Corak Tile Bilik Air Cantik Dan Simple

Corak jubin bilik mandi terdapat dalam pelbagai bentuk, saiz dan warna. Terdapat begitu banyak pilihan sehingga sukar untuk memilih yang sesuai untuk bilik mandi anda. Anda sedang mencari corak tile bilik air cantik dan simple untuk bilik air di rumah? pelajari selengkapnya di sini.

Jenis jubin yang berbeza sesuai untuk bilik mandi yang berbeza. Sebagai contoh, bilik mandi yang kecil atau sempit mungkin mendapat manfaat daripada corak jubin yang bersaiz lebih kecil dan mempunyai garisan grout yang lebih sedikit.

Corak Tile Bilik Air Cantik Dan Simple
Source: blogspot

Apakah Bahan Terbaik untuk Tile Bilik Mandi?

Terdapat banyak bahan yang boleh digunakan untuk jubin bilik mandi. Yang paling popular ialah jubin seramik, smalti dan marmar.

Jubin bilik mandi seramik: Seramik adalah salah satu bahan yang paling popular untuk jubin di bilik mandi kerana ia murah dan mudah diselenggara. Mereka juga datang dalam pelbagai warna dan corak. Walau bagaimanapun, ia boleh rosak dengan mudah oleh bahan berasid seperti cuka atau jus lemon yang akan menyebabkan ia berubah warna atau pecah.

Baca juga: Wallpaper Bilik Air

Contoh Corak Tile Bilik Air Cantik Dan Simple
Source: gingergreer

Jubin Smalti: Jubin Smalti diperbuat daripada kaca dan resin kemudian dibakar pada suhu tinggi sebelum dipotong menjadi kepingan kecil untuk membuat mozek berwarna-warni. Mereka mempunyai kemasan berkilat jadi mereka perlu dibersihkan dengan penjagaan khas serta lebih kerap daripada jenis jubin lain di bilik mandi.

Warna Jubin Smalti
Source: architonic.com

Jubin Marmar: Jubin marmar adalah pilihan popular untuk rumah dan ruang komersial. Marmar adalah bahan yang sangat baik untuk lantai dan dinding kerana keindahan semula jadi yang disediakannya. Jubin ini tersedia dalam pelbagai warna, tekstur, bentuk dan saiz.

Jubin marmar bilik air
source: futurecdn.net

Jubin marmar boleh digunakan di pelbagai ruang kediaman dan komersial seperti dapur, bilik mandi, ruang tamu, pejabat dan lain-lain. Ia juga sangat serba boleh dari segi skema warnanya dan boleh dipadankan dengan apa-apa jenis reka bentuk atau tema. Jubin marmar dengan corak tile bilik air cantik dan simple bisa menjadi pilihan popular rumah mewah.

Apakah Corak Jubin Paling Popular untuk Digunakan di Bilik Mandi?

Bilik air adalah salah satu bilik terpenting dalam sesebuah rumah. Mereka adalah tempat di mana anda boleh berehat dan membersihkan diri. Bilik mandi telah menjadi bahagian penting dalam reka bentuk rumah dan adalah penting untuk memilih jubin yang sesuai untuknya.

Corak Jubin Paling Popular untuk Digunakan di Bilik Mandi
source: justinplace.com.au

Untuk membantu anda dengan pemilihan jubin anda, kami telah mengumpulkan beberapa contoh jubin bilik mandi yang cantik yang akan menjadikan bilik mandi anda kelihatan moden, bergaya dan mewah.

Corak jubin seperti jubin heksagon, jubin bercorak chevron atau jubin bercorak mozek popular di pasaran. Corak ini menambah ciri pada bilik mandi anda dan menjadikannya kelihatan lebih luas.

Pelajari juga: Idea Jubin Bilik Air Cantik

jubin heksagon bilik air
source: decorpad.com

Apakah Kaedah Pemasangan Paling Praktikal untuk Dipertimbangkan Apabila Memilih Corak?

Memasang lantai jubin baharu di rumah anda boleh menjadi proses yang memakan masa dan mahal. Terdapat banyak kaedah untuk dipilih dan mungkin sukar untuk mengetahui yang mana satu yang terbaik untuk projek anda.

corak tile bilik air cantik dan simple
source: stylesatlife.com

Kaedah pemasangan yang paling biasa digunakan ialah jubin set basah, jubin set pelekat dan pemasangan tanpa mortar. Kaedah yang anda pilih akan bergantung pada jenis jubin yang anda ingin pasang, berapa banyak masa yang anda ingin luangkan untuk memasangnya, dan jumlah wang yang anda ingin belanjakan untuk buruh.

Petua Memilih Corak Tile Bilik Air
source: https://whytile.com/

Petua Memilih Corak Tile Bilik Air

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah saiz bilik mandi anda. Jika anda mempunyai ruang yang kecil, anda akan mahu memilih corak yang tidak terlalu sibuk. Jika anda mempunyai bilik mandi yang lebih besar, anda boleh lari dengan memilih corak yang mempunyai lebih terperinci.

gambar Corak Tile Bilik Air
source: kowalske.com

Perkara kedua yang perlu dipertimbangkan ialah gaya rumah anda. Jika rumah anda mempunyai gaya kontemporari, maka anda akan mahu memilih corak dan warna moden. Jika rumah anda mempunyai gaya tradisional, maka anda mungkin mahu memilih corak dan warna yang lebih tradisional.

Akhir sekali, jika anda bimbang tentang kos, maka mungkin lebih baik untuk anda menggunakan corak dan warna yang mudah untuk menjimatkan wang untuk bahan.

ide corak tile bilik air cantik dan simple
source: whytile.com

Corak Jubin Terbaik untuk Dapur dan Bilik Mandi

Corak jubin terbaik untuk dapur dan bilik mandi ialah jubin mozek dan jubin porselin. Kedua-dua jenis jubin ini telah wujud selama berabad-abad dan ia adalah pilihan paling popular untuk dapur dan bilik mandi.

Bagaimana dengan contoh corak tile bilik air cantik dan simple di atas? Adakah terdapat contoh bilik mandi yang sepadan dengan jangkaan anda?