan menggunakannya sebagai ruang storan.

Idea Rak Buku untuk Deco Bilik Tidur kecil
source: housebeautiful.com
Rak Buku untuk Bilik Tidur kecil
source: thetrendinghouse.com

Idea lain adalah untuk membina rak buku menggunakan kayu, yang bukan sahaja berfungsi sebagai ruang simpanan tetapi juga akan mewujudkan titik tumpuan di dalam bilik anda.

Petua untuk Menjadikan Bilik Tidur Kecil Anda Kelihatan Lebih Besar

Petua untuk Menjadikan Bilik Tidur Kecil Kelihatan Lebih Besar
source: housebeautiful.com

Bilik tidur kecil adalah ruang di mana anda boleh membuat gaya dan keperibadian anda sendiri menonjol. Tetapi ia juga merupakan tempat di mana anda tidak mahu menghabiskan terlalu banyak wang. Berikut adalah beberapa petua untuk menjadikan bilik tidur kecil anda kelihatan lebih besar dan lebih baik.

Dinding Bilik Tidur Putih

deco bilik tidur dinding putih
source: housebeautiful.com

Salah satu cara terbaik untuk membuat bilik tidur kecil kelihatan lebih besar adalah dengan melukis dinding putih. Ini akan mewujudkan ilusi lebih banyak ruang di dalam bilik, serta menjadikannya berasa lebih cerah.

Contoh dinding bilik tidur putih untuk bilik tidur sempit:

Bilik Tidur Kecil Berdinding Cat Putih
Source: pinterest.com
Ide Bilik Tidur Kecil Berdinding Putih
Source: housely.com

Tambah Cermin di Dalam Bilik Tidur Sempit

Deco Bilik Tidur Sempit dengan Cermin
source: digsdigs.com

Jika anda mempunyai bilik dengan hanya satu tetingkap, pertimbangkan untuk menambah cermin di dinding bertentangan dari tingkap itu untuk membuat penampilan tingkap di kedua-dua belah bilik.

Contoh cermin di dalam bilik tidur sempit:

Cermin Untuk Bilik Tidur Sempit
Source: pinterest.com
Petua untuk Menjadikan Bilik Tidur Kecil Kelihatan Lebih Besar dengan cermin
source: homesandgardens.com

Gunakan Hiasan Bilik Tidur yang Terang (Putih)

Gunakan warna-warna terang untuk langsir, peralatan tempat tidur dan perabot sebanyak mungkin jika anda ingin menambah ruang pada bilik tidur anda.

Pelajari lebih Idea Hiasan Bilik Tidur Simple.

Katil Bilik Tidur Putih Estetik
Source: pinterest.com

Ini kerana barang-barang ini akan mengeluarkan warna yang lebih cerah yang sekali lagi akan menjadikan bilik kelihatan lebih besar.

Contoh katil bilik tidur warna putih:

Katil Bilik Tidur Putih Ringkas
Source: walmart.com
Bilik Tidur Kecil Terang
Source: 314167.info
Bilik Tidur Dengan Perabot Putih
Source: designluxpro.com

Idea Pencahayaan DIY Bilik Tidur Sempit

Bahagian ini adalah tentang bagaimana untuk menghiasi bilik tidur kecil dengan lampu putih. Yang perlu kau lakukan adalah memilih cahaya putih yang sempurna. Terdapat banyak jenis lampu untuk dipilih, tetapi mereka semua perlu putih. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan lampu lantai untuk bilik tidur anda supaya anda boleh menggunakannya sebagai sumber cahaya tambahan.

Idea Pencahayaan DIY Bilik Tidur Sempit
source: home-designing.com
Reka Bentuk Lampu Siling Moden Separa Flush Mount
Source: www.walmart.com

Apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu adalah mencari beberapa katil yang bergaya untuk katil anda dan pastikan ia cukup selesa untuk anda tidur. Ini akan menjadi penting kerana katil akan menjadi pusat bilik anda dan harus kelihatan baik pada setiap masa.

Meja Kecil di Dalam Bilik Tidur

Meja Kecil Untuk Bilik Tidur
Source: www.thewhitelighthousefurniture.co.uk

Meja kecil untuk bilik tidur adalah tempat yang sempurna untuk lampu membaca. Ia juga merupakan tempat yang baik untuk meletakkan jam penggera anda supaya anda tidak perlu meninggalkan katil untuk mematikannya pada waktu pagi.

Koleksi Idea DIY Bilik Tidur Sempit

koleksi Idea DIY Bilik Tidur Sempit
source: homesandgardens.com
Idea DIY Bilik Tidur Sempit
source: homebnc.com
Idea DIY Bilik Tidur Sempit Dinding Biru
source: homebnc.com

Mencipta bilik tidur kecil kontemporari dan bergaya bukanlah tugas yang paling sukar. Pada dasarnya, ini semua tentang perkara yang boleh anda ambil dan bukan perkara yang boleh anda tambahkan ke dalam bilik.

Menjaga perkara mudah, tidak rumit dan minimum, banyak membantu. Pilih tema yang berbeza daripada separa minimalis kepada Scandinavia untuk bilik yang lebih menggembirakan. Mengelakkan godaan untuk menambah terlalu banyak lapisan warna dan hiasan adalah kunci untuk mencapai rupa yang sempurna.

Ketahui cara menghiasi rumah, terutamanya di bagian dalam (interior), dalam artikel lain di blog kami.