Deco Ruang Tamu Memanjang

Ruang tamu adalah perkara pertama yang dilihat orang apabila mereka memasuki rumah. Ruang tamu adalah tempat anda boleh berseronok, berehat dan meluangkan masa bersama keluarga atau rakan.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa idea terbaik untuk deco ruang tamu memanjang untuk anda. Anda boleh memilih satu atau lebih idea ini untuk menonjolkan ruang tamu anda daripada yang lain.

Deco Ruang Tamu Memanjang Gambar
Source: confettistyle.com
Idea Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: thespruce.com

Ruang Tamu Panjang dalam Sejarah

Ruang tamu adalah ruang yang telah wujud selama beribu-ribu tahun. Ia adalah tempat di mana orang ramai boleh berkumpul dan berehat. Ruang tamu yang paling awal diketahui ialah rumah Zaman Gangsa di Mesopotamia, yang ditemui di Iraq zaman moden.

Ruang tamu panjang pertama dalam sejarah ialah rumah Zaman Gangsa di Mesopotamia, yang ditemui di Iraq zaman moden. Rumah itu mempunyai halaman terbuka dengan perapian tengah dan banyak bilik di sekelilingnya. Rumah itu mempunyai beberapa lorong panjang dan bilik yang digunakan untuk tidur, makan, dan bersosial.

Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: designtrends.com

Apa Kelebihan Ruang Tamu Memanjang?

Ruang tamu yang memanjang adalah idea yang baik untuk mereka yang ingin memanjangkan ruang kediaman mereka. Terdapat banyak kelebihan ruang tamu yang memanjang.

Kelebihan utama ruang tamu yang memanjang ialah ia boleh digunakan sebagai bilik tetamu, yang boleh menjadi penting jika anda mempunyai anak atau tetamu yang sering datang. Ia juga menjadikan susun atur keseluruhan rumah anda lebih fleksibel dan lebih mudah untuk digunakan.

Idea Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: pinterest.com
Deco Ruang Tamu Memanjang Rustik
Source: pinterest.com

Panduan Ringkas untuk Memilih Gaya Hiasan Ruang Tamu Memanjang

Ruang tamu yang memanjang merupakan pilihan ramai orang. Ia biasanya ditemui di rumah dengan ruang yang besar dan siling tinggi, serta mereka yang ingin memberikan rumah mereka rasa yang lebih moden.

Deco Ruang Tamu Memanjang Moden
Source: pinterest.com
Deco Ruang Tamu Memanjang Unik
Source: emilyaclark.com

Berikut ialah senarai jenis hiasan ruang tamu memanjang yang paling biasa:

 • Hiasan Ruang Tamu Minimalis
 • Hiasan Ruang Tamu Kontemporari
 • Hiasan Ruang Tamu Tradisional
 • Hiasan Ruang Tamu Desa
Deco Ruang Tamu Memanjang Dengan Sofa
Source: hgtv.com

Idea DIY Terbaik untuk Hiasan Ruang Tamu Memanjang Anda

Terdapat banyak cara untuk menghiasi ruang tamu. Anda boleh menggunakan idea DIY untuk mengubah ruang tamu anda menjadi ruang yang indah.

Idea Deco Ruang Tamu Memanjang Terbaik
Source: designtrends.com

Idea DIY terbaik untuk hiasan ruang tamu memanjang Anda:

 • Gunakan warna-warna terang untuk menjadikan bilik kelihatan meriah
 • Tambahkan beberapa tumbuhan dan bunga untuk menjadikannya kelihatan lebih berwarna dan segar
 • Gunakan beberapa item hiasan untuk menambah beberapa watak

Pelajari: Warna Cat Ruang Tamu Yang Sejuk

Contoh Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: pinterest.com
Deco Ruang Tamu Memanjang Putih
Source: pinterest.com

Idea Rekaan Dalaman Bergaya untuk Menginspirasikan Ruang Tamu Memanjang

Kami telah mengumpulkan beberapa idea reka bentuk dalaman yang bergaya untuk anda yang akan memberi inspirasi kepada anda untuk mencipta penampilan unik anda sendiri untuk rumah anda. Warna lembut dan menenangkan dalam palet yang menenangkan adalah salah satu teknik hiasan kegemaran kami untuk mengekalkan mood selesa dan santai.

Deco Ruang Tamu Memanjang Minimalis
Source: www.icanhasgif.com
Deco Ruang Tamu Memanjang Selesa
Source: www.homeideashq.com

Berikut ialah beberapa idea untuk memasukkan sedikit kelembutan ke dalam reka bentuk rumah anda:

 • Sofa hijau muda yang dipasangkan dengan aksesori putih ringkas ialah cara terbaik untuk menambahkan sedikit kesegaran dan kecerahan ke dalam skema warna bilik semasa anda.
 • Pelamin mikrofiber coklat gelap yang dipasangkan dengan alas meja linen dan bantal putih adalah kontras yang hebat dengan skema warna yang dinyatakan sebelum ini
 • Sofa coklat muda yang dipasangkan dengan kerusi aksen merah tua akan sesuai di mana-mana bilik di rumah anda!
 • Bantal lempar berwarna ungu terang sesuai pada mana-mana sofa atau kerusi dan boleh ditukar dengan mudah untuk memadankan warna kegemaran anda.
Gambar Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: architecturaldigest.com

Apakah Trend Sekarang dalam Reka Bentuk Ruang Tamu Panjang?

