Deco Bilik Tidur Kecil Simple

Bilik asrama yang kecil dan sempit. Mereka juga sering bising dan tidak kemas. Dan kerana ramai orang di asrama masih terbiasa hidup berdikari, selalunya sukar bagi mereka untuk memastikan bilik mereka bersih dan kemas. Itulah sebabnya penting untuk memanfaatkan ruang anda sepenuhnya dengan menggunakan beberapa petua untuk menghias bilik asrama atau deco bilik tidur kecil simple.

Cara Deco Bilik Tidur Kecil Simple

Deco Bilik Tidur Kecil Ringkas
Source: googodecor.com

Beberapa cara yang berbeza untuk mengatur bilik tidur ialah:

  • Katil boleh diletakkan di tengah-tengah bilik dengan meja malam di kedua-dua sisi, atau satu di setiap sisi.
  • Katil boleh diletakkan di dinding dengan almari diletakkan di kedua-dua sisi.
  • Katil juga boleh bersandar pada dinding dengan meja dan almari di kedua-dua sisinya.

Gunakan Ruang Bawah Katil

Ide Ruang Bawah Katil Ringkas - Deco Bilik Tidur Kecil Simple
Source: zippboxx.com

Penyimpanan di bawah katil ialah cara terbaik untuk menyimpan barang-barang yang jarang anda gunakan. Ia merupakan penyelesaian penjimatan ruang untuk rumah dan pangsapuri kecil.

Idea ruang bawah katil untuk deco bilik tidur kecil simple:

Idea Ruang Bawah Katil
Source: homesfeed.com

Letakkan Karya Seni atau Hiasan pada Dinding

Karya seni boleh menjadi cara terbaik untuk menambah personaliti pada mana-mana bilik termasuk ruang bilik tidur yang kecil. Ia juga merupakan cara terbaik untuk menyatakan kreativiti anda dan perkara kegemaran anda. Tetapi di mana anda harus meletakkannya di dinding?

Separuh Mandala Seni Seni Decal Reka Bentuk Unik Untuk Bilik Tidur
Source: www.etsy.com
Ide Hiasan Dinding Bilik Tidur
Source: pinterest.com
Vinil Dinding Decal Landskap Bulan Bintang Seni Alam Semula Jadi
Source: pinterest.com

Terdapat banyak cara untuk memaparkan karya seni di rumah anda, tetapi tidak semuanya praktikal dan sesetengahnya mungkin terlalu mahal. Berikut ialah beberapa idea untuk memaparkan karya seni di dalam bilik tidur:

Karya Seni Di Dinding Bilik Tidur Cantik
Source: www.ebay.co.uk
Karya Seni Di Dinding Bilik Tidur
Source: goodmockups.com
Karya Seni Dinding Bilik Tidur
Source: www.etsy.com

Simpan Selimut di Tempat yang Betul

Rak bilik tidur adalah tempat yang bagus untuk menyimpan selimut. Ia adalah tempat yang sesuai untuk menyimpannya kerana ia tidak menghalang dan ia mudah diambil apabila anda memerlukannya.

Idea Rak Selimut
Source: www.thespruce.com
Ide menyimpan selimut di bilik tidur kecil
source: stylecaster.com
Idea Bakul Tempat Bantal Decor Bilik Tidur Kecil Simple
Source: homebnc.com

Kita semua boleh bersetuju bahawa selimut adalah bahagian penting setiap bilik tidur. Mereka membuat kami hangat, mereka memberikan keselesaan, dan mereka membawa rasa selesa ke mana-mana bilik. Tetapi di manakah anda harus menyimpan selimut anda? Di dalam almari? Di atas katil? Di bawah katil anda?

Letakkan Bantal dalam Bakul

Bantal adalah objek lembut yang digunakan untuk menyokong kepala, leher, dan tulang belakang. Ia boleh digunakan semasa tidur atau duduk.

Bakul Untuk Bantal Simpan
Source: pinterest.com

Bantal berbeza dari segi saiz dan bentuk tetapi ia biasanya diperbuat daripada bahan lembut seperti kapas, bulu atau buih.

Untuk deco bilik tidur kecil simple, letakkan bantal dalam bakul seperti ini:

bakul untuk bantal bilik tidur
source: www.wayfair.com
Bakul Tempat Bantal Decor Bilik Tidur Kecil Simple
Source: pinterest.com

Meja Bilik Tidur Minimalis

Meja bilik tidur minimalis ialah meja yang dibuat untuk digunakan di dalam bilik tidur. Ia boleh digunakan untuk semua jenis tugas, tetapi direka bentuk untuk menjadi kecil dan cukup ringan untuk dipindahkan dengan mudah, dan muat di dalam bilik tidur.

Idea Meja Bilik Tidur Minimalis
Source: www.apartmenttherapy.com
Meja Bilik Tidur Minimalis
Source: pinterest.com

Meja bilik tidur minimalis biasanya hanya bahagian atas meja dengan beberapa jenis kaki atau bingkai di bawahnya. Terdapat banyak reka bentuk yang berbeza, tetapi ciri biasa ialah ia perlu cukup kecil supaya ia tidak mengambil terlalu banyak ruang di dalam bilik.

Gunakan Tempat untuk Pakaian Kotor

Menggunakan tempat khas untuk pakaian kotor akan menjadikan bilik tidur kecil kelihatan kemas.

bakul untuk kain kotor
source: www.bustle.com

Deco bilik tidur kecil yang ringkas perlu memberi perhatian kepada tempat untuk pakaian kotor, berikut adalah contoh tempat khas untuk pakaian kotor untuk bilik tidur kecil:

Tempat Pakaian Kotor - Deco Bilik Tidur Kecil Simple
Source: www.hgtv.com
tempat untuk kain kotor bilik tidur
source: www.thenavagepatch.com

Gunakan Tempat untuk Sampah

Tong Sampah Minimalist Untuk Bilik Tidur
Source: pinterest.com

Deco bilik tidur kecil yang ringkas perlu memberi perhatian kepada tong sampah. Menggunakan tong sampah minimalis untuk bilik tidur adalah cara yang boleh dilakukan untuk mempercantik bilik tidur kecil.

Idea Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil Terbaik Dan Paling Ringkas

Bilik tidur kecil adalah jenis bilik tidur yang paling biasa. Mereka adalah pilihan yang popular untuk ramai orang kerana mereka boleh menjadi lebih berpatutan, tetapi mereka juga mempunyai kelemahan mereka. Bilik tidur kecil selalunya sempit dan kekurangan ruang simpanan.

Ide Bilik Tidur Minimalist
Source: back2home-rika.blogspot.com
Bilik Tidur Minimalist
Source: www.mydomaine.com

Cara terbaik untuk mereka bentuk bilik tidur kecil adalah menjadikannya semudah dan semudah mungkin. Ini bukan sahaja akan menjadikan bilik kelihatan lebih besar, tetapi ia juga akan lebih mudah untuk dibersihkan dan diselenggara.

Idea Warna Bilik Tidur Kecil

Apabila menghias bilik tidur kecil, adalah penting untuk mempertimbangkan warna cat. Ini akan mempengaruhi berapa banyak cahaya yang masuk ke dalam bilik dan betapa besarnya ia dirasakan.

Bilik Tidur Kecil Terang
Source: www.314167.info

Sebagai contoh, jika anda mempunyai bilik tidur kecil dengan cahaya semula jadi, anda mungkin mahu memilih warna yang lebih terang untuk dinding anda. Ini akan menjadikan bilik berasa lebih besar kerana terdapat lebih banyak cahaya semula jadi yang masuk. Sebaliknya berlaku untuk bilik gelap tanpa tingkap. Warna yang lebih gelap pada dinding akan membuatkan bilik berasa lebih selesa dan intim.

Warna-warna Terang Bilik Tidur Kecil

Bilik tidur kecil menawarkan cabaran yang unik. Ia selalunya ruang yang tidak sebesar bilik lain di dalam rumah, dan boleh menjadi sukar untuk dihias.

warna terang bilik tidur kecil
source: www.countryliving.com
Idea Deco Bilik Tidur Kecil Simple
Source: www.hellofashionblog.com
Warna Putih Deco Bilik Tidur Kecil
source: www.idealhome.co.uk

Satu cara untuk menjadikannya lebih besar adalah dengan mengecat dinding dengan warna-warna terang. Ini akan menjadikan bilik kelihatan lebih besar dan lebih menarik.

Bilik Tidur Kecil Warna Gelap

Terdapat banyak cara untuk menjadikan bilik tidur kecil kelihatan lebih besar. Salah satu cara terbaik ialah mengecat dinding dengan warna-warna terang.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa warna gelap menyerap cahaya, yang akan menjadikan bilik berasa lebih kecil. Jadi jika anda ingin bilik anda berasa lebih besar, elakkan mengecat dinding dengan warna gelap seperti hitam atau biru laut.

Deco Bilik Tidur Warna Grey
Source: pinterest.com
Deco Bilik Tidur Warna Biru
Source: www.pinterest.com
Bilik Tidur Warna Biru
Source: www.pinterest.com

Warna gelap sesuai untuk anda yang sukakan ruang berkonsepkan sempit. Cat warna gelap juga boleh digabungkan dengan lampu hiasan. Biru adalah salah satu warna yang paling popular untuk cat dinding bilik tidur. Berikut ialah beberapa idea cat dinding biru dan kelabu untuk bilik tidur:

Idea Deco Bilik Tidur Kecil Simple

Deco Bilik Tidur Kecil Minimalist
Source: pinterest.com
Petua Deco Bilik Tidur Kecil Simple
Source: www.stevewilliamskitchens.co.uk

Antara semua gambar di atas, adakah yang menepati citarasa anda? Semoga ada idea yang boleh diaplikasikan pada bilik tidur anda di rumah. Jika anda masih ingin mencari rujukan lain, sila semak artikel lain di blog kami. Banyak rujukan kepada hiasan bilik tidur daripada klasik, elegan, mewah, kepada moden.

Selain rujukan hiasan bilik tidur, terdapat juga hiasan rumah yang lain. Hiasan ruang tamu, hiasan dapur, hiasan bilik keluarga hinggalah idea hiasan bilik air.