Trend reka bentuk ruang tamu panjang menjadi popular sekarang. Ia adalah cara yang bagus untuk mencipta ruang yang berfungsi dan cantik.

Trend semasa dalam reka bentuk ruang tamu yang panjang biasanya terdiri daripada yang berikut:

 • Pelan lantai terbuka yang membolehkan cahaya semula jadi dan peredaran udara
 • Siling tinggi untuk mewujudkan perasaan lapang
 • Perabot minimalis moden dengan garisan dan tekstur yang bersih
Idea Deco Ruang Tamu Memanjang Selesa
Source: decorpad.com
Idea Deco Ruang Tamu Memanjang Terbaik
Source: pinterest.com

Contoh Deco Ruang Tamu Memanjang

Deco Malaysia mempunyai banyak contoh reka bentuk ruang tamu memanjang yang boleh anda gunakan. Lihat gambar satu persatu di bawah, pilih yang terbaik untuk anda, jadikan rekaan itu realiti di ruang tamu anda.

Deco Ruang Tamu Memanjang
Source: www.totalmortgage.com
deco ruang tamu memanjang
source: homesandgardens.com

Jika anda mempunyai ruang tamu yang panjang yang terbahagi kepada dua, ruang tamu dan ruang makan berkemungkinan besar akan dipisahkan. Idea dari Ginny (pereka bentuk) memilih merah, merah jambu dan biru, tetapi juga menambah hijau dengan permaidani dinding ke dinding untuk mengiringinya.

Pastikan sofa anda tidak terletak di sebelah meja makan. Ini boleh mewujudkan dilema warna dan estetik jika anda cuba memecahkan ruang tamu anda.

contoh deco ruang tamu memanjang
source: homesandgardens.com

Pilih daripada satu, dua atau tiga tempat duduk berdasarkan keutamaan peribadi. Elakkan sofa bersaiz besar; pilih perabot yang tidak terlalu bersepah. Cara mudah untuk menjadikan bilik kelihatan lebih besar ialah dengan menambah perabot atau aksesori yang menghalang pandangan ke dalam bilik. Ini akan menyebabkan anda menambah lebih mendalam dan memberi anda ilusi ruang.

contoh gambar deco ruang tamu memanjang
source: homesandgardens.com

Sebelum membeli sekeping perabot, penting untuk mempertimbangkan potensi yang akan dibawa oleh perabot itu ke dalam bilik. Ini termasuk kedudukannya di dalam bilik, serta cara ia sesuai dengan perabot lain di dalam bilik.

Pilih sofa dan kerusi dengan lengan yang sama tinggi dan meja kopi kaca dengan kaki berkaki ayam. Mereka akan mengekalkan penampilan terbuka dan bebas seperti yang anda inginkan untuk ruang ini, membenarkan cahaya masuk ke bawah dan di sekelilingnya.

gambar deco ruang tamu memanjang terbaik
source: homedesignlover.com

Palet warna kelabu dan pancaran kuning, biru dan hijau dengan garisan jelas menggemakan rasa ruang kontemporari yang mesra dan indah.

design deco ruang tamu memanjang
source: homedesignlover.com

Untuk ruang tamu yang besar, gunakan perabot yang lebih langsing. Melihat pada konsol TV segi empat tepat, anda akan melihat bahawa permaidani kawasan, perabot dan rak mempunyai profil tipis.

deco ruang tamu memanjang Belvedere’s Apartment
source: homedesignlover.com

Ini adalah ruang tamu moden yang indah, dengan perabot yang luar biasa dan cat halus. Palet warna gelap, tetapi kami fikir ia sepadan dengan keseluruhan rumah dengan sempurna.

deco ruang tamu memanjang minimalis
source: homedesignlover.com

Ruang tamu ini adalah reka bentuk minimalis, moden dan kuning air dengan garisan dan bentuk yang jelas. Ini adalah contoh bagaimana bilik yang anggun dan luas sesuai untuk perabot segi empat tepat.

deco ruang tamu memanjang mewah
source: homedesignlover.com

Dua kerusi cinta kecil dengan ottoman disusun di antara meja kopi bulat. Mereka cantik, warna neutral, ringkas dan sangat cantik.

Artikel ini membincangkan perkara yang penulis fikirkan kini menjadi trend popular dalam reka bentuk dalaman: ruang tamu yang panjang. Penulis juga membincangkan bagaimana menambah ruang tamu yang panjang bukan sekadar trend tetapi lebih kepada kenyataan, semoga contoh gambar di atas bisa menjadi inspirasi deco ruang tamu yang selesa di rumah Anda.